Holstein: Samuelsens skæbne minder om en græsk tragedie i flere akter

SAMUELSEN-EXIT: Regeringsdeltagelsen blev fatal for Anders Samuelsen, men alligevel må man have respekt for Liberal Alliances nu tidligere partileder, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Det er ikke hvem som helst, der torsdag har sagt farvel til dansk politik. Anders Samuelsen har nemlig siden 2007 med dannelsen af Liberal Alliance sat sit aftryk på både blå blok og på dansk politik generelt.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at Anders Samuelsen torsdag trak sig som partileder for Liberal Alliance og samtidig sagde farvel til dansk politik, efter at han ikke blev valgt ind ved folketingsvalget.

Liberal Alliance gik fra 13 til fire mandater, og ifølge Erik Holstein er der ikke tvivl om, hvorfor det er gået, som det er gået, for Liberal Alliance.

"Der er ingen tvivl om hovedforklaringen på katastrofen. LA’s regeringsdeltagelse var en fuldstændig fejltagelse, der ødelagde partiets image," siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det kan sagtens være rigtigt for et protestparti at gå i regering i nogle situationer. Men LA tog ministerbiler i bytte for politiske krav, og så falder hammeren. Specielt når man som Samuelsen har forsikret vælgerne om, at man ikke deltager i spillet om ministerposter.”

Ødelagt fortælling og et frygteligt resultat
Erik Holstein peger på, at det helt afgørende øjeblik for Anders Samuelsen kom i november 2016, da han skulle vælge imellem at vælte Løkke og gå i regering.

”Samuelsen var tæt på at vælge den første mulighed, selvom han vidste, at det også ville koste stemmer. Men så havde LA i det mindste haft en stærk fortælling at bygge videre på. Nu har man både en ødelagt fortælling og et frygteligt valgresultat,” siger Erik Holstein.

Han peger på, at Anders Samuelsen skæbne minder om en græsk tragedie i flere akter. Først var han med til danne Ny Alliance, der i nogle målinger stod til over ti procent.

”Men så brændte det hele sammen, og det relancerede Ny Alliance stod til 0,0 procent,” siger Erik Holstein.

”Alligevel fik Samuelsen trukket partiet frem til to flotte valgsejre. Hvorefter det alligevel sluttede som en tragedie,” tilføjer han.

En personlighed, som vil blive savnet
Men selvom det endte skidt med det store nederlag ved onsdagens valg, må man bøje sig for den imponerende genrejsning af Liberal Alliance fra 2009-11, som Samuelsen stod bag, understreger Erik Holstein.

”Det var Anders Samuelsen og hans nærmest fanatiske tro på sagen, der bar det igennem. Uden Samuelsen og hans viljestyrke havde det været forbi for ti år siden. Det var en gigantisk præstation,” siger Altingets politiske kommentator.

Og Anders Samuelsen bliver en politiker, som man kommer til at savne på Christiansborg, siger Erik Holstein: 

”Han er en farverig person, og selvom man både som politiker og journalist kan have heftige diskussioner med ham, er han meget straight. Han har formatet til at konfrontere folk direkte – og efter en hård diskussion er man lige gode venner bagefter.”  

Forrige artikel Overblik: Her er de 179 medlemmer af det nye Folketing Overblik: Her er de 179 medlemmer af det nye Folketing Næste artikel Riskær tager imod millionstøtte: Underskud skal dækkes Riskær tager imod millionstøtte: Underskud skal dækkes