Holstein: Striden mellem LA og DF vil ikke hindre en blå finanslov

ARMLÆGNING: Samarbejdsklimaet mellem DF og Liberal Alliance hænger i laser. Men selvom partierne står stejlt over for hinanden, vil stridighederne ikke forhindre en blå finanslov, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Forholdet mellem Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har endnu en gang været på den politiske dagsorden efter sommerferien. Begge partier har brugt august på igen at rasle med sablen over for hinanden.  

Senest før DF’s sommergruppemøde kritiserede Christina Egelund (LA) DF for at dyrke splittelsen i blå blok, og Liberal Alliance advarede i går kraftigt mod DF’s krav om en dronningerunde. 

Men på trods af stridighederne vurderer Altingets politiske kommentator i kølvandet på partiernes sommergruppemøder ikke, at det stormfulde forhold vil betyde, at planerne om en blå finanslov kuldsejler. 

“På den korte bane vil LA og DF forsøge at nå hinanden, fordi begge partier har interesse i at få en blå finanslov hjem. Det tror jeg også vil lykkes, for ellers kan ingen tro på et nyt blåt samarbejde efter valget. Men LA og DF står stadig knivskarpt over for hinanden, når det gælder situationen efter det kommende folketingsvalg,” siger Erik Holstein. 

Men det betyder ikke, at finanslovsforhandlingerne bliver uden politiske slagsmål. Her kan der sagtens komme både “vilde armlægninger” samt “skrig og skrål”, når partierne tørner sammen ved forhandlingsbordet, vurderer Holstein. 

“Men striden mellem DF og LA kommer ikke til at forhindre en blå finanslov. Samuelsen har omsider lært, at det er en ret dårlig idé med ultimative krav, som et flertal i Folketinget er imod. Og trods samarbejdet med socialdemokraterne har Thulesen også interesse i at lukke en blå finanslov,” siger Erik Holstein.

“DF-ledelsen irriteret over LA’s amatører” 
Årsagerne til det det dårlige forhold skal ifølge Altingets politiske kommentator blandt andet findes i, at Dansk Folkeparti krævede, at Liberal Alliance ikke skulle være et regeringsparti efter valget.  

“Det er kun rent formelt, man kan sige, at LA og DF befinder sig i samme blok,” lyder det fra Erik Holstein. 

Hvad er forklaringen på, at lige netop de to partier så ofte er i clinch med hinanden for tiden? 

“Krigen er primært helt straight politisk, men DF-ledelsen er også blevet stigende irriteret over LA’erne, som de anser for lallende amatører. Så mens det for nogle år siden var Konservative, der var i DF’ernes sigtekorn, har LA’erne nu fået denne ubehagelige rolle.” 

I hvilken grad er det realistisk, at Thulesen Dahls ord om, at LA ikke skal være regeringsparti efter valget, kommer til at stå ved magt?  

“Der skal ske et eller andet helt syret, hvis Samuelsen og Ammitzbøll er ministre om et år. Thulesen Dahl vil stå fast på at få dem fjernet fra regeringen. Tiden rinder ud for LA-ministrene, men det er heller ikke så dårligt for partiet at komme i opposition. Det kan give mulighed for at genopfinde sig selv som et rebelsk parti.” 

Pragmatisk samarbejde 
Samarbejdsklimaet er dog ikke så skidt, at der ikke kan findes fælles fodslag om noget. For eksempel udtrykte Liberal Alliance på sit pressemøde i kølvandet på partiets sommergruppemøde, at de bakker op om DF’s ønske om at nedlægge regionerne.  

Men samarbejdet mellem de to partier har primært karakter af at være et “pragmatisk samarbejde inden for afgrænsede områder,” lyder det fra Erik Holstein. 

“For eksempel havde LA’s kulturminister, Mette Bock, et nært samarbejde med DF’erne for at få gennemtrumfet en enorm besparelse på DR. LA og DF er også helt enige om at nedlægge regionerne, men her kan enigheden ikke rigtig bruges til noget, så længe Venstre er imod,” siger Erik Holstein.  

Forrige artikel LA til DF: Lov, at I støtter en borgerlig regering LA til DF: Lov, at I støtter en borgerlig regering Næste artikel Mænd sidder på Folketingets EU-politik: Mænd sidder på Folketingets EU-politik: "Det ligger mest til mænd at fordybe sig i sådan noget"