Holstein: Skipper tager konkurrencen op med Elbæk

STATSMINISTERDRØMME: Enhedslistens Pernille Skippers statsministerkandidatur er mest af alt et forsøg på at fjerne opmærksomheden fra Uffe Elbæk, siger Altingets politiske kommentator. Og det er en fordel for Mette Frederiksen.

Pernille Skippers melding er nærmest en fordel for Socialdemokratiet, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
Pernille Skippers melding er nærmest en fordel for Socialdemokratiet, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Onsdag aften meldte endnu en statsministerkandidat sig på banen. Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, vil ikke tøve med at pege på sig selv, hvis partiet sammen med SF og Alternativet "får befolkningens opbakning" til at danne en regering efter næste folketingsvalg.

Udmeldingen skal dog snarere ses som et strategisk træk fra Pernille Skipper, end en egentlig drøm om at indtage Statsministeriet efter næste valg.

Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Enhedslisten vil ikke have, at Alternativet smutter med al opmærksomheden på venstrefløjen. Uffe Elbæk har fået vendt Alternativets krise til lidt fremgang med sit stunt om at gå efter statsministerposten.”

Skipper vil neutralisere Elbæks melding
Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, meddelte kort før sommerferien, at Alternativet hverken vil pege på Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V). I stedet vil partiet pege på ham som statsminister.

Den opmærksomhed er Pernille Skipper dog ikke villig til at lade Uffe Elbæk have for sig selv, vurderer Erik Holstein.

”Der er ingen tvivl om, at Enhedslisten har vurderet, at Alternativet nappede alt for mange stemmer fra Enhedslisten i sidste valgkamp, og det må ikke gentage sig,” siger han.

Behovet for at neutralisere Elbæks udmelding har fået EL-frontfiguren til at tage mere drastiske metoder i brug:

”For Skipper har tidligere ikke villet markere sig som statsministerkandidat, for Enhedslisten synes, at det er lidt pjattet. Men partiet er blevet tvunget ud i det på grund af Elbæks træk.”

God nyhed for Mette Frederiksen
Endnu en statsministerkandidat i den røde lejr burde være dårlige nyheder for oppositionens største parti, Socialdemokratiet, og dets formand, Mette Frederiksen. Men det er det ikke, mener Erik Holstein.

”Elbæks melding skabte problemer for rød blok, fordi den skabte en usikkerhed, som Mette Frederiksen sagtens kunne leve foruden. Men nu er Skippers melding nærmest en fordel for Socialdemokratiet, fordi vi ikke længere har et scenarie med to seriøse statsministerkandidater og så Uffe Elbæk som det tredje alternativ. Nu er der to realistiske kandidater – og så et par andre,” siger han.

Han peger på, at når Pernille Skipper er med i kapløbet, er det også mindre sandsynligt, at der vil komme statsministerdebatter op til valget med andre end Løkke og Frederiksen.

”Det bliver for mærkeligt, hvis både Skipper og Elbæk skal være med. Så på en eller anden måde er det her med til at neutralisere Elbæks melding,” siger Erik Holstein.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00