Debat

Gymnasier: Nye fraværsregler er unødvendige

DEBAT: Lad os dog få lov til at bruge de knappe ressourcer på undervisning frem for administration af nye fraværsregler, skriver Danske Gymnasiers formand, Birgitte Vedersø.

Foto: Pressefoto/Danske Gymnasier
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Vedersø
Formand for Danske Gymnasier

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fra 15. oktober skal gymnasier landet over administrere en række nye regler om elevernes fravær. Skolerne skal blandt andet sætte mål for, hvor meget de vil nedbringe fraværet, og de skal publicere elevernes fravær på deres hjemmesider.

I kølvandet på regeringens ”Meld en regel-kampagne”, som ellers skulle medvirke til at få ryddet op i offentligt bureaukrati, undrer det mig, at undervisningsministeren nu vil sætte fravær på paragraffer – for opgaven bliver jo allerede løst ude på gymnasierne.

Fravær er allerede faldende
Danske Gymnasier udarbejdede i juni en undersøgelse, som viser, at fraværet blandt stx-elever er faldende. Det gennemsnitlige fysiske fravær er faldet fra 8,4 procent i 2010 til 7,6 procent i 2017.

Skoleledelsernes vedvarende arbejde med at nedbringe fraværet, som indtil videre har vist positive effekter, bliver på den måde tilsidesat af ministeren.

Birgitte Vedersø
Formand for Danske Gymnasier

Til sammenligning var det gennemsnitlige fravær hos eksempelvis kommunalt ansatte på 8,5 i 2016.

Og for lige at erindre om proportionerne, så er det altså også sådan på et gymnasium, at selvom eleven blot kommer nogle få minutter for sent, bliver eleven i dag registreret som fraværende for hele modulet.

Undersøgelsen fra Danske Gymnasier viser i øvrigt, at langt hovedparten af skolerne allerede benytter måltal for fraværet.

Skolers arbejde tilsidesættes
Hvorfor så egentlig lave nye regler for fravær – ovenikøbet kun for gymnasierne og ikke for alle ungdomsuddannelser?

Det er jo allerede et fokusområde for de almene gymnasier.

Desuden virker det voldsomt, at ministeriet på den måde direkte blander sig i, hvordan skolerne administrerer elevernes fravær. Det harmonerer slet ikke med anbefalingerne fra regeringens egen ledelseskommission, hvor en af de centrale anbefalinger netop lød: Politikerne skal have tillid til de offentlige ledere.

Skoleledelsernes vedvarende arbejde med at nedbringe fraværet, som indtil videre har vist positive effekter, bliver på den måde tilsidesat af ministeren.

Lad os dog få lov til at bruge de knappe ressourcer på undervisning frem for administration af nye fraværsregler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vedersø

Selvstændig konsulent, fhv. rektor, Gefion Gymnasium, bestyrelsesmedlem, Københavns Universitet
cand.mag. i dansk og italiensk (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00