Hjort lader gamle kampfly blive længere på vingerne

UDFASNING: De gamle, danske F-16-fly får lov at flyve længere end planlagt. Det tager nemlig længere tid end beregnet at få opført de hangarer, som skal huse de nye kampfly, oplyser regeringen.

De i dag op til 38 år gamle danske F-16-kampfly kommer til at flyve i længere tid, end det indtil nu har været planen.

Det fremgår af en orientering om Danmarks anskaffelse af nye kampfly, som forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen tirsdag eftermiddag sendte til Folketingets Forsvarsudvalg.

F-16-flyene skulle have været udfaset i 2024, når man havde modtaget nok af de nye F-35-kampfly.

Men opførslen af det byggeri, som skal huse de nye kampfly, er forsinket, og derfor bliver det nu nødvendigt at holde F-16-flyene på vingerne i omkring seks måneder længere end planlagt. 

"Som bekendt valgte vi i foråret at flytte placeringen af F-35-komplekset til den sydvestlige del af Flyvestation Skrydstrup for at mindske generne fra terminalstøjen mest muligt. Den ændrede placering indebærer en forsinkelse af byggeriet, hvorfor hangarkomplekset ikke vil kunne blive klar til at modtage de første fly i ultimo 2022 som hidtil planlagt," skriver Claus Hjort Frederiksen i notatet til Forsvarsudvalget.

F-16 er mindre slidt end forventet
Her forklarer han, at man tidligere havde planlagt at løse problemet ved at modtage de nye F-35-kampfly i udlandet, så vi kunne råde over flyene, selv om vi ikke kunne opbevare dem på dansk jord. Men nu vælger man altså en anden løsning:

"Da der imidlertid har været mindre slitage på F-16-flyene de seneste to år end forudsat (...), har vi i stedet valgt at håndtere byggeforsinkelsen ved at flyve operativt lidt længere med F-16 og samtidig flytte leveringen af de første F-35 på Flyvestation Skrydstrup fra ultimo 2022 til april 2023," skriver Claus Hjort Frederiksen i notatet.

Forsvarsministeriet oplyser til Altinget, at F-16-flyenes pension bliver udskudt med omkring seks måneder fra slutningen af 2024 til første halvår 2025.

Læs hele historien på Altinget: forsvar.

Tegn prøveabonnement her.

Forrige artikel Ukraines premierminister advarer: Rusland vil bruge Nord Stream 2 som et våben Ukraines premierminister advarer: Rusland vil bruge Nord Stream 2 som et våben Næste artikel Israel anklager dansk ngo for at støtte terror-sympatisører Israel anklager dansk ngo for at støtte terror-sympatisører