Holstein: Venstre kan ikke undvære Støjberg

PROVOKATØR: Venstre er delt i holdningen til Inger Støjberg, men hun er foreløbig fredet, siger Altingets kommentator efter en uge, hvor Støjbergs ramadan-melding fyldte dagsordenen.

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er ikke altid lige begejstrede for Inger Støjbergs stunts, men så længe vælgerne er med hende, har hun meget lang snor, vurderer Erik Holstein.
Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er ikke altid lige begejstrede for Inger Støjbergs stunts, men så længe vælgerne er med hende, har hun meget lang snor, vurderer Erik Holstein.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Der er folk i Venstre, som synes, deres kollega udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) går langt over grænsen – og at hun gjorde det i den forgangne uge. Men så længe blå bloks vælgere elsker hende, har hun en utrolig lang line.

Sådan lyder analysen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter en uge, hvor Støjberg endnu en gang kaprede den politiske dagsorden i medierne.

"Inger Støjberg har en række fejlskud, og du kan sagtens finde medlemmer af Venstres folketingsgruppe, der er enormt trætte af hende. Det ændrer bare ikke ved, at Støjberg er super vigtig for Venstre. Som sagerne står, kan partiet slet ikke undvære hende. Uden Støjberg havde Venstre tabt endnu flere stemmer til Dansk Folkeparti," siger Holstein.

Partifæller sagde fra
Og der er blevet talt meget om Inger Støjberg i denne uge.

Løkke er heller ikke lige begejstret for alle Støjbergs stunts, men statsministeren kan godt læse meningsmålinger.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Ikke kun, fordi hun i en klumme i BT opfordrede muslimer til at holde ferie under fasten for ikke at være til fare for deres omgivelser på grund af mangel på energi og væske. Eller fordi den førte til en heftig debat, som også bredte sig til flere udenlandske medier.

Men også, fordi der for en gang skyld var flere af hendes egne partifæller, som offentligt sagde hende imod. For eksempel protesterede både folketingsmedlem Jacob Jensen, Martin Geertsen og tidligere medlem Fatma Öktem på sociale medier, Jan E. Jørgensen udtalte sig kritisk til Ekstra Bladet, og ifølge flere medier talte finansminister Kristian Jensen (V) på et gruppemøde imod ramadan-meldingen.

"I Venstres folketingsgruppe er holdningen til Støjberg blandet. Også næstformand Kristian Jensen synes, hun går alt for langt, men han undgår normalt konfrontationer med hende. Her var gruppemødet i denne uge efter sigende en undtagelse," siger Erik Holstein.

Løkke er ikke totalt begejstret
Skepsissen over for Inger Støjbergs grænsesøgende meldinger går helt til tops i Venstre.

"Løkke er heller ikke lige begejstret for alle Støjbergs stunts, men statsministeren kan godt læse meningsmålinger. Den kamplystne udlændingeminister er fredet, så længe hun er en større gevinst end belastning," vurderer Holstein.

Og forklaringen er lige til ifølge den politiske kommentator: "Mange vælgere hader Inger Støjberg, men endnu flere elsker hende."

I den sidste ministermåling fra Norstat for Altinget kom Støjberg ind på en delt førsteplads sammen med den konservative leder Søren Pape. Og det vel at mærke i en undersøgelse, hvor man både kan give plus- og minuskarakterer.

Opgør med imam virkede effektivt
Inger Støjberg indtager rollen som Venstres målbevidste provokatør, og hendes straight-talk har gjort hende populær. Men ikke alle provokationerne er lige vellykkede, vurderer Erik Holstein.

"Inger Støjberg fik mange point på kontoen, da hun iført højhælede sko mødte op hos den ekstremistiske imam for Grimhøj-moskeen og kaldte ham "en fej hund". Beskyldningen kom, fordi imamen ikke selv tog til Syrien, men sad trygt i Aarhus og leverede det teologiske skyts for islamismen. Her fandt hun en ønskemodstander, der ikke har antydning af sympati i den danske befolkning," siger Holstein om et af de mere vellykkede stunts.

Han kalder den aktuelle melding om ramadanen "mere tricky".

"Problemet er ikke så meget, at der er nogle eksperter, der undsiger hende, det er vælgerne ret ligeglade med. Men det svækker hendes sag, at hun ikke kan komme med konkrete eksempler på, at overholdelse af ramadanen har ført til fare i trafikken eller til andre af de problemer, hun peger på," siger den politiske kommentator.

Kagen var for meget
Og så er der den måske mest omtalte Støjberg-gimmick: kagen. I marts sidste år fejrede ministeren regeringens udlændingestramning nummer 50 med en kage, som hun viste frem på et billede på Facebook.

Erik Holstein mener, at Venstre-kvinden med den slags provokationer gør det let for sine kritikere:

"Sidste års strammerkage gik verden rundt, men jeg anser den alligevel ikke for en vellykket provokation. Kagen udstråler mangel på empati og gør det let for Støjbergs modstandere at dæmonisere hende," lyder dommen.

"Nogle vælgere kan godt på den ene side gå ind for en stram udlændingepolitik, fordi indvandring af ufaglærte fra den tredje verden er skadeligt for det danske samfund, og på den anden side rent menneskeligt have ondt af de folk, der bliver lukket ude. Støjbergs kage gav stramningerne et hoverende skær," siger Erik Holstein.

Endelig tæller det på Støjbergs plusside, at hun er hårdhudet og har humor.

"Hun har format til at tage det oppe fra og ned, hvis folk tager pis på hende. Hun er snarere en skallesmækkende amazone end en skallesmækkende mimose," vurderer Holstein.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00