Om  
Astrid Fischer

Her er årets vinder af Cavlingprisen

Det blev DR-journalisterne Astrid Fischer, Laura Marie Sørensen og Jonas Deiborg, der vandt Cavlingprisen 2023 for deres afdækning af kræftsagen på Aarhus Universitetshospital.

Alle tre Cavling-vindere har også tidligere været nomineret til prisen. 
Alle tre Cavling-vindere har også tidligere været nomineret til prisen. Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Rasmus Bloch Hansen

"I vinderproduktionen bliver ordet skandale nævnt flere gange, og sjældent har ordet været så velvalgt. Det er virkelig en skandale."

Sådan sagde Cavlingkomitéens formand, Didde Elnif, om vinderprojektet, da Cavlingprisen 2023 blev uddelt på Arbejdermuseet i København. 

Vinderprojektet lavet af DR-journalisterne Astrid Fischer, Laura Marie Sørensen og Jonas Deiborg har i en serie af indslag og artikler afdækket kritisable forhold på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, hvor over 300 patienter ventede for længe, uden det blev indberettet til Sundhedsstyrelsen.

"Det sjældent, man kan sige, at journalistik direkte redder menneskeliv, men det føles faktisk berettiget her," sagde Didde Elnif i sin tale til journalisterne. 

To direktører fra Aarhus Universitetshospital er blevet fyret på grund af sagen, der nu også efterforskes af Østjyllands Politi. Siden er det også kommet frem, at flere hospitaler og afdelinger i hele landet har store problemer med kapacitet og ventetider.

Altingets Andreas Krog, Katrine Falk Lønstrup og Kasper Frandsen var også nomineret til dette års Cavlingpris. 
Altingets Andreas Krog, Katrine Falk Lønstrup og Kasper Frandsen var også nomineret til dette års Cavlingpris.  Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Cavlingprisen uddeles hvert år til en journalist eller en gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i løbet af året.

Med prisen følger en statuette af Henrik Cavling, der var chefredaktør for Politiken fra 1905-1927 og regnes som en foregangsmand inden for dansk journalistik.

Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 og første gang uddelt i 1945. Vinderen og de nominerede udvælges af Cavlingkomitéen.

Altinget var også nomineret til årets pris for afdækningen af våbensagen – også kendt som Elbit-sagen – hvor tidligere forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen gav forkerte oplysninger til Folketinget om et milliardstort våbenindkøb fra den israelske våbenproducent Elbit Systems. 

Sagen har ført til, at en departementschef højst usædvanligt måtte forlade jobbet, efter der flere gange blev afsløret fejl i hans forklaringer. Forude venter en advokatundersøgelse af forløbet samt en omlægning af arbejdsgangene i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Fischer

Journalist, DR's undersøgende redaktion
Danmarks Journalisthøjskole (1986)

0:000:00