Konsulenter: Danmark er pinligt langt bagud på ligestilling i ledelse

DEBAT: Danmark kan gøre det langt bedre, når det kommer til kvinder i ledelse. I dag er kun én af Danmarks 25 største virksomheder ledet af en kvinde, og det skyldes ikke mangel på kvindelige ledertalenter, skriver Henning Meldgaard og Tina Overgaard. 

Af Henning Meldgaard Nielsen og Tina Overgaard
Partnere i konsulentvirksomheden Genitor 

På ranglisten kommer Danmark ind på en plads som nummer 95. Vi er langt efter lande som Brunei, Botswana, Ghana, Honduras og Lesotho, og vi ligger lidt efter Grækenland og Indonesien. Vi kan trøste os med, at vi er lidt foran Luxemburg, Bhutan og Irak.

Kan du gætte, hvilken rangliste vi taler om?

Vi hjælper lidt: Med Brunei og Botswana foran Danmark er det ikke Fifa's verdensrangsliste i fodbold. (Her ligger det danske landshold nummer 17).

Har du brug for en tænkepause?

Ranglisten er World Economic Forums Global Gender Gap Index 2018, og mere specifikt så er det den del af ligestillingsindekset, der handler om kvinder i ledelse. En plads som nummer 95! Ja, der står femoghalvfems.

23 af EU's 28 lande ligger foran Danmark. Hvis man zoomer ud og ser på det overordnede ligestillingsindeks, der også medtager forhold som uddannelse og sundhed, så ligger Danmark nummer 13. Her ligger vi igen klart efter de fire andre nordiske lande, som topper indekset, og vi ligger noget efter lande som Rwanda og Namibia.

Masser af kvindelige ledertalenter
Vi har i selvtilfredshed kanoniseret værdien kønsligestilling i 2016 i den store Danmarkskanon. Nu viser det sig, at kvinder og ledelse tilsyneladende stadig er to uforenelige størrelser i Danmark – i særdeleshed, når det handler om private virksomheder.

Af Danmarks 25 største virksomheder har én – som i en enkelt – kvindelig topchef. Det er Deborah Dunsire i Lundbeck (der i øvrigt er opvokset i Sydafrika og kom fra USA). Blandt toplederne i den offentlige sektor er kønsfordelingen også skæv om end ikke helt så skæv som i C25-virksomhederne.

Der er groft sagt to mulige forklaringer på Danmarks pinlige placering på ranglisten. Den ene er, at vi i Danmark er for dårlige til at få øje på kvindelige ledertalenter. Den anden er, at danske kvinder er mere uambitiøse og mere inkompetente end kvinder i andre lande. 

Vi nægter at tro på den sidste forklaringsmulighed. Vi har arbejdet med lederrekruttering i tæt ved 50 år. Det er vores erfaring, at der er masser af kvindelige ledertalenter.

Der er rigtig meget, der taler for den første forklaring. Forskning viser, at mænds CV’er vurderes bedre end kvinders CV’er, når kandidater har samme kvalifikationer. Og at ansættelsesudvalg typisk giver mandlige kandidater bedre muligheder for at lykkes i jobsamtaler (mænd får åbne spørgsmål, kvinder får flere lukkede spørgsmål).

Hæv barren for udvælgelse
Danmark indtager en pinlig plads som nummer 95. Og det er måske endnu mere pinligt, at vi i Danmark ikke vil erkende, at vi har et problem.

Ifølge en helt ny analyse fra Boston Consulting Group tror kun 3 procent af de danske mænd på, at der er kønsbias. Analysen har den sigende titel 'Wake up Denmark!'.

Hvad skal vi så gøre?

Tomas Chamorro-Premuzic, der er professor ved Colombia University, har skrevet en provokerende bog, der hedder 'Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders?'. Her advarer han mod at gøre det lettere for kvinder at blive leder.

Ledelse er så vigtigt, at vi skal gøre det sværere for alle at blive ledere. Hvis vi hæver barren, så er der færre inkompetente, der bliver ledere. Og mændene er ifølge Tomas Chamorro-Premuzic i overtal blandt de inkompetente. 

Hvordan hæver vi barren?

Vi bruger flere af de metoder, der dokumenterbart virker i udvælgelsessammenhæng. Det er metoder, hvor man erstatter (eller supplerer) mavefornemmelser med mere objektive metoder som personlighedstest, begavelsestest og cases.

Hvad med bindende ligestillingsmål?
Vi har netop overstået en lang valgkamp, hvor ingen har talt om ligestilling.

Mange har talt for en bindende klimalov og for bindende klimamål. Kan vi håbe på, at vi får en regering, der også tør forpligte sig til bindende ligestillingsmål?

Kan man forestille sig en regering, der tør forpligte sig til, at vi i løbet af en fireårig periode kan flytte os fra en plads som nummer 95 til en plads i top-10? Er det for ambitiøst? Så blot en regering, der tør forpligte sig til en placering blandt de 50 bedste?

”Kan vi ikke gøre det lidt bedre?” spurgte en statsminister for godt tyve år siden.

Svaret burde næsten give sig selv.

PS: Vi garanterer vores kunder, at vi finder kvalificerede kvindelige kandidater, når vi hjælper med at besætte toplederstillinger.

---

Tina Overgaard og Henning Meldgaard er partnere i konsulentvirksomheden Genitor, som de sammen med Jens Marcussen etablerede for fem år siden. Genitor arbejder med ledelsesudvikling og lederrekruttering navnlig inden for den offentlige sektor. De har begge arbejdet i mange år med ledelse i konsulentbranchen og rådgivning i forhold til topledere. Inden de gik ind i konsulentbranchen, arbejdede de begge i den offentlige sektor, hvor Tina Overgaard kom fra den statslige sektor og Henning Meldgaard fra den kommunale sektor.

Forrige artikel SF-borgmester: Ingen skal tjene penge på syge og svage mennesker SF-borgmester: Ingen skal tjene penge på syge og svage mennesker Næste artikel Ishøj: Udligningssystemet er Ishøj: Udligningssystemet er "fuldstændig uigennemskueligt"
Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

Mundbind bliver nu et krav i seks kommuner

PRESSEMØDE: Fem kommuner følger i Aarhus’ fodspor og får et krav om mundbind i al offentlig transport. Det oplyser regeringen efter et pressemøde, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har orienteret om en stigning i antallet af coronasmittede, der giver ”grund til bekymring”.