Her er Danmarks og Sveriges nye aftale om PostNords fremtid

DOKUMENTATION: Den danske og svenske regering har fredag landet en aftale om PostNord.

Foto: ritzau/Benjamin Nørskov/arkiv
Kristine Korsgaard

Efter hårde forhandlinger i de seneste dage mellem Danmark og Sverige har regeringen nu indgået aftale med svenskerne om PostNords fremtid.

Med aftalen bakker begge parter op om planerne om, at produktionen skal omlægges, så PostNord fremover skal håndtere breve og pakker samtidigt, skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Den danske og svenske stat har i flere måneder forhandlet om, hvordan man skal løse de økonomiske problemer i postkoncernen, som er ejet af Danmark og Sverige i fællesskab. Det er ifølge DR aftalt, at Sverige betaler 309 millioner kroner, og Danmark betaler 1,364 milliarder kroner.

Læs Finansministeriets fakta om aftalen her:

Fælles aftale om PostNord
PostNord er ejet af den danske stat og den svenske stat i fællesskab, og Post Danmark er et datterselskab hertil.

Siden 2000 er antallet af breve i Danmark faldet med ca. 80 pct., hvilket har været medvirkende til, at Post Danmark siden 2012 har haft negative driftsresultater. PostNord har fremlagt en transformationsplan med henblik på at skabe rentabilitet i forretningen. Uden en transformation er det ikke realistisk, at Post Danmark bliver overskudsgivende.

Planens hovedelement er indførelsen af en ny produktionsmodel, der indebærer, at breve og pakker, der hidtil har været håndteret separat, fremover skal håndteres samlet.

Som følge af planen forventer PostNord, at antallet af medarbejdere i Danmark reduceres fra ca. 10.000 til ca. 6.000. PostNords bestyrelse har fået planen eksternt
valideret af McKinsey & Company.

Finansiering af transformationsplanen
PostNord vurderer, at omkostningerne forbundet med at igangsætte transformationsplanen er ca. 5 mia. svenske kroner. Omkostningerne ventes af komme fra driftsunderskud i Post Danmark i perioden 2017-2019 samt fra den forventede afskedigelse af ca. 1.500 tidligere tjenestemænd, som har ret til tre års rådighedsløn ved afskedigelse. I forlængelse heraf har PostNord rettet henvendelse til dets ejere med ønske om en kapitaltilførsel på 3 milliarder svenske kroner.

Fælles aftale mellem den danske og svenske stat
Den danske og svenske stat er 20. oktober 2017 blevet enige om en aftale, hvor de to stater bakker op om PostNords transformationsplan samt investerer henholdsvis 267 mio. og 400 mio. svenske kroner i selskabet. I tillæg hertil kan selskabet styrke sin finansielle position yderligere, for eksempel via tiltag som ’sale and lease back’ af selskabets ejendomme samt udnyttelse af nye og eksisterende kreditfaciliteter.

Yderligere tiltag
Den danske stat har endvidere forpligtiget sig til at dække ca. 1,533 mia. svenske kroner af afskedigelsesomkostningerne til tidligere tjenestemænd. Omkostningerne er en konkurrencemæssig ulempe for selskabet som følge af at have ’nedarvet’ tjenestemandsvilkårene.

Den danske og svenske stat er også enige om at igangsætte et analysearbejde mhp. at finde en model for, hvordan de to lande fremadrettet håndterer omkostninger forbundet med varetagelsen af befordringspligten i de respektive lande. I tilfælde af, at faldende brevmængder i Sverige fører til, at varetagelsen af den svenske befordringspligt bliver tabsgivende, forpligter den svenske stat sig til at kompensere for dette. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00