Heunicke lander hjælpepakke til ældre: Venstre forlod forhandlinger i protest

GRADVIS GENÅBNING: Alle partier på nær Venstre er gået med i aftale, som skal lempe restriktioner på plejehjem og ældrecentre. Ældre Sagen, KL og FOA roser aftalen.

Forhandlinger om en hjælpepakke til sårbare og ældre startede i Social- og Indenrigsministeriet, men blev siden udskilt i to separate spor. Nu er det lykkedes ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke at sætte punktum for en aftale.
Forhandlinger om en hjælpepakke til sårbare og ældre startede i Social- og Indenrigsministeriet, men blev siden udskilt i to separate spor. Nu er det lykkedes ældre- og sundhedsminister Magnus Heunicke at sætte punktum for en aftale.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Efter et to uger langt og lettere kaotisk forhandlingsforløb har sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) nu sat punktum for en hjælpepakke til ældre.

Et bredt flertal af Folketingets partier blev torsdag aften enige om at afsætte 165 millioner kroner til en række initiativer, som blandt andet skal forbedre mulighederne for besøg hos svækkede ældre, herunder demente.

Med aftalen afsættes blandt andet 100 millioner kroner i særtilskud til kommunerne, så de kan sikre rammer for besøg til plejehjemsbeboere.

Partierne har også givet håndslag på, at de ældre, der har måttet undvære rengøring under coronakrisen, nu har krav på en hovedrengøring.

Ældre Sagen er overordnet tilfreds med initiativerne i hjælpepakken.

"Hjælpepakken er en kærkommen håndsrækning. Vi ved fra utallige henvendelser, at situationen er kritisk mange steder på grund af den isolation og suspendering af hjælp, coronavirus har medført. Beboere på plejehjem og pårørende savner kontakten med hinanden, og svækkede ældre i eget hjem har stået meget alene uden hjælp til både hygiejne og rengøring," siger administrerende direktør Bjarne Hastrup i en pressemeddelelse.

Ældre Sagen gør dog opmærksom på, at hjælpepakken på et tidspunkt vil være tom. Derfor vil der senere blive behov for at iværksætte nye initiativer for svækkede ældre.

Kræver grønt lys fra Sundhedsstyrelsen
De ekstra penge til kommunerne kan for eksempel bruges på besøgspavilloner, udestuer eller andre tiltag, der gør besøg på udearealer hos ikke-smittede beboere på plejehjem muligt. Det er dog en forudsætning, at løsningerne først rulles ud, når Sundhedsstyrelsen har udarbejdet retningslinjer for besøg under trygge rammer.

Kommunernes Landsforening er godt tilfreds med udsigten til klare sundhedsfaglige retningslinjer.

"Aftalen giver os ikke hverdagen tilbage, som vi kender den. Men det er en god aftale, fordi den giver os som kommuner nogle klare rammer at agere indenfor. Det er helt nødvendigt, hvis vi skal kunne mindske smittespredningen og sikre, at både beboere, pårørende og medarbejdere kan føle sig trygge, når samfundet genåbnes yderligere," udtaler KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

FOA og Ældre Sagen i spidsen for partnerskaber
FOA, som repræsenterer plejepersonalet, kalder aftalen et nødvendigt og rigtigt skridt på vejen mod genåbning af samfundet.

”Vi er glade for aftalen i FOA. Men den danske ældrepleje er ikke tilbage, hvor den var i starten af året, og der er ikke tale om genåbning. Der iværksættes nu en række initiativer, der på sundhedsmæssig forsvarlig vis forhåbentlig bringer menneskelige relationer, livsglæde og faglighed i højsædet på plejecentre, bosteder og i hjemmeplejen,” siger Torben Hollmann, der er formand for FOA's social- og sundhedssektor, i en pressemeddelelse.

Som en del af aftalen er FOA og Ældre Sagen udpeget som tovholder for partnerskaber, der blandt andet har ansvar for at igangsætte initiativer og aktiviteter for de ældre.

"Den opgave siger vi ja tak til, og det glæder vi os meget til," siger Torben Hollmann, som peger på, at det næste afgørende træk bliver klare og forståelige retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

”Vi har set tendenser til slingrekurs og nyfortolkninger af retningslinjerne – også i kommunerne, også på ældreområdet. Forhåbentlig er den nye aftale et vendepunkt her. Slipper covid-19 først indenfor på plejecentrene, så kender vi de dramatiske konsekvenser,” siger han.

Venstre kalder aftale uambitiøs
Selv om regeringen selv præsenterer aftalen som en bred aftale, mangler der 43 mandater for at have fuld plade på det parlamentariske grundlag.

Venstre forlod nemlig forhandlingerne torsdag aften og står nu for første gang uden for en politisk aftale om hjælpepakke under coronakrisen.

Læs også

Som tidligere beskrevet af Altinget har Venstre undervejs i forhandlingerne forholdt sig stærkt kritisk til processen, som kom snublende fra start i Social- og Indenrigsministeriet og først senere blev udskilt som et separat forhandlingsforløb i Sundheds- og Indenrigsministeriet.

Venstre har undervejs krævet en fordobling af økonomien i hjælpepakken og har klandret ministeren for at lade partierne "famle i blinde" på grund af mangelfulde retningslinjer fra sundhedsmyndighederne.

Ældreordfører Jane Heitmann kalder aftalen uambitiøs.

"Det her drejer sig jo om tusindvis af ældre på plejehjem og i eget hjem, og vi må og skal prioritere kloge indsatser, men også den økonomi, der skal til for, at det kan mærkes derude. Og der må vi sige, at aftalen her desværre er meget langt fra vores ambitionsniveau," siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00