Hele 224 partier og lister stiller op

KV13: Foruden Folketingets otte partier stiller 216 partier og lister op til kommunalvalget. Det gælder blandt andet Sunshine Partiet og Nepotistisk Omegn. Se nogle af listerne her.
I Guldborgsund er borgmester John Brædder valgt for den lokale Guldborgsundlisten.
I Guldborgsund er borgmester John Brædder valgt for den lokale Guldborgsundlisten.Foto: Ib Geertsen
Anders JerkingAnne Justesen

Når vælgerne tirsdag tropper op i valglokalerne, vil de i nogle kommuner blive mødt med ganske lange stemmesedler.

Foruden de otte partier, der sidder i Folketinget, stiller hele 216 partier og lokallister op. Det viser en gennemgang, Altinget.dk har lavet.

Nogle af listerne må regne med at få ganske få stemmer, mens andre lokallister har stor lokal opbakning og kan få betydning for, hvor borgmesterkæderne havner.

Tre borgmesterposter 
I 2009 fik lokallisterne i alt 4,6 procent af stemmerne, og 115 byrådsmedlemmer blev valgt ind (inklusive stemmerne på Slesvigsk Parti). 

Tre kommuner fik endda en borgmester fra en lokalliste. I Guldborgsund blev John Brædder borgmester for Guldborgsundlisten, og i Sønderborg blev Aase Nyegaard borgmester for Fælleslisten, som i 2009 fik otte ud af 31 pladser i byrådet. Både Brædder og Nyegaard genopstiller ved dette valg.

Også på Læsø fik en lokalliste i 2009 borgmesterposten, nemlig Thomas Wrichsberg fra Læsø-listen. Han genopstiller dog ikke. I stedet er Læsø-listens spidskandidat Kim Wiis Rulle.

En række partier og lister stiller op flere steder i landet. Det gælder blandt andet Kristendemokraterne, som i 2009 fik valgt otte byrådsmedlemmer. I år stiller de kristelige op i 35 kommuner. Også Miljøpartiet Fokus stiller op flere steder. Partiet er stiftet af tidligere folketingsmedlem for DF Christian H. Hansen. Han har siden fået følgeskab af medlem af Europa-Parlamentet Anna Rosbach, der oprindeligt også blev valgt for DF. Fokus stiller op 13 steder.

Lange lister 
I Københavns Kommune er 32 partier og lister på stemmesedlen. Dovne Robert har anstrengt sig og lavet sin egen liste. Men københavnerne kan også stemme på Parcelhuslisten, Højhuset eller Havnefronten, der blandt andet er imod højhuse på havnen. Derudover tæller listen blandt andre Den Lille Mand & Krigsveteranerne, Hampepartiet, listen med det lange navn Kærlighedspartiet (Regnbuefolket/Befri Christiania) og Sunshine Partiet, der vil arbejde for gratis offentlig transport og mindre kalk i vandet.

I Helsingør stiller 16 lister op. Det drejer sig blandt andet om Lokaldemokraterne, Helsingør Borgerliste, Kronborglisten og Listehansen, hvor spidskandidaten ikke hedder Hansen, men Jimmy Jørgensen.

I Sønderborg er der foruden borgmester Nyegaards Fællesliste 16 andre lister og partier på stemmesedlen. Det gælder traditionelle lokallister som Slesvigsk Parti og Alssundlisten, samt de lidt mere kulørte navne som Dansk Rygeparti og Nepotistisk Omegnsliste.

Autentisk Politik og Maren Spliid 
I Esbjerg har 2. viceborgmester Karin Schwartz brudt med Socialdemokraterne og stiller nu op for sin nye lokalliste, Empartiet, der, som navnet antyder, har empati, som sin mærkesag.

I Aarhus kan vælgerne stemme på listen Autentisk Politik, der ønsker en mere værdig behandling i det offentlige. I Næstved stiller Børnenes Parti op, mens vælgerne i Horsens kan stemme på Maren Spliid Gruppen, opkaldt efter den sidste danske kvinde, der blev brændt som heks.

For at stille op som parti til Folketinget skal man indsamle omkring 20.000 underskrifter, hvis partiet ikke allerede sidder i Folketinget. Ønsker man at stille op til kommunalvalget er det betydeligt nemmere: Her er kravet blot et mindre antal stillere. Antallet varierer mellem 25 og 150.

Se alle lister og kandidater i kandidat-databasen, Altinget.dk har lavet i samarbejde med DR (her).

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00