Hvilket parti er Socialdemokratiet mest beslægtet med: S-baglandet er splittet

VOXPOP: Forholdet til Radikale og Dansk Folkeparti optager ikke kun politikerne på Christiansborg. Blandt Socialdemokratiets eget bagland er der delte meninger om, hvorvidt partiet er tættest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti.

Altinget har spurgt seks socialdemokrater, om Socialdemokratiet er mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti.
Altinget har spurgt seks socialdemokrater, om Socialdemokratiet er mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Spørgsmålet om Socialdemokratiets forhold til den gamle regeringspartner Radikale og den nye flirt Dansk Folkeparti fylder en del på den politiske dagsorden.

Især efter Socialdemokratiet brød forlovelsen endegyldigt med Radikale, da partiet i juni annoncerede, at det vil gå efter en ren S-regering. En etpartiregering, der vel at mærke kan samarbejde med Dansk Folkeparti på de områder, hvor flertallet af de røde partier ikke vil lægge stemmer til.

Men hvordan ser baglandet selv på forholdet til de to partier? Altinget har spurgt seks socialdemokrater, om partiet er mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti. 

Inge Renate Pharao, næstformand i Aabenraakredsen

Er Socialdemokratiet mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Radikale. Dem har vi flere gange samarbejdet med, hvor vi har kunnet lave udmærket politik sammen. Vi har selvfølgelig ting til fælles med Dansk Folkeparti på eksempelvis ældrepolitikken. Men de siger et og gør noget andet, og derfor kan jeg ikke pege på Dansk Folkeparti som det mest beslægtede parti. Det bliver Radikale.”

Kasper Sand Kjær, folketingskandidat i Ballerupkredsen

Er Socialdemokratiet mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Vi har meget til fælles med Dansk Folkeparti i dag på en række af politikområderne. Men vi har også historisk set kunnet flytte Danmark i den rigtige retning med Radikale, og det håber jeg, at Radikale også har lyst til efter et valg. Historisk set er vi lykkedes med det, men det er klart, at i dag ser vi forskelligt på mange politikområder med Radikale og mere ens på flere områder med Dansk Folkeparti.”

Så I er mest beslægtede med Dansk Folkeparti?

”Vi er først og fremmest beslægtede med os selv. Og der er mange partier i Folketinget, som vi har noget til fælles med på en række politikområder. Men det er klart, at over de sidste tre-fire år er der sket et ryk i, hvor Dansk Folkeparti står på nogle positioner, og hvor vi står på nogle positioner, som betyder, at vi har en større fællesmængde, end vi har haft tidligere.”

Arne Jensen, næstformand i Kalundborg lokalafdeling

Er Socialdemokratiet mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Det kommer meget an på hvilket område. Vi er mest beslægtede med Radikale på først og fremmest områder som miljøpolitikken. Men på fordelingspolitikken og velfærd er vi mest beslægtede med Dansk Folkeparti.”

Men er der nogle af de områder, der er mest afgørende?

”Min personlige vurdering er, at erfaringerne fra det sorte tårn siger, at vi nok er længere væk fra Radikale, end vi har været før.”

Så du vil mene, at Dansk Folkeparti er dem, I er tættest på?

”Medmindre Radikale kommer til fornuft.”

Ole Løvig Simonsen, tidligere boligminister fra 1994 til 1998

Er Socialdemokratiet mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Det er Radikale. Når vi ser bort fra udlændingespørgsmålet og ser på alle de andre ting, ikke mindst miljø, så er det der, vi ligger. I øjeblikket en kurre på tråden, men sådan er det en gang imellem i politik. Min opfattelse er, at når valget kommer, vil Radikale pege på Mette Frederiksen for at undgå at blive sat helt uden for indflydelse.”

”Med hensyn til Dansk Folkeparti er vi selvfølgelig enige på udlændingespørgsmålet, og så er der socialpolitikken. Der må man huske, at ældrechecken – som var et genialt forslag – det var Dansk Folkeparti, ligesom partiet også har gjort meget for hospiceområdet. Der kan man sige, at de ligger tæt på os. Men lægger man det hele sammen, så bliver svaret stadig Radikale.” 

Mette Nielsen, byrådsmedlem i Viborg og folketingskandidat i Viborg Østkredsen

Er Socialdemokratiet mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Socialdemokratiet er mest beslægtet med sig selv, men vil gerne samarbejde med de partier, hvor man kan få gennemført socialdemokratisk politik.”

Men der er ikke et af de partier, hvor I har flest lighedstegn? 

”Det kommer an på, hvilke områder det er på. Der er en lang række partier, hvor man vil kunne finde områder, hvor Socialdemokratiet har nogle træk, hvor man kan arbejde positivt sammen. Men Socialdemokratiet går til valg på at blive en etpartiregering, og det er, fordi man gerne vil det brede samarbejde.”

Så I har lige mange fælles synspunkter med Radikale og Dansk Folkeparti?

”Der er mange partier, vi har fælles synspunkter med, det kommer an på, hvilke politikområder det drejer sig om, om det er udlændingeområdet, eller om det er grøn omstilling, vi taler om.”

Ann Christina Højgaard, bestyrelsesmedlem i Greve lokalafdeling

Er Socialdemokratiet mest beslægtet med Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Jeg er ked af, at du ikke giver mig valgmuligheden SF, for på både det grønne område og det sociale område, der er vi de to partier, der står tættest på hinanden.”

Hvis du skal vælge mellem Radikale eller Dansk Folkeparti?

”Så vil jeg altid vælge Radikale.”

Hvorfor?

”Fordi på uddannelsesområdet er vi enige om, hvordan vi skal sikre en almen uddannelse til alle borgere, ligesom vi er fælles om dannelsesbegrebet, som jeg savner hos de andre partier, der kun kigger på det faglige.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00