Her er årets bedste politiske bøger – og én, som du bør undgå

ÅRET DER GIK: 2020 har budt på et væld af politiske bøger. Altinget guider dig til nogle af de bedst anmeldte - og den, du skal gå udenom.

Juleferietid betyder læsetid. Altinget bringer et overblik over årets bedst anmeldte bøger i 2020.
Juleferietid betyder læsetid. Altinget bringer et overblik over årets bedst anmeldte bøger i 2020.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Er du i tvivl om, hvad du skal læse i din juleferie? Har du fået ekstra tid på grund af coronanedlukningen? Eller mangler du stadig at købe en julegave eller to? Fortvivl ikke. Her har du et overblik over de bøger, Altingets anmeldere har syntes bedst om i 2020 (i vilkårlig rækkefølge).

Tim Knudsen: ‘Statsministeren bind 1-2’

Statskundskabsprofessor Tim Knudsens 'Statsministeren' sætter ikke alene fokus på alle Danmarks statsministre siden 1848, men også de begivenheder, der formede deres tid. Altinget bad tre historikere anmelde de første tre bind ud af fem. Bind 1 og 2 fik hver 5 A'er. Læs anmeldelserne her.

Barack Obama: ‘Et Forjættet Land’

Den er lang, og den er detaljeret. Men efter fire år med Trump er det lige, hvad man har brug for. Barack Obamas erindringer kredser om race, polarisering og om balancen mellem idealisme og kynisme i moderne politik, skrev Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. Læs anmeldelsen her.

Ruud Koopman: ‘Islams forfaldne hus’

Ruud Koopmans bog er et velkomment bidrag i en udlændinge- og integrationsdebat, hvor holdninger for ofte er baseret på mavefornemmelser og hjemmestrikkede teorier om tonen i debatten, skrev Rasmus Stoklund (S). Læs anmeldelsen her.

Anne Applebaum: ‘Twilight of Democracy – The Seductive Lure of Authoritarianism’

Journalist og historiker Anne Applebaum forudsagde både Brexit og valget af Trump. I en ny debatbog advarer hun om demokratiets undergang og fortæller, at det er hendes tidligere venner og bekendte fra den intellektuelle elite, der har ført anti-demokraterne til magten, skrev Altingets debatredaktør, Kristian Andersen. Bogen er netop udkommet på dansk. Læs anmeldelsen her.

Binyamin Appelbaum: ‘The Economists’ Hour – How the False Prophets of Free Markets Fractured Our Society’

Binyamin Appelbaums 'The Economists’ Hour' fortæller historien om, hvordan vi – og især USA – endte i en verden, som frimarkedsøkonomer havde indrettet til os. Undervejs argumenterer han for, at politikerne ikke længere kan smyge ansvaret for samfundet af sig, skrev Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring. Læs anmeldelsen her.

Niels Krause-Kjær: ‘Fandens Forår’

Ny politisk thriller rammer mange af tidens politiske skandaler på kornet. Men det er især i tegningen af hovedpersonen, at Niels Krause-Kjærs roman løfter sig, skrev Jakob Nielsen. Læs anmeldelsen her.

Bob Woodward: ‘Rage’

Den amerikanske journalist Bob Woodwards nyeste bog om Donald Trump er en enestående god bog, hvor den ene efter den anden fra Trumps absolutte inderkreds, inklusive præsidenten selv, giver et unikt indblik i hans ryggesløse embedsførelse, skrev David Trads. Læs anmeldelsen her.

Carsten Staur: ‘Skilleveje - Dansk udenrigspolitik i 250 år’

En af Danmarks mest erfarne diplomater, Carsten Staur, har efter en lang karriere i udenrigstjenesten skrevet en rasende interessant og indsigtsfuld bog om dansk udenrigspolitik fra 1770 til i dag, skrev Bo Lidegaard. Læs anmeldelsen her.

Eric Lonergan & Mark Blyth: ‘Angrynomics’

Mark Blyth og Eric Lonergan har skrevet en vigtig – og ikke mindst letlæst – bog, der placerer økonomi og økonomisk politik i hjertet af de seneste ti års politiske opbrud i Vesten. Undervejs kommer de med interessante forslag til en ny samfundsøkonomi i en verden uden inflation og høje renter, skrev Esben Schjørring. Læs anmeldelsen her.

Lars Løkke Rasmussen: 'Om de fleste - og det meste'

Hemmelige lydoptagelser, trusler om et comeback og en ny strategi til Venstre. Lars Løkke Rasmussen har skrevet en besynderlig og underholdende bog, skrev Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen. Læs anmeldelsen her.

Jakob Nielsen og Erik Lund: ‘I krig for Information. Historien om Børge Outze og den illegale presse’

Bogen 'I Krig for Information' om Dagbladet Informations stifter, Børge Outze, er på en gang elementært spændende og meget oplysende, fordi vi kommer helt ind i maskinrummet hos den illegale presse under Anden Verdenskrig, skrev Christian Egander Skov. Læs anmeldelsen her.

Adam Holm: ‘Diktatoren i Damaskus – Et portræt af Bashar Al-Assad’

Selvom det snart er ti år siden, borgerkrigen brød ud i Syrien, er der behov for Adam Holms velskrevne bog om den syriske diktator, Bashar al-Assad. For kampene i det borgerkrigshærgede land er ikke forbi, skrev Naser Khader. Læs anmeldelsen her.

Thomas Piketty: ‘Kapital og ideologi’

Den franske økonom Thomas Pikettys nye bog er et forrygende historisk og ideologisk indblik i ulighedens verden. Bogen er et overflødighedshorn af interessante og relevante observationer, og der er en rød tråd gennem samtlige godt 1.000 sider, skrev professor og tidligere overvismand Michael Svarer. Læs anmeldelsen her.

David Trads: ‘Amerika, hvor er du?’

Med 'Amerika, hvor er du?' kommer læseren ikke blot til at forstå, hvorfor Donald Trump blev valgt som præsident, men også hvad det er, der har skabt og defineret den amerikanske folkesjæl, skrev Johannes Langkilde. Læs anmeldelsen her.

Marlene Wind: Tribaliseringen af Europa: et forsvar for vores liberale værdier

Trump, Brexit og nye populistiske strømninger i Europa har lukket munden på mange tidligere forkæmpere for den liberale verdensorden. Og det har fået katastrofale konsekvenser for demokratiet, skrev Marlene Wind. Læs interview med Marlene Wind her.

Morten Reimar: ‘Uffe mod Magten - En dagbog i hælene på revolutionen’

Morten Reimars ekstraordinært velskrevne reportagebog om Uffe Elbæk og Alternativet giver unikt indblik i partiets maskinrum og tager læseren med på første række, når Uffe Elbæk gang på gang brænder sammen i valgkampen 2019, skrev Jarl Cordua. Læs anmeldelsen her.

 

Og til sidst. Bogen du bør undgå, der som den første bog i Altingets historie fik nul A'er ud af seks mulige.

Mikael Busch: 'Bjarne Corydon og nødvendighedens politik'

Det er næppe overraskende, at Bjarne Corydon ikke har en fanklub i Danmarks Lærerforening og hos gymnasielærerne. Men derfra til at lave et ensidigt kampskrift mod manden i en ny bog, som et anerkendt forlag lægger navn til, er der alligevel langt, skrev Lisbeth Knudsen. Læs anmeldelsen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00