Holstein: Løkkes motiver er primært personlige

LØKKE-EXIT: Lars Løkke Rasmussens farvel til Venstre kommer ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, på et elendigt tidspunkt for Jakob Ellemann. Og med Løkkes småbitre afskedssalut er det nok sandsynligt, at han prøver at danne et nyt parti, siger Holstein.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Det handler ikke så meget om politik, men derimod om en mand, der er føler sig uretfærdigt behandlet af sit parti.

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter Lars Løkke Rasmussen sent fredag aften meddelte, at han har meldt sig ud af Venstre for i stedet at blive løsgænger i Folketinget.

"Uanset hvilken overbygning Lars Løkke Rasmussen de næste dage kommer oven på sit farvel til Venstre, handler det ikke så meget om politik. Det handler om en mand, der føler sig uretfærdigt behandlet af sit parti og ikke kan leve med at sidde på bagerste række. Sådan har han haft det, siden den dag, han blev væltet som formand,” siger Erik Holstein.

Kommer der et nyt parti?
Lars Løkke Rasmussen udgav i sensommeren en slags erindringsbog, "Om de fleste og det meste", hvor han lagde op til, at der snart skulle ske noget nyt.

Her skrev han, at han "ikke duer til at være halvt med. Enten må jeg acceptere, at den politiske dør er lukket bag mig, eller må jeg slå den ind igen.” Og det er så det, han er i færd med nu, siger Erik Holstein.

"Det var meget opsigtsvækkende, at Løkke dengang ikke afviste at danne et nyt parti. Med hans småbitre afskedssalut til Venstre er det nok sandsynligt, at han prøver på det nu," siger Erik Holstein.

Et utroværdigt midtersamarbejde 
Holstein vurderer, at hvis det ender med et nyt parti, vil Løkke forsøge at genoplive sin vision fra valgkampen 2019, hvor han pludselig foreslog et samarbejde henover midten.

”Det gav pote ved valget, men det er taktik og ikke politik. Det er ikke noget, der i længden kan holde et nyt parti kørende,” lyder vurderingen fra Erik Holstein og fortsætter:

"Dertil kommer, at Løkke er en dårlig eksponent for et midtersamarbejde. Han var med i toppen af borgerlige regeringer, der førte blokpolitik i ti år. Det var først, da Løkke var ved at tabe valget i 2019, at han pludselig blev omvendt. Temmelig utroværdigt."

Venstre i kaos
Lars Løkke Rasmussens udmeldelse af Venstre kommer få dage efter, at Inger Støjberg måtte trække sig som næstformand for partiet efter en lille uge med intern ballade. Og Løkkes farvel kommer da også på et elendigt tidspunkt for formand Jakob Ellemann, mener Erik Holstein:

”Det giver indtryk af et parti i kaos," siger Erik Holstein, som dog ikke mener, at tidspunktet for Løkkes farvel er særlig velvalgt af den tidligere statsminister.

”Politisk har han selv lagt klar afstand til Støjberg, og det havde været et bedre afsæt for Løkke, hvis Venstre havde valgt at bakke op om Støjberg. Så havde Løkke kunnet påstå, at han brød ud, fordi Venstre har bevæget sig for langt til højre. Det bliver sværere nu," siger Erik Holstein.

Støjberg-uro blev dråben
Lars Løkke Rasmussen har været medlem af Venstre i 40 år, og var fra 2009 til sommeren 2019 formand for partiet. Da Lars Løkke i sommeren 2019 trak sig som V-formand, skete det på baggrund af interne møder i Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse. Løkke var dengang stærkt utilfreds med, at han ikke fik lov at fremlægge sit bud på Venstres strategi og projekt ved et landsmøde, så medlemmerne kunne tage stilling til, om de ville beholde ham som leder.

Fredag aften skrev han i det facebook-opslag, hvor han annoncerede sin udmeldelse, at det ikke har været nogen let beslutning:

”Men den er modnedes over tid – og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag. Jeg troede ellers, det var en engangsforeteelse, at medlemsdemokratiet i Venstre blev kortsluttet af partiets forretningsudvalg," skrev han fredag aften, hvor det fremgår, at forløbet op til Inger Støjbergs afgang som næstformand tirsdag i denne uge gav ham det sidste skub til at melde sig ud af Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00