Heunicke afviser fuld finansiering af psykiatriplan nu - resten af pengene skal kommende regeringer finde

En aftale om en tiårsplan for psykiatrien vil ikke blive finansieret fuldt ud af den nuværende regering. I stedet går regeringen efter en aftale, der forpligter kommende regeringer til løbende at finde de penge, der skal til for at indfri målsætningerne fra planen, forklarer sundhedsministeren i et stort interview med Altinget.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon LesselOle Nikolaj Møbjerg Toft

Der bliver ikke afsat penge til, at alle dele af den kommende og længe ventede tiårsplan for psykiatrien kan løftes fra dag ét.

Planen bliver nemlig ikke fuldt finansieret fra start, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et interview med Altinget.

I første omgang er det regeringens forslag, at pengene, der sættes af til at starte med, skal bruges på at prioritere nye indsatser i børne- og ungdomspsykiatrien, som Sundhedsstyrelsen også har anbefalet i sit faglige oplæg til tiårsplanen.

Samtidig er det hensigten fra regeringens side i forhandlingerne at indgå en aftale om en række mål for psykiatrien, der forpligter skiftende regeringen og støttepartier på at finde de penge, der skal til på de kommende finanslove for at indfri målene.

“Derfor skal der være nogle klare mål, som dem, der nu får ansvaret, er bundet op på at skulle løse i vores økonomiske politik i årene frem,” siger sundhedsministeren.

Derfor skal der være nogle klare mål, som dem, der nu får ansvaret, er bundet op på at skulle løse i vores økonomiske politik i årene frem.

Magnus Heunicke, Sundhedsminister, Socialdemokratiet

Regeringen har ifølge sundhedsministeren lagt op til at finansiere de første dele af tiårsplanen via finanslovsforslaget for 2023.

Derefter er det tanken, at det er op til en ny regering at finde penge til at indfri de øvrige mål i tiårsplanen i de efterfølgende år.

“Alt tyder på, at Sundhedsstyrelsens egne anbefalinger om, at børne- og ungepsykiatrien og lavtærskeltilbud er noget af det, vi skal have gang i først. Det skal man så gå i gang med at finansiere. Så er det op til partierne herefter at finde tilstrækkelige midler på deres finanslove til at leve op til de konkrete mål, som der står i aftalen, hvis det lykkes at lave en,” forklarer sundhedsministeren.

0:000:00