Debat

Healthcare Denmark: Stærkt hjemmemarked øger eksporten

DEBAT: Forudsætningen for stigende eksport af velfærdsteknologi er først og fremmest, at vi skaber et stærkt hjemmemarked, skriver Hans Erik Henriksen, direktør i Healthcare Denmark.

Et stærkt hjemmemarked kan være med til at sikre eksporten af velfærdsteknologi, skriver Hans Erik Henriksen, direktør for Healthcare Denmark. 
Et stærkt hjemmemarked kan være med til at sikre eksporten af velfærdsteknologi, skriver Hans Erik Henriksen, direktør for Healthcare Denmark. Foto: HealthcareDenmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Danmark var det land i verden, hvor man først – i starten af 1950’erne – etablerede offentlige høreklinikker og gav tilskud til anskaffelse af høreapparater.

Dette var med til at skabe et stærkt hjemmemarked, og derfor har vi i dag en internationalt dominerende og innovativ høreapparat-industri. Herfra kan drages paralleller til Danmarks nuværende fokus på velfærdsteknologi som – hvis vi griber det rigtigt an – indebærer tilsvarende muligheder.

Eksporten af sundhedsrelaterede velfærdsløsninger var i 2014 knap 57 procent højere end i 2009, og dermed var stigningen mere end det dobbelte af den samlede vareeksport, som i perioden steg med godt 24 procent. Især er eksporten af lægemidler steget i perioden, hvorimod stigningen i eksport af egentlig velfærdsteknologi (automatisering, tele- og hjælpemidler) i perioden har været moderat.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

International interesse 
Som nævnt i tidligere debatartikler oplever vi i Healthcare Denmark en stor og stigende international interesse for dansk velfærdsteknologi, og det er ud fra besøgende delegationers kommentarer tydeligt, at udviklingen i det danske sundhedsvæsen skaber rammerne for indførelse af innovative løsninger, som bidrager til realisering af fremtidens sundhedsvæsen. Via offentlig-private samarbejder er vi i Danmark bedre end andre lande til at udvikle disse løsninger, som vi tilmed er hurtige til at validere, så de kan komme på markedet.

Forudsætningen for en stigende eksport af velfærdsteknologi er først og fremmest, at vi skaber et stærkt hjemmemarked. Her er målsætningen om national udbredelse af telemedicin til KOL-patienter inden 2020 et væsentligt initiativ, ligesom kommunernes budgetterede ekstra midler til ældreområdet (tre milliarder kroner i 2016) kan fremme indførelsen af velfærdsteknologi.

Hvis vi fortsætter det stærke offentlige-private samarbejde, og fremfor alt sikrer, at der hurtigt skabes et stærkt hjemmemarked for de nye løsninger, kan velfærdsteknologi blive et af lokomotiverne for fremtidig eksport.

Hans Erik Henriksen
Direktør i Healthcare Denmark

Vil denne udvikling resultere i nye eksporteventyr?

Et eksempel på ny innovativ velfærdsteknologi, som er nået ud på et bredere dansk hjemmemarked, er teknologi til forflytning af ældre og handicappede borgere. Virksomheden Vendlet udvikler og sælger denne type løsninger, og den stigende efterspørgsel fra både hjemmemarkedet og især fra eksportmarkeder har medført, at virksomheden har status som Gazelle-virksomhed med en vækst på 500 procent siden 2010.

En tredjedel af denne vækst stammer fra eksportmarkeder. I september 2016 åbner virksomheden egen afdeling i Tyskland, som skal håndtere den stigende eksport til det tyske marked, hvor Vendlet forventer en firedobling af den nuværende eksport indenfor de næste to år.

Virksomheden Systematic oplever også en stigende eksport, som er grundlagt på basis af et dansk hjemmemarked for Elektronisk Patientjournal, hospitals-logistik og kommunale sundhedsløsninger – og virksomheden forventer i efteråret 2016 at indgå flere nye, store eksportordrer.

Nye eksportmuligheder
I Healthcare Denmark arbejder vi for at skabe nye eksportmuligheder for dansk velfærdsteknologi, og det gør vi ved at sikre, at udlandet er opmærksom på danske styrker og dansk innovation. Udover varetagelse af et stigende antal delegationsbesøg til Danmark er vi i færd med at producere en ny promotion-film, som forklarer, hvordan ny og innovativ velfærdsteknologi hjælper med at udvikle vores social- og sundhedsvæsen til gavn for borgere og sundhedsprofessionelle.

Derudover samarbejder vi med andre aktører, blandt andet Welfare Tech og Copenhagen Healthtech Cluster om at hjælpe virksomheder med at opnå kontakt til udenlandske kundeemner og partnere og derigennem skabe nye eksportmuligheder.

Det tager tid at skabe fremtidens sundhedsvæsen og opfinde, afprøve og indføre den velfærdsteknologi, som skal støtte patienter og borgere i fremtiden. Der er imidlertid ingen tvivl om, at hvis vi fortsætter det stærke offentlige-private samarbejde og fremfor alt sikrer, at der hurtigt skabes et stærkt hjemmemarked for de nye løsninger, så kan velfærdsteknologi blive et af lokomotiverne for fremtidig eksport af sundhedsløsninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Erik Henriksen

Adm. direktør, Healthcare Denmark
hd (Handelshøjskolen i Aarhus 1986)

0:000:00