Anmeldelse af 
Caroline Bessermann

Greta Thunberg har leveret en ikonisk bog, der vil definere de næste mange års klimakamp

Det er en monumental opgave at formidle klimakrisen, men Klimabogen formår at gøre det. For Thunberg har sammen med en række af verdens dygtigste klima-, miljø- og samfundsforskere og aktivister skrevet et brag af en bog i et format, vi har manglet, skriver Caroline Bessermann.

Lige når man er ved at snuble som læser, er Greta og ekspertholdet hurtige til at hjælpe én videre med letforståelige eksempler, historier eller en indsprøjtning af håb, skriver Caroline Bessermann.
Lige når man er ved at snuble som læser, er Greta og ekspertholdet hurtige til at hjælpe én videre med letforståelige eksempler, historier eller en indsprøjtning af håb, skriver Caroline Bessermann. Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Caroline Bessermann
Icon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / RatingIcon / Rating
Klimabogen
Greta Thunberg
472 sider, Politikens Forlag, udkom 27. oktober 2022

 

Jeg ved med det samme, når jeg er i færd med at læse en god bog. Det sker, når jeg får lyst gribe ud efter en kuglepen og skrive noget ned fra den, tage billeder af dens sider og prøve at huske indholdet, så jeg kan genfortælle det over middagsbordet.

Med Greta Thunbergs "Klimabogen" sad jeg med den følelse på hver anden side. For Thunberg har sammen med en række af verdens dygtigste klima-, miljø- og samfundforskere og aktivister skrevet et brag af en bog i et format, vi har manglet. En bog propfyldt med sprængfarlig viden, der igennem populærkultur sigter efter at føre millioner af læsere helt ind i alle klimakrisens mange facetter.

Herinde bliver man råt for usødet konfronteret med den klimatiske virkelighed, og meget af det er barsk læsning. Bogen tager afsæt i klimaets komplekse systemer, beretter om de forandringer, vi har kastet dem ud i, hvordan det påvirker os, og hvad vi har gjort ved det indtil nu.

Og så på randen af afmagt giver bogen sine bud på, hvad vi skal gøre nu, for at klimakrisen ikke ender i en fuldbyrdet dystopi.

Bogen er derfor ikke bare informativ, den er en must read for at kunne forstå de økologiske kriser og det tilhørende handlingsrum, der vil forme resten af vores liv. 

Caroline Bessermann, aktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse
Bogen er derfor ikke bare informativ, den er en must read for at kunne forstå de økologiske kriser og det tilhørende handlingsrum, der vil forme resten af vores liv. 

Klimabogen er ikke læst på en eftermiddag, for der er ualmindeligt meget terræn at afdække. Greta og et all star-hold af medforfattere har sammenstykket bogen af forskellige korte essays, hvor videnskab og hårde fakta får lov til at stå side om side med kald på handling. De starter med at bringe læseren gennem CO2-historien, tipping points og økosystemernes imponerende kompleksitet, som menneskeheden har sat under pres.

Til tider skal man læse afsnittene flere gange, nogle gange af forvirring, andre gange af forundring - og de fleste gange af fortvivlelse. Man kan godt føle sig lidt som en folkeskoleelev, der har glemt at følge med i både naturfag- og samfundsfagundervisningen.

Men når man er ved at snuble som læser, er Greta og ekspertholdet hurtige til at hjælpe én videre med letforståelige eksempler, historier eller en indsprøjtning af håb. Det er en monumental opgave at formidle klimakrisen, men Klimabogen formår at gøre det. 

Eksperterne kommer ud over rampen ved at turde skinne igennem som mennesker, samtidig med de formidler hårde fakta. Man kan høre hver enkel af forfatternes stemmer og fornemme deres dedikation og bekymring. Og de fleste kapitler ser ikke skyggen af intern forskerjargon eller støvede formuleringer.

I små mundrette bidder er kapitlerne en formidlingsmæssig reinkarnation af essentiel viden. På elegant vis sætter de prikkerne på klimakrisens atlas og tegner linjerne imellem dem.

Klimabogen er et revolutionerende nyt opslagsværk. Et moderne leksikon, der skal hjælpe os med at navigere i den mest komplekse krise i menneskehedens historie.

Caroline Bessermann, aktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse
Bogen vil både kunne hjælpe nye, let øvede og de allermest erfarne klimakendere med at få øje på nye koblinger i klimakrisen og alle de omkringliggende kriser, der kan blive afgørende for, hvordan vi fremover vil håndtere dem.

Klimabogen er et revolutionerende nyt opslagsværk. Et moderne leksikon, der skal hjælpe os med at navigere i den mest komplekse krise i menneskehedens historie. Bogen vil forsøge at give os den grundlæggende dannelse om klimaforandringer, som de fleste af os har levet vores liv uden. Give os et fælles forståelsesgrundlag for klimakrisen, som vi sammen kan arbejde konstruktiv ud fra.

Derfor er det en bog, man vil blive ved med at vende tilbage til, og hvis kapitler man vil kunne læse igen og igen. En bog, som hurtigt burde blive fast inventar hos alle, der vil forstå fremtiden og tage hensigtsmæssige beslutninger i den.

Du skal ikke anskaffe dig bogen, hvis du ønsker letkøbt håb. For i Klimabogen hænger håb ikke på træerne - mest af alt, fordi den lader de ubekvemme sandheder stå frem. Det betyder ikke bare, at man bliver konfronteret med århundredes uretfærdigheder og nært forestående økologiske kollaps, men også skal forholde sig til, at vi har fejlet, og at tiden til at gøre det om er knap.

Læs også

Alligevel er forandringsteorien tydelig at få øje på i bogens sidste del, om hvad vi skal gøre nu. Kapitlerne om alt fra ægte nødberedskab, til en anden mediefortælling, folkelig modstand og en retfærdig omstilling giver tro på forandring. De er nyrestød til alle status quo-tilhængere i politik, medier og industri og understreger, at det er op til os alle at beslutte, hvad der skal blive af de barske kendsgerninger, som bogen har præsenteret.

På et tidspunkt i bogen nævnes det, at det kræver fire ting at redde sig selv ud af enhver livsfarlig situation: viden, de rette værktøjer, held og viljestyrke. For at redde os selv ud af klimakrisen giver Klimabogen os de første to og heldet er med dig, hvis bogen finder vej til dig.

Men at mobilisere vilestyrke lader Greta være op til læseren selv. Hun har bare leveret en ikonisk bog, der vil definere de næste mange års klimakamp.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Caroline Bessermann

Aktiv i Den Grønne Ungdomsbevægelse og politisk rådgiver, Klimabevægelsen