Hækkerup: Støtte til rige patientforeninger kan blive skåret

PATIENTER: Kræftens Bekæmpelse er økonomisk meget større end andre patientforeninger, men alligevel er foreningen den, som får mest i støtte til drift fra Sundhedsministeriets tipsmidler. Sundhedsministeren og Enhedslisten åbner for at ændre på reglerne.

Er det rimeligt, at Kræftens Bekæmpelse skal have et tocifret millionbeløb i driftsstøtte, når foreningen uden sammenligning er landets rigeste patientforening målt på årlige indtægter?

Sundhedsminister Nick Hækkerup har i et svar til Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (EL), sendt en opgørelse over, hvor mange penge Kræftens Bekæmpelse modtager alene til drift.

I opgørelsen fremgår det, at Kræftens Bekæmpelse årligt modtager 18 millioner til drift via de tipsmidler, som Sundhedsministeriet uddeler. 18 millioner er langt mere, end en stribe af de øvrige største patientforeninger har som årlig indtægt tilsammen.

Hækkerup ikke afvisende
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Nick Hækkerup, men i sit svar til Folketinget skriver han:

”…at jeg ikke nødvendigvis er afvisende for fremadrettet at se på en justering af fordelingen inden for de lovgivningsmæssige rammer”.

Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, spurgte nemlig også om sundhedsministeren ville være villig til at justere på støtten, så de økonomisk mindre patientforeninger kunne få en større andel af tips og lottomidlerne.

”Det er godt, at ministeren er åben overfor at se på, om vi skal fordele midlerne anderledes,” siger Stine Brix, der vil tage sagen op igen, næste gang der skal udloddes penge til sundhedsvæsnet.

Stigende ulighed
Med en årlig indtægt på 700 millioner kroner i 2013 når ingen andre patientforeninger op i nærheden af Kræftens Bekæmpelse økonomisk. De fleste patientforeninger har ganske vist haft stigende indtægter i opgørelsesperioden fra 2007 til 2013 på i alt 366 millioner.

Men over halvdelen af den vækst, 62 procent, er sket hos Kræftens Bekæmpelse. Dermed stiger den økonomiske ulighed mellem patientforeningerne.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed her (kræver abonnement)

 

,

Forrige artikel Dobbelt-bøde til udenlandske virksomheder med rod i papirerne Dobbelt-bøde til udenlandske virksomheder med rod i papirerne Næste artikel Lidegaard: EU-Domstolen skal tale engelsk – ikke fransk Lidegaard: EU-Domstolen skal tale engelsk – ikke fransk