Holstein: Samuelsen blev oppe i træet

ANALYSE: Anders Samuelsen opererer efter helt andre præmisser end andre partiledere. LA-lederen skal tages alvorligt, når han siger, han ikke er bange for et valg, der halverer hans parti, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Anders Samuelsen præsenterede sin egen 2025-plan på et pressemøde på Christiansborg.
Anders Samuelsen præsenterede sin egen 2025-plan på et pressemøde på Christiansborg.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

Liberal Alliances leder Anders Samuelsen er på ingen måde tilfreds med regeringens 2025-udspil og står fast på sit ultimative krav om fem procentpoints lempelse af topskatten hele vejen op. Det blev klart onsdag, hvor LA-lederen på et længe ventet pressemøde gjorde partiets stilling klar. Og der var ikke noget at misforstå:

”De blå øjne stirrer stadig stålsat – helt oppe fra trækronen. Anders Samuelsen brugte ikke lejligheden til at kravle ned fra de øverste grene i træet, selvom Løkke i går kom med et udspil, der et pænt stykke ad vejen imødekom LA’s krav om lettelse af topskatten,” siger Erik Holstein, politisk kommentator for Altinget.

Han mener, at Anders Samuelsen spiller et helt andet spil end resten af Christiansborgs partiledere. 

”Samuelsen demonstrerede igen, at han opererer efter helt andre præmisser end de andre partiledere. Han sagde åbent, at han vil stå fast på topskattekravet, selvom det måtte ende med et valg, der halverer hans parti. Det tror jeg, han mener ret bogstaveligt,” siger Erik Holstein.

Problemet er bare, at dynamiske effekter af skattelettelser er usikre. Spørg bare i USA, hvor Reagans skattelettelser førte til et dynamisk voksende hul i statskassen.

Erik Holsten
Politisk kommentator på Altinget

Røde linjer
Erik Holstein mener, at LA-lederen har helt ret i, at de fleste andre partier også arbejder med røde linjer. Men de røde linjer plejer at være der, hvor en regering fører en politik, der går i den modsatte retning af det, man selv står for.

"Hos LA trækkes den røde linje, fordi forbedringerne ikke er store nok. Det er noget ganske andet og langt mere radikalt,” sige han.

Ifølge Erik Holstein blev Liberal Alliance bragt i en vanskelig situation med Løkkes udspil, men LA-lederen forsøgte behændigt at finte sig ud af presset ved at fjerne fokus fra de allerrigeste skatteydere og i stedet gøre sagen til en overordnet værdikamp.

”Samuelsen optrådte med slides og opstillinger af forskellige skattesystemer som en slags alternativ finansminister. Og han argumenterede for, at hans skattelettelser i sidste ende vil føre til flere penge i statskassen,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Problemet er bare, at den slags dynamiske effekter mildt sagt er usikre. Spørg bare i USA, hvor Ronald Reagans ”dynamiske effekter” af enorme skattelettelser i 80’erne førte til, at hullet i det amerikanske statsbudget voksede utrolig dynamisk.”

Risiko for valg
Hvis risikoen for et valg i går så ud til at være mindsket, fordi man kunne se konturerne af et blåt forlig i Løkkes udspil, er nu vi tilbage til udgangspunktet, mener Erik Hosltein.

"Samuelsen har hældt mere benzin på bålet, og selvom de blå partier objektivt burde kunne finde hinanden, kan retorikken ende med at føre ud i et valg.”

Læs også: Cordua: LA spiller efter egne regler

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00