Haarder: Det skal være nemmere at lukke uddannelser

UDDANNELSER: Antallet af uddannelser stiger markant, og det kan blive et problem, siger Bertel Haarder, der gerne ser uddannelser lukket ned i samme tempo.
For mange uddannelser kan blive et problem, mener Bertel Haarder (V).
For mange uddannelser kan blive et problem, mener Bertel Haarder (V).Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Uddannet til arbejdsløshed. Sådan kan fremtiden være, hvis antallet af uddannelser stiger med samme raketfart som hidtil.

I løbet af de seneste tre år er antallet af uddannelser vokset på Undervisningsministeriets område med cirka 50, så der nu er tæt på 100 uddannelser.

Konsekvenserne af så mange uddannelser vil være trængsel, uoverskuelighed og ikke mindst ubrugelige uddannelser, mener undervisningsminister Bertel Haarder (V).

"Antallet er ikke et problem nu, men det bliver det. Der er omkring 1000 uddannelser på Videnskabsministeriets område, mens vi er på vej over 100 på Undervisningsministeriets område. De skal jo alle akkrediteres, og de er alle velbegrundede. Men hvis det fortsætter på den måde, ender det med at blive for uoverskueligt," siger Bertel Haarder.

Det gør ikke så meget, at man opfinder uddannelser, der ikke er søgning til, men det er straks værre, hvis der er søgning til uddannelserne, men ikke brug for dem ude i samfundet.

Bertel Haarder (V)
Undervisningsminister

Ubrugelige uddannelser
Han frygter, at der vil blive oprettet uddannelser, som der ikke er brug for, men på grund af stor tilmelding bliver svære at sløjfe igen.

"Det gør ikke så meget, at man opfinder uddannelser, der ikke er søgning til, men det er straks værre, hvis der er søgning til uddannelserne, men ikke brug for dem ude i samfundet," siger Bertel Haarder, der ikke vil give give eksempler på ubrugelige uddannelser.

Undervisningsministerens holdninger blev luftet til Danmarks Evalueringsinstituts (EVA) 10 års jubilæum i denne uge, og netop EVA kan som akkrediteringsinstitution være med til at løse problemet, mener Haarder.

"Heldigvis skal akkreditering også tage hensyn til, at der er et arbejdsmarked. Det hjælper på problemet. Men hvis udviklingen fortsætter med samme hast som i de seneste år, ender det galt, og så får vi for mange uddannelser. Derfor skal akkrediteringsystemet nu stå sin prøve, for man kan ikke oprette så mange uddannelser uden at nedlægge nogen. Spørgsmålet er, om det er nemt nok at nedlægge uddannelserne. Der skal akkrediteres hvert femte år, men vi er jo ikke nået til akkreditering nummer to, så derfor er det det rette tidspunkt at sige, at det er vigtigt, at vi også kan nedlægge uddannelser, når vi opretter så mange som vi gør," siger Bertel Haarder.

Han vil holde udviklingen under skarpt opsyn, uden at tage modet fra de mennesker, der designer nye uddannelser.

"Jeg har jo selv bedt om flere uddannelser på eksempelvis det teknisk-merkantile område. Og ud over at nedlægge uddannelser kunne man også samle uddannelser i færre indgange med flere tilvalg," siger Bertel Haarder, der husker på, at uddannelser med en svær start godt kan vokse sig store og betydningsfulde.

"Jeg kan huske, at DI kritiserede multimediedesigner-uddannelsen, og den endte jo med at blive en succes, så man skal bevare et åbent sind over for nye uddannelser."

Uddannelser bliver også afvist
Agi Csonka, direktør for EVA, vil ikke forholde sig til, om det skal være lettere at lukke uddannelser, men understreger, at ikke-relevante uddannelser bliver skrottet.

"Vi sikrer, at de nye uddannelser er relevante, og om indholdet modsvarer behovet for uddannelsen. Vi har også afvist nye uddannelser i akkrediterringen, og typisk er det fordi, behovet simpelthen ikke er der. Men om der er for mange uddannelser er en politisk diskussion," siger Agi Csonka, der sammen med EVA begyndte at akkreditere uddannelser i 2008.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Agi Csonka

Programdirektør, Villum Fonden
cand.phil. (Københavns Uni. 1988), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00