Hårdt angreb på unges paraply-organisation

FORSTOKKET: Dansk Ungdoms Fællesråd har et gammeldags syn på, hvordan tipsmidlerne skal fordeles, mener Frivilligrådet. DUF-formand forsvarer, at sociale ungdomsorganisationer står til at få en mindre del af kagen.

Frivilligrådet mener ikke, at man skal underkende de sociale ungdomsorganisationers samfundsengagerende indsats.
Frivilligrådet mener ikke, at man skal underkende de sociale ungdomsorganisationers samfundsengagerende indsats.
Rasmus Dahl Løppenthin

Ungdomspartierne og resten af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) skyder sig selv i foden i sag om fordeling af tipsmidlerne. Det mener Frivilligrådet, som rådgiver regeringen og Folketinget inden for frivillig-området.

Jeg synes, at DUF skal genoverveje, hvad det egentlig er, at de som organisation skal varetage og stå for.

Vibe Klarup Voetmann
Formand, Frivilligrådet

DUF’s styrelse lægger op til, at sociale ungdomsorganisationer mister retten til at få støtte baseret på medlemstallet. Fremover vil størrelsen af deres tilskud afhænge af et konkret skøn fra et såkaldt tipsudvalg. Det kan i yderste konsekvens koste organisationer som Ungdommens Røde Kors og Red Barnet Ungdom flere millioner kroner i tilskud.

Samtidig bevarer ungdomspartierne et fast tilskud baseret på antallet af medlemmer og scorer herudover en bonus på to procent i forhold til de nuværende takster.

Den prioritering undrer Frivilligrådet.

Fakta
Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) er en paraplyorganisation, som repræsenterer mere end 70 ungdomsorganisationer. Blandt medlemmerne er spejderbevægelsen, ungdomspartier samt sociale og kirkelige organisationer.

Ledelsen består af en styrelse på 17 personer, som vælges på et årligt delegeretmøde i december.

DUF fordeler årligt 120 millioner kroner fra tipsmidlerne til samfundsengagerende og demokratiserende aktiviteter i danske ungdomsorganisationer.

Pengene bliver uddelt af et såkaldt tipsudvalg, som nedsættes af styrelsen i DUF.

“De politiske ungdomspartier løser jo ikke deres problemer med at mobilisere unge ved at tage penge fra nogle andre,” siger formand Vibe Klarup Voetman med henvisning til ungdomspartiernes vigende medlemstal.

Socialt arbejde demokratiserer
DUF burde åbne øjnene for, at organisationer som Ungdommens Røde Kors formår at begejstre og samle unge i nye fællesskaber, mener hun. Man hjælper socialt udsatte og er aktiv i integrationen af flygtninge. Samtidig deltog 3.000 unge i Ungdommens Røde Kors' seneste strategiproces. Den indsats er lige så vigtig for demokratiet som ungdomspartiernes arbejde, mener Vibe Klarup Voetmann.

“Det der med at sige, at demokrati er lig med generalforsamlinger, som jeg forstår, DUF’s formand siger; det er simpelthen den mest gammeldags måde at måle samfundsengagement på. Det er virkelig bekymrende, at man tænker sådan,” siger hun.

Ved at opdele foreninger i et a-hold og b-hold bidrager DUF til politikerleden, lyder det.

“Man cementerer det problem, som de traditionelle politiske partier og ungdomspartier har: De ser bort fra nye måder at engagere og mobilisere på. De sociale ungdomsorganisationer repræsenterer en ny form for aktivisme, som the etablissement har brug for, hvis man skal blive ved med at holde den demokratiske samtale i gang,” siger Vibe Klarup Voetmann og løfter samtidig pegefingeren over for de unges paraplyorganisation.

“Jeg synes, at DUF skal genoverveje, hvad det egentlig er, de som organisation skal varetage og stå for. Samfundsengagement ser anderledes ud i det moderne Danmark, og det synes jeg, de skal være åbne og nysgerrige over for,” siger hun.

Konkret skøn er rimeligt
DUF-formand Kasper Sand Kjær er uforstående over for kritikken fra Frivilligrådet.

"Det er vigtigt for mig at understrege, at vi anerkender sociale ungdomsorganisationers samfundsengagerende indsats. Derfor vil vi også fortsat støtte dem," siger han.

Kasper Sand Kjær understreger, at den foreslåede tilskudsmodel kommer fra en arbejdsgruppe, der har kigget grundigt på området det seneste års tid.

"Arbejdsgruppen er kommet frem til, at det ikke giver nogen mening at basere støtten til de sociale organisationer på baggrund af deres medlemstal. Det er mere rimeligt at foretage et konkret skøn," siger han.

Ungdommens Røde Kors gør et godt stykke arbejde, pointerer Kasper Sand Kjær. Men at give udsatte en håndsrækning er ikke nødvendigvis en egentlig demokratiserende indsats.

"Det handler jo ikke om, at jeg og resten af DUF synes, at socialt arbejde ikke er vigtigt og skal anerkendes. Men et stort flertal i styrelsen og arbejdsgruppen har med det forslag til regler, der ligger, nu sagt: Noget af deres arbejde falder uden for kernefortællingen af, hvad DUF er sat i verden for at støtte," siger han.

Heldigvis er både fonde og almindelige danskere mere end parate til at støtte Ungdommens Røde Kors på anden vis, fremhæver Kasper Sand Kjær. De 5,6 millioner kroner, ungdomsorganisationen fik fra DUF i 2014, udgjorde kun 13 procent af foreningens samlede indtægter.

"Derfor skal de sociale ungdomsorganisationer også søge finansiering andre steder. Og det er eksempelvis Ungdommens Røde Kors heldigvis rigtig dygtige til," siger Kasper Sand Kjær.

Dokumentation

Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) har sendt en ny model for tilskud af tipsmidler i høring blandt sine mere end 70 medlemmer.

Mest kontroversielt er, at de store, sociale frivilligorganisationer ikke længere får støtte baseret på deres medlemstal. Størrelsen på deres pengepose vil fremover basere sig på et konkret skøn fra et vurderingsudvalg, som DUF's ledelse udpeger hvert andet år.

Samtidig vil andre medlemmer få gunstigere vilkår. Spejderne vil få en tilskudsbonus på 1 procent i forhold til deres medlemstal. Ungdomspartierne en bonus på 2 procent.

Herudover lægger man op til at fjerne støtten til foreninger med færre end 500 medlemmer.

Modellen er blevet udarbejdet af en arbejdsgruppe, som har brugt det meste af 2015 på at komme frem til et notat, man nu har lagt frem.

Arbejdsgruppens udspil fik opbakning i DUF's styrelse, hvor 16 stemte for og 1 imod. Kun Ungdommens Røde Kors' repræsentant stemte imod. Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Red Barnet Ungdom, som også bliver ramt den nye model, har ikke sæde i DUF's styrelse.

Høringsfristen er 1. februar, og man lægger op til at vedtage ændringerne i løbet af marts måned.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

0:000:00