Han blev kaldt enmandshær, indtil kroppen sagde stop. I dag er han tilbage på Borgen og fejrer sin 60-årsfødselsdag

I over to år var Torsten Gejl det eneste folketingsmedlem for Alternativet. I august 2023 måtte han trække i håndbremsen og sygemelde sig. Nu er han tilbage i tide til at fejre sin runde fødselsdag på Christiansborg.  

Tirsdag 30. januar kunne Torsten Gejl åbne Snapstingets døre for sine gæster. En blanding af Alternativers bagland, politikere fra flere forskellige partier og partiets presse fejrede fødselarens 60-årsfødselsdag. 
Tirsdag 30. januar kunne Torsten Gejl åbne Snapstingets døre for sine gæster. En blanding af Alternativers bagland, politikere fra flere forskellige partier og partiets presse fejrede fødselarens 60-årsfødselsdag. Foto: Foto: Pressefoto af Emil Søgaard Berth
Frida Flinch

"Jeg glemmer ikke den gang, hvor du som en enmandshær i Alternativet kæmpede gang på gang."

Sådan sagde folketingskollega og socialdemokrat Leif Lahn i sin tale til Alternativets Torsten Gejl, der fornylig er vendt tilbage til hverdagen som folketingspolitiker og tirsdag 30. januar kunne fejre sin 60-årsfødselsdag på Christiansborg.

Alternativet blev nemlig sprængt til atomer efter valget i 2019, hvor Torsten Gejl med over 50 ordførerskaber i flere år var eneste folketingsmedlem for Alternativet.

"Så kunne Torsten sige: 'os i Alternativet'. Der tænkte jeg aargh," fortsatte Leif Lahn med et lille grin, der blev overgået af endnu højere grin fra publikum.

"Mange stikker af, når det er svært, men du blev og kæmpede videre. Du gjorde en kæmpestor forskel," sagde socialdemokraten.

De cirka 75 fremmødte gæster, hvoraf størstedelen var Alternativets bagland, klappede højlydt ad den sidste bemærkning. 

En af fødselsdagstalerne blev holdt af socialdemokraten Leif Lahn Jensen, der beskrev Torsten Fejl som sin
En af fødselsdagstalerne blev holdt af socialdemokraten Leif Lahn Jensen, der beskrev Torsten Fejl som sin "rigtig gode ven".  Foto: Foto: Pressefoto af Emil Søgaard Berth

I folketingsmedlemmernes kantine, Snapstinget, havde Alternativet sørget for chips, rodfrugtchips, nødder, melon og druer. Forenden kunne gæsterne slutte af med et trekantet stykke kage med chokoladecreme toppet med et hindbær.

De fleste smalltalkede med hinanden om de runde samtaleborde med et glas økologisk hvidvin i hånden eller saft fra mærket Naturfrisk.

Blå bog

Torsten Gejl

Privat

  • Født i 1964 i Aarhus, bosiddende i Aarhus med et fritidshus på Samsø. 
  • Han har to børn, der hedder Thure og Trude.

Karriere 

  • Folketingsmedlem og politisk ordfører for Alternativet fra 2015 til nu. 
  • Startede i 1998 virksomheden OCN Danmark, som lukkede i 2019.
  • Leder for Frontløberne fra 1994 til 1998. 

Uddannelse

  • Journalistkursus ved Frontløberne i 1989 og kaospilot i 1993. 

 

Alternativets sidste mand 

Torsten Gejl gik smilende rundt blandt gæsterne. Og det var ikke til at se, at han et halvt år forinden havde sygemeldt sig og først lige op til sin runde fødselsdag var vendt tilbage til politik.

Torsten Gejl stod i 2020 tilbage som det eneste folketingsmedlem af Alternativet, efter de resterende fire mandater havde valgt at forlade partiet.

Det gav ham tilnavnet 'enmandshæren'.

Men arbejdspresset havde været for meget, og han blev ramt af stres. Det var så slemt, at Torsten Gejl "knapt nok kunne stå og gå", og skuldrene gjorde så ondt, at han ikke kunne skrive, fortalte han til Århus Stiftstidende i starten af januar i år

Vellidt fra højre til venstre   

Størstedelen af de fremmødte til fødselsdagsfejringen var Alternativets bagland. De havde i dagens anledning fået et lyseblåt klistermærke på trøjen, hvor der stod ‘Torsten Gejl’.

Til festen var der politikere fra højre til venstre.

Enhedslisten dukkede talrigt op med blandt andet profiler som Pelle Dragsted og Peder Hvelplund.

Fra andre partier kunne man få øje på socialdemokraterne Ida Auken, Ane Halsboe-Jørgensen og Magnus Heunicke samt Per Larsen fra Konservative.

Den nylige løsgænger Kim Edberg Andersen, der tidligere var medlem af Nye Borgerlige, aflagde også visit hos sin "gode kollegas reception".

Blandt Torsten Gejls gæster kunne man finder folketingsmedlemmer fra begge sider af midten. Herunder Peder Hvelplund (EL), der lige nu er på orlov, og Kim Edberg Andersen, der på nuværende tidspunkt er løsgænger.
Blandt Torsten Gejls gæster kunne man finder folketingsmedlemmer fra begge sider af midten. Herunder Peder Hvelplund (EL), der lige nu er på orlov, og Kim Edberg Andersen, der på nuværende tidspunkt er løsgænger. Foto: Foto: Pressefoto af Emil Søgaard Berth

"Inden Torsten gik ned med stres, var han en af dem, der var på Christiansborg til sent om aftenen, ligesom jeg selv var. Det er rigtig rart, at han er kommet tilbage nu og ser ud til at have det godt," svarede han, da Altinget spurgte, hvorfor han valgte at komme til reception.

"Og så kagen," tilføjede Kim Edberg Andersen med et smil.

Mindre overraskende kunne man under hele receptionen få øje på fødselarens partifæller på Christiansborg. Alle undtagen formanden Franciska Rosenkilde, der ifølge Frihedsbrevet uofficielt har været sygemeldt siden midten af december, var mødt op.

Også partistifter Uffe Elbæk ønskede Torsten Gejl tillykke. Han nåede dog aldrig at lægge jakken fra sig, før han igen forsvandt ud af lokalet.  

Læs også

"Det giver grønstrøm"

Efter syv taler tog fødselaren selv ordet, hvor han indledte med en anekdote fra samme morgen.

For Alternativets kommunikationschef havde gjort Torsten Gejl opmærksom på, at der ville være to begivenheder på ældreområdet denne dag:

"Det ene er, at regeringen fremlægger sin nye ældre politik i Fredericia. Den anden er, at du bliver 60." 

Publikum brød ud i latter efterfuldt af en rungende klapsalve i det gamle lokale.

Efter talen mødte Altinget en "berørt", "glad" og "meget taknemmelig" fødselar ude foran Snapstinget.

"Det er svært at sige tak nok. Talerne har været så inderlige."

"Det er selve det, som giver grundenergi og benzin – eller grønstrøm, skal jeg måske sige. Det er uvurderligt," sluttede han.

'Enmandshæren' er tilbage på Christiansborg. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torsten Gejl

MF, politisk ordfører (ALT)
journalistkursus (Frontløberne 1989), kaospilot (KaosPiloterne 1993)

Leif Lahn Jensen

MF (S), næstformand, Statsrevisorerne, 1. næstformand, Folketingets Præsidium
10. klasse (Grenaa 1984), havnearbejder

Kim Edberg Andersen

MF (DD), regionsrådsmedlem (DD), Region Nordjylland
BA i politik og administration (Aalborg Uni. 2012)

0:000:00