Holstein efter nye afsløringer i våbensag: Ellemann står i problemer til halsen

Hvis ikke Jakob Ellemann-Jensen var medlem af en flertalsregering, ville politisk kommentator Erik Holstein ikke "sætte mange jetoner på hans overlevelseschancer", efter at det er kommet frem, at V-formanden har givet usande oplysninger til Folketinget.

Hvis det viser sig, at Jakob Ellemann-Jensen helt bevidst har vildledt Folketinget, kan jeg ikke forestille mig, at han overlever, siger politisk kommentator Erik Holstein.
Hvis det viser sig, at Jakob Ellemann-Jensen helt bevidst har vildledt Folketinget, kan jeg ikke forestille mig, at han overlever, siger politisk kommentator Erik Holstein.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Det er et skoleeksempel på, hvad der kan bringe en minister i livsfare.

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, om Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, der som forsvarsminister har givet forkerte informationer til Folketinget i en sag om våbenindkøb for milliarder.

"Han står i problemer til halsen," konstaterer han.

"Spørgsmålet er nu, om Ellemann selv var vidende om, at hans oplysninger til Forsvarsudvalget var forkerte – eller han er blevet bibragt forkerte oplysninger af ministeriet eller Forsvaret."

Altinget kan dokumentere, at det ikke passer, at myndighederne havde indhentet tilbud fra tre forskellige våbenfabrikanter, da Danmark tidligere på året skulle have nye artillerikanoner. Det fortalte Ellemann ellers Folketinget. Men det afviser ét af firmaerne, franske Nexter, nu.  

Historien kommer i kølvandet på flere afsløringer om våbenindkøbet, som Altinget har bragt den seneste uge, der har fået en række partier til at beskylde Jakob Ellemann-Jensen for at vildlede Folketinget. 

Læs også

Kan man forestille sig, at han kan blive fyret?

"Hvis det viser sig, at han helt bevidst har vildledt Folketinget i en så alvorlig sag, kan jeg ikke forestille mig, at han overlever. Hvis det derimod er embedsværket eller Forsvaret, der har fodret Ellemann med forkerte oplysninger, kan han godt overleve," svarer Erik Holstein og tilføjer:

"Selv om ministre er blevet fældet for mindre end det."

Stærkt forstyrrende sag for Venstre

Jakob Ellemann-Jensen har været sygemeldt med stress de seneste måneder og kommer efter planen først tilbage 1. august.

Kan Ellemann vende tilbage som forsvarsminister efter de her afsløringer?

"Nu er han næsten pisket til at komme tilbage for at forsøge at rydde op. Men for en stressramt mand kan man ikke forestille sig en værre start," svarer Erik Holstein.

Det er "stærkt forstyrrende" for partiet, at historierne om Ellemanns mulige overtrædelse af ministeransvarsloven nu dominerer dagsordenen på Christiansborg.

Og det er tydeligt, at både Troels Lund og forsvarsordfører Mads Fuglede holder Ellemann på en vis afstand, så hele partiet ikke trækkes ned af sagen, tilføjer den politiske kommentator.

"I denne fase skulle Troels Lund Poulsen, der har vikarieret for partiformanden, koncentrere kræfterne om at få et nyt forsvarsforlig og lægge bolden til rette til Ellemann efter sommer. Nu tilter det hele endnu engang," siger Erik Holstein.

Inger Støjberg får en fest

Venstre nærmer sig et historisk bundniveau i meningsmålingerne. Og våbensagen giver de andre blå partier "en oplagt mulighed for yderligere at slide Venstre ned", lyder vurderingen.

"Inger Støjberg (DD) får en fest med den sag," siger Erik Holstein.

Hvad tænker statsminister Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiet om det her?

"Jeg gætter på, udtrykket 'amatøragtigt' har strejfet dem," svarer den politiske kommentator.

"Hvis det ikke lige var en flertalsregering, ville jeg ikke sætte mange jetoner på hans overlevelseschancer. Nu kan regeringen vælge at frede Ellemann, selvom han i bedste fald har begået en alvorlig fejl." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Vicestatsminister og økonomiminister, partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Troels Lund Poulsen

Forsvarsminister, MF (V)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00