Holstein om Sass: Det er et kæmpe tab for Mette Frederiksen

ANALYSE: Med et farvel til Henrik Sass Larsen mister Socialdemokratiet både en vigtig strateg og en af de få, der vil kunne udfordre det stærke embedsværk i Finansministeriet, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Placeholder image
Mette Frederiksen hilser på Henrik Sass Larsen inden et valgkampsarrangement på Køge Torv. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Midt i forhandlingerne om en ny regering skal Mette Frederiksen finde en ny, der kan opfylde den vigtige rolle, som Henrik Sass Larsen var tiltænkt, som finansminister.

Partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, har mandag meldt sig syg og meddelt Mette Frederiksen, at han ikke står til rådighed som minister fremover.

Og det er et meget stort tab for Mette Frederiksen, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det gælder både i regeringsforhandlingerne, men det gælder frem for alt i forhold til den fremtidige regering. Sass skulle jo være finansminister, og som tiden med Bjarne Corydon viste, er det afgørende med en finansminister, der tør udfordre embedsværket. Det var Sass mere end rede til, ligesom Lykketoft var i sin tid," siger han og tilføjer:

"For ikke at tale om de hårde finanslovsforhandlinger, der vil komme den ene gang efter den anden, når der først er dannet en S-regering: Pludselig skal man finde en anden til den rolle."

Selvom Socialdemokratiets strategi for regeringsforhandlingerne allerede ligger fast, vil Mette Frederiksen også allerede mærke tabet, når udlændingepolitikken og den økonomiske politik skal lægges fast:

"Det er en alvorlig svækkelse at mangle Sass midt i regeringsforhandlingerne. Strategien ligger fast, men når alle sværdslagene kommer om økonomisk politik og udlændingepolitik, havde en Sass ved normal styrke været en slagkraftig sekundant for Mette Frederiksen," siger Erik Holstein.

Farvel til hovedarkitekten bag S' nye kurs
Socialdemokratiet kommer dog ikke blot til at mangle Henrik Sass Larsen til at opfylde rollen som finansminister. Partiet mister en håndfast gruppeformand:

"Sass har et super netværk og har været utrolig god til at lave alliancer. Samtidig har han været barsk gruppeformand og effektivt slået oprør ned. Og endelig er der hans strategiske evner," siger Erik Holstein.

Holstein peger på, at det netop er Henrik Sass, der har været hovedarkitekten bag ændringen af Socialdemokratiets udlændingepolitik, der gradvist er sket i løbet af de sidste 14-15 år og kulmineret under Mette Frederiksen.

"Det var allerede hans mål, da jeg selv interviewede ham første gang tilbage i år 2000, hvor han lige var kommet i Folketinget. Siden har han konsekvent fulgt den linje, og valget i sidste uge var på mange måder kronen på værket," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Som konsekvens af den politiske drejning arbejdede Sass på at skabe en politisk dynamik, der gav et alternativ til Radikale Venstre. Sass var en hovedarkitekt på alliancen med SF fra 2008-11 – og alliancen med DF ligger også i forlængelse af hans linje."  

Henrik Sass havde dog en svaghed i det nuværende politiske landskab. Han havde ikke nogen stor forståelse for den nye grønne bølge:

"Klima og miljødagsordenen havde ikke ligefrem hans førsteprioritet, og det kunne have givet nogle kampe med støttepartierne. På det punkt var Sass ikke helt i trit med folkestemningen," siger Erik Holstein.

Bud på ny finansminister-emne
Det står ikke lysende klart, hvem der skal løfte opgaven som finansministeren, der kan udfordre sit embedsværk, som oprindeligt var tiltænkt Henrik Sass Larsen. Men ifølge Erik Holstein er Dan Jørgensen og Nick Hækkerup gode bud.

Partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der også var stedfortræder for Mette Frederiksen under hendes sygdom i starten af valgkampen, har også den nødvendige faglige kompetence til jobbet.

"Men han er nok for blød og rar. Det er svært at se ham sætte det stærke embedsværk i Finansministeriet på plads."

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, DVCA, formand for Det Danske Klasselotteri
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser