Hedegaard om Papes klimamelding: Alvorlig fejllæsning af det borgerlige Danmark

VALGSTRATEGI: K-formanden har udtalt sig "kluntet" om ikke at ville fokusere på det grønne op til næste valg, mener tidligere klimakommissær Connie Hedegaard. Man kunne overveje at sige, hvad man mener, frem for kun at tænke strategi, foreslår hun.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Den konservative formand har misforstået noget, hvis han tror, der er en stor gruppe borgerlige, som er ligeglade med klimaet.

Det mener den tidligere konservative klimaminister og EU-klimakommissær Connie Hedegaard, som nu reagerer på Søren Pape Poulsens omdiskuterede udtalelser i Berlingske tirsdag. Her sagde han blandt andet, at miljø og klima ikke bliver et af de temaer, partiet vil sætte størst fokus på frem mod valget. Der er nemlig ikke nogen nye stemmer at hente for Konservative ved at tale mere om det grønne, vurderede K-formanden.

Connie Hedegaard er helt uenig i den beslutning.

"Jeg ved ikke, hvad det er for nogle rådgivere, der har fortalt dem, at der er en hel masse borgerlige vælgere, der ikke synes, det her er vigtigt," siger hun og kalder Papes pointer "kluntet formuleret".  

Jeg ved ikke, hvad det er for nogle rådgivere, der har fortalt dem, at der er en hel masse borgerlige vælgere, der ikke synes, det her er vigtigt. 

Connie Hedegaard

Hedegaard: Man kunne også bare sige, hvad man mener
I Berlingske forklarede Søren Pape, at det ikke er strategisk smart for partiet at prioritere klimadagsordenen i en valgkamp. 

"Vi har en tro på, at vores holdninger til miljø og klima sidder godt fast i de borgerlige vælgere, for hvem det er vigtigt. Dér skal vi ikke bruge vores kræfter. For andre borgerlige vælgere er det her bestemt ikke et 'top-of-mind'-emne," sagde han.

Connie Hedegaard, som også er tidligere miljøminister for Konservative og i dag bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito, lyder ikke begejstret for den slags "moderne politik":

"Man kunne jo også forestille sig, at man ikke sad og målte i alle ender og kanter, hvor man tror, der er nogle mulige vælgere at hente, men simpelthen sagde, hvad man mente. Det er lidt anden tilgang til politik, og jeg er godt klar over, at den er ved at være håbløst gammeldags, men det kunne jo være, at man alligevel kunne tænke over det," siger Hedegaard. 

K skal vise det i praksis
Hun tror ikke på K-ledelsens vurdering af, at borgerlige vælgere er uinteresserede i miljø- og klimaspørgsmål:

"Det er en alvorlig fejllæsning af det borgerlige Danmark. Jeg tror ikke, Venstre havde ændret signaler på det område, hvis ikke de havde kunnet se i deres målinger, at moderne borgerlige mennesker forventer, at deres partier tager klima, miljø og ressourcer alvorligt," siger Connie Hedegaard, med henvisning til at V har skruet markant op for fokus på den grønne dagsorden.

Hun understreger, at det er fint, at Konservative også fokuserer på andre mærkesager end det grønne.

"Der er jo ikke noget galt i, at man også prioriterer andre ting her i verden," siger Hedegaard.

Men Konservative skal vise i praksis, at de ikke nedprioriterer miljø og klima.

"I den kommende klimaplan må de Konservative vise, at de er det grønne parti i den blå blok. De skal sørge for, at der kommer reel nytænkning og markante initiativer ind i planen," siger hun.

Det er stadig hjerteblod
Den tidligere klimakommissær mener, at alle partierne skal begynde at tænke klima og miljø ind i økonomisk, skatte- og erhvervspolitik på en helt anden gennemgribende måde:

"Selv om man skal have andre politiske emner at gå til valg på, skal det ikke ske på bekostning af klima, men tænkes sammen med det," siger Connie Hedegaard.

Hun har stadig tiltro til, at Konservative skal være grønne bannerførere i et blåt landskab:

"Jeg vælger at tro på, at det stadigvæk er noget, de vil prioritere, og at det stadigvæk er hjerteblod. Men så har de et meget stort ansvar for at vise os det."

Efter massiv kritik fra flere sider tirsdag har Søren Pape Poulsen skrevet på Twitter, at han ikke vil nedprioritere miljø og klima i praksis:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00