I al ubemærkethed har forskere udviklet en ny prototype til at udregne normeringer. Men Tesfaye vil ikke love at gøre den færdig

Som en del af aftalen om minimumsnormeringer skulle der udvikles en detaljeret regnemodel for "praktisk oplevede normeringer" i institutionerne. Arbejdet er stort set i mål, men det vækker kritik, at regeringen ikke vil love at gøre arbejdet færdigt.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

31. januar kom en vigtig del af aftalen om minimumsnormeringer i mål.

Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd lancerede – uden stor fanfare fra Børne- og Undervisningsministeriet - en længe ventet prototype på regnemaskine, der kan sige noget detaljeret om normeringerne i en institution.

Men ministeriet har ikke udgivet selve regnemaskinen, som er et excel-ark med felter, ledelsen i en institution kan udfylde om fravær, antal ansatte osv.

I stedet har ministeriet udgivet en pdf-fil af regnearket.

Ministeriet skriver i et svar til Altinget, at regeringen ”senere” vil tage stilling til, om der skal udvikles ”et egentligt redskab til opgørelse af ”praktisk oplevet normering” i daginstitutioner”.

Altså, det er jo spild af penge, der er taget fra minimumsnormeringer, for at udvikle det her redskab, hvis det pludselig ikke skal bruges. Det virker helt åndssvagt.

Signe Nielsen
Formand, FOLA - Forældrenes Landsorganisation

På den baggrund frygter Enhedslisten og SF, som indgik aftalen om minimumsnormeringer, sammen med Radikale, Alternativet og Socialdemokratiet, at værktøjet aldrig bliver udviklet færdigt.

Nu anklager politikere og FOLA – Forældrenes Landsorganisation – derfor Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye for at være ved at løbe fra en afgørende del af aftalen om minimumsnormeringer, fordi han ikke forpligter sig til at gå videre med arbejdet.

“Nu har man så fra regeringens side muligheden for at sløjfe det, og jeg synes det er ærgerligt,” siger SFs børneordfører, Jacob Mark.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00