Hurtigt overblik: Her er de aftaler, regeringen har landet på dagen før sommerferien

SLUTSPURT: Medier, børne- og ungdomskriminalitet, energi og statsborgerskab. Her får du hovedpunkterne i de vigtige politiske aftaler, regeringen har lukket fredag.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kom fredag morgen i mål med sin aftale om en hårdere indsats over for kriminelle børn og unge. S og DF er med.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) kom fredag morgen i mål med sin aftale om en hårdere indsats over for kriminelle børn og unge. S og DF er med.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Vinteren og foråret har været dramatisk på Christiansborg, og uenighederne mellem partierne har været så store, at mange politiske forhandlingsforløb er blevet udskudt og trukket i langdrag. Derfor var der samlet til bunke fredag, som reelt var sidste chance for at lande en række vigtige aftaler før sommerferien.

Og det lykkedes for regeringen at komme i hus med dem alle.

Her får du hovedpunkterne i de aftaler, der er indgået fredag.

Medieforlig
Det blev en smal aftale om fremtidens medielandskab i Danmark, da regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen blev enig med DF natten til fredag.

  • Der oprettes en ny radiokanal med fokus på kultur – herunder klassisk musik – samt en ny tv-kanal med kultur og folkeoplysning. 

  • Nedskæringer og udflytning til Radio24syv: Stationens sendetilladelse bliver udbudt til andre aktører, tilskuddet bliver skåret fra 95,3 millioner kroner til 83,9 millioner kroner i 2023, og hovedsædet skal placeres vest for Storebælt.

  • Digitale nyhedsmedier vil fremover blive fritaget for at betale moms – på samme måde som trykte nyhedsmedier er det i dag.

  • Public service-puljen vokser fra 35 millioner kroner årligt til 101 millioner kroner i 2023. Puljen vil have et særligt fokus på innovation og øget udbud af dansk kvalitetsindhold på alle platforme, bortset fra skrift. 

  • Mere støtte til regionale og lokale medier.

  • Filmstøtten øges med 120 millioner kroner.

Bock har måttet give sig på en del af sit oprindelige udspil: Salget af TV 2 bliver ikke til noget, lukningen af FM-båndet bliver udskudt, besparelsen på Radio24syv bliver markant mindre end foreslået, og TV 2's regioner slipper helt.

Én af reaktionerne på medieforliget
Socialdemokraterne står uden for forliget, og medieordfører Mogens Jensen giver hovedårsagen på Twitter:

”Smal og dårlig medieaftale der skærer 1,1 mia på dansk indhold og public service. Det betyder at danskerne får meget færre danske programmer. En svækkelse af dansk sprog og kultur. Hvad er det ambitiøse i det?”

Læs mere om medieforliget her.

Ungdomskriminalitet
Danmark får som noget nyt et ungdomskriminalitetsnævn, der skal afgøre sager, der involverer børn og unge mellem 10 og 17 år. Det er hovedelementet i den aftale, justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fredag morgen har indgået med DF og S, om en styrket indsats over for unge kriminelle. 

  • Et nyt ungdomskriminalitetsnævn kan træffe afgørelse om såkaldte ”straksreaktioner” og ”forbedringsforløb” på op til 2 år – og i særlige tilfælde 4 år.

  • Der oprettes en ungekriminalforsorg, der skal føre tilsyn med at Ungdomskriminalitetsnævnets afgørelser bliver efterlevet.

  • Det såkaldte ”ungepålæg” skal frem over kunne bruges over for børn ned til 10 år – før gjaldt det kun børn fra 12 år. Pålægget kan for eksempel være, at forældrene skal sørge for, at barnet møder i skole hver morgen og er hjemme om aftenen. Ellers kan de blive trukket i børnepenge. Kravet om en børnefaglig undersøgelse, før man bruger pålægget, fjernes.

  • Indsatsen over for anbragte kriminalitetstruede unge på sikrede og delvist lukkede døgninstitutioner bliver mere ensrettet. Aftalen medfører krav om, at indsatsen på institutionen skal virke, og at der skal være en husorden efter fælles retningslinjer.

  • Der åbnes for mere videoovervågning, kropsvisitationer og fysisk magtanvendelse på de sikrede døgninstitutioner. Det skal blandt andet modvirke vold, trusler og indsmugling af stoffer og våben.

Én af reaktionerne på aftalen om ungdomskriminalitet
Børns Vilkår er ikke begejstret for kursen med mere straflignende foranstaltninger.

”Jeg tror faktisk kun, man komme til at stigmatisere og kriminalisere børn på en måde, der ikke er brug for. Jeg frygter, at aftalen slet ingen effekt vil have. Måske gør det faktisk tingene værre”, siger direktør Rasmus Kjeldahl til Politiken

Energiforlig
Der var spænding til det sidste om, hvorvidt det ville lykkes at lande et forlig om energi og grøn omstilling før ferien. Men fredag eftermiddag kunne finansminister Kristian Jensen (V) og Lars Christian Lilleholt (V) gå glade ud af forhandlingslokalet fredag - sammen med samtlige partier i Folketinget. 

Regeringen kom med sit udspil i april og har måttet give sig på en række områder.

Der bliver tre havvindmølleparker i stedet for én, og elafgiften bliver sænket i mindre omfang, end regeringen lagde op til.

”Selvfølgelig må man kunne bøje sig mod de andre, når man forhandler, så man kan få alle Folketingets partier til at synes, at det er en god aftale,” sagde finansministeren til Ritzau ifølge Jyllands-Posten fredag.

Se alle punkter i aftalen her.

Og se reaktionerne her 

Læs også

Statsborgerskab
Også forhandlingerne om nye regler for, hvem der kan få indfødsret i Danmark, har trukket ud. Men regeringen har fredag lukket en aftale med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Et centralt krav fra regeringen har været, at enhver form for kriminalitet knyttet til en bandekonflikt fremover skal føre til permanent udelukkelse fra dansk statsborgerskab. 

Dansk Folkeparti ville gerne indføre et loft, så højst 1.000 personer kan blive danske statsborgere, men det har regeringen afvist.

Til gengæld har partiet fået med, at en dom på tre måneders ubetinget fængsel eller mere for personfarlig kriminalitet skal udelukke muligheden for at blive dansker for evigt.

Se alle hovedpunkterne i aftalen i pressemeddelelsen her.

Spilafhængighed
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har også indgået en mindre aftale med et bredt flertal i Folketinget bestående af regeringen, S, DF, R og SF om en række initiativer, der skal være med til at begrænse spilafhængighed i Danmark.

  • Der etableres en uvildig spilafhængigheds-hotline til dem, der søger hjælp i forbindelse med spilafhængighed.
  • Der bliver stillet en række nye krav til spiludbyderes reklamer i medierne, og der skal være mere gennemsigtighed i udbydernes mange forskellige bonustilbud til både nye og eksisterende spillere.
  • Udbydere må ikke bruge spilleres inaktivitet på spilsiden som et udvælgelseskriterium ved tildeling af bonustilbud. Det er et af flere træk, som skal sikre, at spillere, der holder en pause fra spil, ikke fristes til at spille igen.
  • Endelig skal det sikres, at personer, der udelukker sig selv fra spil, ikke får tilsendt spilreklamer og andet markedsføringsmateriale.

En reaktion på aftalen mod spilafhængighed:

”Vi har efterspurgt netop disse reguleringer i årevis, og vi er især glade for at se et loft på bonusser på 1.000. kr. Det er en grænse, som vi selv har haft i mange år. Derudover glæder vi os over et mere enkelt og gennemskueligt gennemspilskrav. For os er der ingen spil uden ansvar,” siger CSR-direktør i Danske Spil Stine Hove Marsling.

Artiklen er opdateret fredag 29.6.18 klokken 14.00 med de endelige aftaler om statsborgerskab, spilafhængighed og energi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00