Her er de syv departementschefer, der har skiftet job siden valget

UDSKIFTNING: Efter Christian Kettel Thomsens afgang fra Statsministeriet og rokaden med Justitsministeriets Barbara Bertelsen har i alt syv departementschefer enten forladt eller meldt deres afgang fra ministerierne. Få overblikket her. 

Christian Kettel Thomsen, der har været departementschef i Statsministeriet siden 2010, har sidste arbejdsdag fredag. 
Christian Kettel Thomsen, der har været departementschef i Statsministeriet siden 2010, har sidste arbejdsdag fredag.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der har været gang i svingdørerne til ministerierne og deres chefkontorer, siden Socialdemokratiet efter folketingsvalget fandt sig til rette i regeringsbygningerne. 

I alt syv departementschefer har således efter torsdagens nyhed om Christian Kettel Thomsens afgang fra Statsministeriet og Barbara Bertelsens ditto fra Justitsministeriet sagt farvel til deres stillinger for enten at forlade Slotsholmen helt eller begynde i andre stillinger i embedsværket. 

Altinget bringer her en oversigt over de syv departementschefer, der enten har eller skal forlade chefstolen.  

Martin PræstegaardMartin Præstegaard
Efter fem år som departementschef i Finansministeriet valgte Martin Præstegaard umiddelbart efter folketingsvalget at opsige sit job for at tage en lederstilling som finansdirektør og viceadministrerende direktør i pensionskassen ATP.

Altinget tegnede i forbindelse med afgangen et portræt af manden og rollen som departementschef i Finansministeriet, som du kan læse her

Efter sommerferien blev Peter Stensgaard Mørch hentet ind som erstatning for Præstegaard. Han kom fra en stilling som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Jens Strunge BondeJens Strunge Bonde
Allerede ved regeringsdannelsen stod det klart, at to departementschefer i det daværende Børne- og Socialministerie og Økonomi- og Indenrigsministerie skulle blive til én på grund af den nye regerings sammenlægning af ministerområderne.

Det gik ud over den daværende departementschef i Børne- og Socialministeriet, Jens Strunge Bonde, der i stedet blev tilbudt en stilling i Finansministeriet.

Sophus Garfiel blev efter sammenlægningen departementschef for det nye Social- og Indenrigsministerie. 

Søren Hartmann HedeSøren Hartmann Hede
I begyndelsen af november blev det klart, at der også skulle ske udskiftning på topstillingen i Børne- og Undervisningsministeriet.

Her meddelte Søren Hartmann Hede sin afgang efter blot halvandet år som departementschef for i stedet at tage et job som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune.

Her afløste han Peter Stensgaard Mørch, der tidligere på året var gået til Finansministeriet for at tage over efter Martin Præstegaard. 

Hartmann Hedes afløser i Børne- og Undervisningsministeriet blev Birgitte Hansen, der kom fra en stilling som direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Agnete GersingAgnete Gersing
Daværende departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet Agnete Gersing blev midt i november kommitteret i Finansministeriet med ansvar for “organisation, ledelse og kompetencer”. 

Dengang vurderede Per Nikolaj Bukh, der forsker i ledelse og organisation på Aalborg Universitet, over for Altinget, at skiftet ikke var sket på Gersings initiativ, men nærmere skulle ses som en fyring. 

Agnete Gersing er ikke den første departementschef, der nyder den tvivlsomme ære at blive kommitteret i Finansministeriet. Altinget har skrevet en artikel om stillingsbetegnelsen, der kaldes "en måde at udrangere topembedsmænd på", som du kan læse her

Jakob JensenJakob Jensen
Umiddelbart inden jul blev det offentliggjort, at Beskæftigelsesministeriets departementschef fra 1. april 2020 stopper i sin stilling for at tage over efter den fyrede Claus Bretton-Meyer som administrerende direktør i DBU.

Der er endnu ikke sat navn på Jakob Jensens afløser. 

Altinget tegnede ved Jensens tiltrædelse som departementschef et portræt i 2017 et portræt, der kan læses her

Christian Kettel ThomsenChristian Kettel Thomsen
Det blev torsdag offentliggjort, at regeringen har indstillet Statsministeriets mangeårige departementschef Christian Kettel Thomsen til at blive vicepræsident i Den Europæiske Investeringsbank. 

Her skal han planmæssigt begynde 1. august 2020, og indtil da vil han være kommitteret i Erhvervsministeriet. 

Kettel Thomsen skulle ifølge Altingets politiske kommentator længe have været uønsket af den socialdemokratiske regering. Du kan læse hele analyse af jobskiftet her

Det kom torsdag også frem, at Kettel Thomsen bliver afløst af Barbara Bertelsen, der kommer fra samme stilling blot i Justitsministeriet 

Læs også

Barbara BertelsenBarbara Bertelsen
Hun tager skridtet op fra Justitsministeriet til Statsministeriet og afløser Christian Kettel Thomsen.

Det er anden gang, at statsminister Mette Frederiksen henter Barbara Bertelsen ind som departementschef. Det gjorde hun også i 2015, da hun regerede i Justitsministeriet. 

Barbara Bertelsen bliver fra mandag midlertidigt afløst af Johan Legarth, der kommer fra en post som stabschef i Politiets Efterretningstjeneste.

Altinget bragte et portræt af Barbara Bertelsen, da hun i 2015 blev ansat som departementschef i Justitsministeriet. Det kan du læse her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Agnete Gersing

Selvstændig, Agnete Gersing Consulting, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Christian Kettel Thomsen

Tiltrædende nationalbankdirektør (1/2-23), vicedirektør, Den Europæiske Investeringsbank
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)