Historisk aftale mellem Trump og Kim Jong-un: Det skrev de under på

UDLAND: En fuldstændig atomafrustning af den koreanske halvø er et af resultaterne af mødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un. Se hovedpunkterne her.

Mødet mellem USA's præsident, Donald Trump, og den Nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er det første af sin slags.  
Mødet mellem USA's præsident, Donald Trump, og den Nordkoreanske leder, Kim Jong-un, er det første af sin slags.  Foto: Jonathan Ernst / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Det længe ventede møde mellem USA's præsident, Donald Trump, og den Nordkoreanske leder, Kim Jong-un, har endelig fundet sted.

Men det er især afslutningen på mødet, der tirsdag har vakt stor opsigt.

Her skrev begge ledere nemlig under på et dokument, hvoraf det blandt andet fremgår, at Nordkorea forpligter sig til at arbejde mod en fuldstændig atomafrustning af den koreanske halvø.

Dokumentet indeholder fire hovedpunkter, som er følgende:  

  • USA og Nordkorea forpligter sig til at etablere nye relationer mellem de to lande i overensstemmelse med begge folks ønske om fred og fremgang.

  • USA og Nordkorea vil samarbejde om at skabe en varig og stabil fred på den Koreanske Halvø.

  • Nordkorea bekræfter Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018, hvor de forpligtede sig til at arbejde mod en fuldstændig atomnedrustning af den koreanske halvø.

  • USA og Nordkorea forpligter sig til at tilvejebringe de jordiske rester af savnede/krigsfanger samt iværksætte en øjeblikkelige hjemsendelse af dem, der allerede er identificeret.

Foto: SAUL LOEB / Ritzau Scanpix

Trump: Vi ophæver ikke sanktionerne
På det efterfølgende pressemøde gjorde præsident Trump det klart, at USA hverken ophæver de sanktioner, de har lagt på Nordkorea eller trækker deres soldater hjem fra Sydkorea. Men USA kommer til at stoppe militærøvelserne på den koreanske halvø.

"Vi kommer til at stoppe vores militærøvelser, hvilket vil spare os for en hel del penge, medmindre forhandlingerne ikke skrider frem som planlagt," siger Donald Trump ifølge TV 2 News. 

Flere havde spekuleret i, om der i erklæringen også ville være en definitiv ende på Korea-krigen, der aldrig har fået en officiel afslutning. Men det er ikke lykkedes præsident Trump at få Kim Jong-un til skrive under på en sådan erklæring. Han understreger dog, at der nu er grund til at tro på, at krigen snart vil få en ende.

"Man kan ikke være sikker på noget som helst"
Da præsidenten blev spurgt ind til, hvordan han kunne være sikker på, at Nordkorea faktisk vil nedruste, kunne han ikke give nogen garantier. Han forklarede, at det var hans instinkt, der sagde ham, at Nordkorea ville efterleve tilsagnene i dokumentet. 

"Kan man være sikker på noget som helst? Kan jeg sikre mig, at du er i stand til at sætte dig ordentligt ned, når du sætter dig ned? Man kan ikke være sikker på noget som helst," sagde han.  

Læs også

Løkke: Mødet er diplomatisk gennembrud
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har fulgt med i mødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un. I en skriftlig kommentar til Altinget kalder han mødet et diplomatisk gennembrud.  

"Det er overordentlig positivt, at det har været muligt at engagere det nordkoreanske styre i en dialog om nedrustning. Forhåbentlig er der tale om et første skridt mod skabelsen af en varig fred på den koreanske halvø," skriver han. 

Men statsministeren fremhæver samtidig, at Danmark stadig vil bidrage til det internationale pres, som fortsat skal lægges på Nordkorea for at sikre, de lever op til det, de har lovet på dagens møde.  

"De internationale sanktioner mod Nordkorea og det hårde diplomatiske arbejde har leveret resultater. Tiden må vise, om dagens møde er det gennembrud, der rent faktisk kan lede frem til afrustning og fred."

Foto: Evan Vucci / Ritzau Scanpix 

 

Dokumentation
  • The United States and the DPRK commit to establish new U.S.–DPRK relations in accordance with the desire of the peoples of the two countries for peace and prosperity.
  • The United States and the DPRK will join their efforts to build a lasting and stable peace regime on the Korean Peninsula.
  • Reaffirming the April 27, 2018 Panmunjom Declaration, the DPRK commits to work toward complete denuclearization of the Korean Peninsula.
  • The United States and the DPRK commit to recovering POW/MIA remains, including the immediate repatriation of those already identified.

Kilde: Det Hvide Hus

Læs dokumentet i sin fulde længe her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00