Holstein: Elbæk er ikke den fødte frontfigur

VALG: Vælgersegmentet for Alternativet er til stede. Men formand Uffe Elbæk skal lynhurtigt vokse med opgaven, hvis partiet skal have en chance ved valget. Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Selv om Alternativet nu har fået grønt lys til at stille op til det kommende folketingsvalg, er det langt fra givet, at det kan snige sig over spærregrænsen på valgdagen.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter partiet med Uffe Elbæk i spidsen har fået indsamlet og godkendt nok vælgererklæringer til at stille op.

Ifølge Erik Holstein har Alternativet en reel chance blandt en del centrum-venstre-vælgere.

Der er dog to ting, partiet skal undgå, hvis det skal gøre sig nogle forhåbninger om mandater.

"For det første risikerer de, at man ikke tager dem alvorligt. Den RUC-agtige stil, hvor “hele verden” skulle bidrage til partiprogrammet, vil være en tand for hippie-agtig for de fleste, og de skal passe på, at de ikke bliver opfattet som en omgang varm luft. Hvis et parti først bliver stemplet som lidt latterligt, bliver opgaven umulig,” siger Erik Holstein.

En anden risko for partiet er formanden selv, siger Erik Holstein.

Uffe Elbæk var ingen stemmesluger ved det seneste valg. Og selv om han har en sympatisk udstråling, mener Erik Holstein ikke, at Elbæk har den fornødne karisma, som er afgørende for ledere af nye partier.

“Uffe Elbæk skal vokse meget hurtigt, hvis partiet skal have en chance. Ellers bliver han simpelthen savet midt over i partilederrunderne,” vurderer Altingets politiske kommentator.

Ultra-blød værdipolitik
Alternativet blev dannet i 2013 af Uffe Elbæk, der tidligere har været kulturminister for Radikale. Partiet har indtil nu slået sig stort op på en grøn og bæredygtig vækst-dagsorden.

Men Erik Holstein tror dog også, at partiet med fordel kan byde ind med “en ultra-blød værdipolitik”.

“Diskussionerne efter terrorhandlingen i København viser jo, at der findes et vælgersegment på måske 20 procent, der mener, at svaret på islamisternes terror er mere dialog, mere hensyntagen til religiøse følelser og så videre. Det er der mange i den kreative klasse, der mener,” siger han og påpeger, at det ville være selvmord for de mere etablerede partier at bevæge sig ind på den bane.

“Men et outsiderparti som Alternativet kan fint udnytte den niche”.

Alternativet skal derimod ikke gøre sig noget håb om at få ret mange stemmer fra de miljøbevidste borgerlige, vurderer Erik Holstein.

“Selvom de ønsker en mere grøn miljøpolitik, er det ikke det emne, borgerlige prioriterer højest, og Alternativet har en alt for flippet stil til at tiltrække klassisk borgerlige vælgere,” siger Erik Holstein.

Forrige artikel Her er Socialdemokraternes nye ordførere Her er Socialdemokraternes nye ordførere Næste artikel Regeringen afviser EU-anbefaling om hormonforstyrrende stof Regeringen afviser EU-anbefaling om hormonforstyrrende stof