Om  
Erik Jensen
Múte Bourup Egede
Kim Kielsen

Grønlandsk rokade: IA og Siumut deler ligeligt departementerne i regeringen

De to regeringspartier i Grønland, IA og Siumut, fordeler departementerne i regeringen ligeligt, så de får fem hver. Múte B. Egede fortsætter som landstyreformand, og Erik Jensen overtager departementet for finanser og skatter.

Erik Jensen (tv.) overtager departementet for finanser i Grønlands regering, Naalakkersuisut. Múte B. Egede (th.) fortsætter som landsstyreformand.
Erik Jensen (tv.) overtager departementet for finanser i Grønlands regering, Naalakkersuisut. Múte B. Egede (th.) fortsætter som landsstyreformand.Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Koalitionen mellem Grønlands to regeringspartier fortsætter. 

IA og Siumut har nu ydermere delt departementerne i regeringen ligeligt imellem sig. Førhen havde IA seks departementer, og Siumut havde fire. Nu har partierne fem hver.

Samtidig har man oprettet en nyt departement for selvstændighed, som kommer til at lægge inde under departementet for udenrigsanliggender. 

Det skriver mediet Sermisiaq.AG.

Der er nemlig sket en rokade i Naalakkersuisut, som er navnet på Grønlands regering.

Rokaden sker, efter at partiet Siumut ellers truede med at forlade regeringssamarbejdet. De to partier har forhandlet om uranlovgivning, men er stadig ikke blive enige om det emne, og partierne er kommet frem til, at kun en folkeafstemning kan afgøre det spørgsmål. 

Dog er de to partier nu blevet enige om at opdatere koalitionsgrundlaget. IA og Siumut er enige om en tillægsaftale, som omhandler sundhedsområdet, skatteområdet, selvstændighedsprocessen og råstofområdet.

Landsstyreformand Múte Bourup Egede (IA) siger til mediet:

"Vores mission er at opnå resultater for befolkningen, både for nutiden men også for fremtidens generationer. Jeg stoler på, at vi nu i resten af valgperioden kan fokusere på vores politiske opgaver."

Formanden for partiet Siumut, Erik Jensen, overtager styringen af departementet for finanser og skatter, som er det næstmest magtfulde departement. Han overtager departementet fra Naaja H. Nathanielsen (IA).

Tidligere formand for Siumut, Kim Kielsen, overtager sin egen partifælle Karl Tobiassens departement, som er fiskeri og fangst.

Agathe Fontain (IA) overtager området for sundhed fra sin partifælle Mimi Karlsen. 

Hans Peter Poulsen (S) bliver ansvarshavende på bolig og infrastrukturområdet, som han overtager fra sin formand Erik Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Jensen

Formand for Siumut, Naalakkersuisoq for finanser og skatter, Naalakkersuisut
erhvervsvidereuddannelse (Handelsskole Qaqortoq)

Múte Bourup Egede

Landsstyreformand, Naalakkersuisut, formand for Inuit Ataqatigiit (IA)
Kultur- og samfundshistorie (Grønlands Uni.) (ikke færdiggjort)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

0:000:00