Debat

Indbliks chefredaktør: Skandale at blå blok bakker op om at videreføre den ulovlige masseovervågning

Siden 2014 har vi vidst, at masseovervågning i form af logning af teledata ifølge EU-Domstolen er ulovlig og menneskerettighedsstridig. Alligevel vil Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti lægge stemmer til et lovforslag, som reelt vil fortsætte praksissen – og måske intensivere den, skriver Claes Theilgaard.

Skal masseovervågning absolut finde sted, bør alle vel kunne blive
enige om, at den skal ske på et lovligt grundlag, skriver Claes Theilgaard.<span><br>
</span>
Skal masseovervågning absolut finde sted, bør alle vel kunne blive enige om, at den skal ske på et lovligt grundlag, skriver Claes Theilgaard.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claes Kirkeby Theilgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Siden 2007 har danskerne været ofre for en intens masseovervågning i form af logning af vores teledata.

Teleselskaberne er ved lov blevet pålagt at gemme information om alle de sms'er, som du sender, og alle de opkald, som du gør dig, samt om din internetaktivitet. Således gemmes oplysninger, for eksempel oplysninger om, hvem du taler i telefon med, hvornår, og hvor længe du gør det, og hvor du befinder dig imens.

Siden 2014 har vi vidst, at denne overvågning er dybt ulovlig og i strid med menneskerettighederne. Det har EU-Domstolen ad flere omgange gjort klart, og derfor er lande som Sverige, Tyskland og Norge stoppet med at logge teledata.

Alligevel er den dybt ulovlige overvågning af danskerne fortsat herhjemme. Tilbage i 2017 erkendte daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ellers, at logningen var ulovlig. I samme ombæring lovede han lovændringer, der skulle stoppe den ulovlige overvågning.

Hvis du tænker, at det næsten lyder for godt til at være sandt, at Hækkerup sætter en stopper for den ulovlige overvågning, må jeg oplyse dig om, at det desværre også er tilfældet

Claes Theilgaard
Chefredaktør, Indblik.dk

Som bekendt fik Pape aldrig indfriet dette løfte, mens han var justitsminister. Nu forsøger hans socialdemokratiske efterfølger, Nick Hækkerup (S), dog at gøre noget ved det åbenlyse lovbrud, der er pågået i flere år under skiftende regeringer.

For godt til at være sandt

Justitsministeren havde i sidste uge et lovforslag om ændring af logningen til førstebehandling i Folketinget. Selv påstår han, at lovforslaget vil rette logningen ind efter dommene fra EU-Domstolen.

Hvis du tænker, at det næsten lyder for godt til at være sandt, at Hækkerup sætter en stopper for den ulovlige overvågning, må jeg oplyse dig om, at det desværre også er tilfældet.

Hækkerup selv ved da også godt, at han foregøgler at gøre noget, som han hverken ønsker at gøre eller kommer til at gøre. Derfor står det indskrevet direkte i lovforslaget, at der er en såkaldt "væsentlig procesrisiko" for, at det vil blive dømt ulovligt af EU-Domstolen. Det er blot politikersprog for, at justitsministeren godt ved, at lovforslaget efter alt at dømme er ulovligt.

Flere førende eksperter på området mener da også, at det nye lovforslag ikke ændrer noget, men blot viderefører den ulovlige overvågning af alle danskere. På flere punkter gør den endog overvågningen endnu værre og mere indgribende. Inden førstebehandlingen advarede 11 danske menneskerettigheds- og it-organisationer i markante vendinger imod lovforslaget.

Forklejnede retsstaten og menneskerettighederne

Selv regeringens egne støttepartier kan se, at den er helt gal. De er dybt kritiske overfor forslaget og er lodret imod at fortsætte den ulovlige overvågning.

Én ting er, at politikerne i de mere autoritære partier Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om lovforslaget. Det er straks værre, at Venstre, der skulle forestille at være et liberalt statsministerparti, i denne sag tilsidesætter alle principper

Claes Theilgaard
Chefredaktør, Indblik.dk

Derfor var det svært skuffende at se, hvordan Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i Folketingssalen forsvarede såvel regeringen som den ulovlige overvågning. Samtidig forklejnede disse tre blå partier fra Folketingets talerstol både retsstaten og menneskerettighederne.

Det er dybt hyklerisk, at partier, der i for eksempel minkskandalen påstår at stå vagt om netop retsstaten, i en sag som denne gerne lægger stemmer til, at staten kan fortsætte et åbenlyst lovbrud.

Én ting er, at politikerne i de mere autoritære partier Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om lovforslaget. Det er straks værre, at Venstre, der skulle forestille at være et liberalt statsministerparti, i denne sag tilsidesætter alle principper og bakker op om en overvågning, der dels er enormt indgribende og dels dybt ulovlig. Jeg forstår det simpelthen ikke, og som liberalt menneske er jeg dybt, dybt skuffet.

Skal ske på et lovligt grundlag

Måske skyldes det, at også politikere fra Venstre er fedtet ind i denne sag, hvor vi som nævnt siden 2014 har vidst, at loven blev brudt. Det er problematisk, at Folketingets partier – også i denne sag – ikke er i stand til principfast at værne om menneskerettighederne og retsstaten.

Selv hvis man ikke er interesserede i at forsvare retsstaten og beskytte danskernes menneskerettigheder i Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, bør man tænke over, hvad det gør ved ens egen troværdighed i for eksempel minkskandalen, når man i sagen om ulovlig logning gør sig skyldig i præcis det, som man i sagen om udryddelsen af minkerhvervet helt rettelig kritiserer regeringen for.

Jeg er selv arg modstander af masseovervågning. Men skal den absolut finde sted, bør alle vel kunne blive enige om, at den skal ske på et lovligt grundlag. Lovforslaget er endnu kun førstebehandlet, men Nick Hækkerup vil skynde det igennem, så hans nye og vidtgående overvågningsregime kan sættes i gang så hurtigt som muligt.

Det haster derfor, hvis Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti skal komme på bedre tanker. Det håber jeg, at de gør.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00