Ingen ultimative krav fra Johanne til Helle

ÅRSMØDETALE: Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, åbnede partiets årsmøde med at uddele verbale lussinger til regeringen. Men der lød ingen ultimative krav i en tale, der også lagde vægt på samarbejde og rød enighed.
Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen på talerstolen ved Enhedslisten årsmøde fredag den 4. maj.
Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen på talerstolen ved Enhedslisten årsmøde fredag den 4. maj.Foto: Tyson Lyall/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
NØRREBRO. Der blev delt stikpiller og skideballer ud, da Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen holdt sin åbningstale ved partiets årsmøde i Korsgadehallen på Nørrebro.

Men selvom ordføreren lagde vægt på, at partiet under ingen omstændigheder har tænkt sig at agere stemmekvæg for regeringen, så udgjorde samarbejde og rød enighed også en væsentlig del af talen.

"Vi har intet ønske om at få højrefløjen tilbage til magten. Vi har intet ønske om, at regeringen udskriver valg i utide. Vi har sådan set brugt ti år på, sammen med regeringspartierne, at få et nyt politisk flertal i Danmark. Og vi festede den dag, den nye regering blev valgt," sagde hun blandt andet fra talerstolen, og slog fast:

"Hvis regeringen vælger den solidariske vej, så står Enhedslisten parat. Vi står parat til at forhandle, og vi er ikke bange for kompromiser".

Talen var således også renset for ultimative krav om eksempelvis en kommende finanslov. Heller ikke trusler om at vælte regeringen, hvis den indgår for mange forlig med de borgerlige, blev nævnt.

"Der er brug for venstreorienterede svar"
Årsmødet i weekenden er det første siden regeringsskiftet i oktober, og det var ikke svært at spore Johanne Schmidt-Nielsens skuffelse over de første syv måneder med S-SF-R ved roret.

"Hvordan kan det gå til, at det socialdemokrati, som op gennem det sidste århundrede var helt afgørende for at mindske uligheden i vores samfund, nu accepterer, at de rigeste bliver rigere, mens det store flertal betaler? Og hvordan kan det gå til, at de arbejdsløse bliver kritiseret for krævementalitet i en tid, hvor det er åbenlyst for enhver, at der ikke er noget arbejde at få," spurgte hun blandt andet retorisk.

Men Johanne Schmidt-Nielsen kiggede også fremad og appellerede til at lade de røde hjerter slå i takt. For inderst inde ved Helle Thorning og Villy Søvndal godt, at samarbejdet med Enhedslisten er det rigtige valg, lød det selvsikkert fra talerstolen.

"Når de skal fortælle deres vælgere om alt det gode, de har gjort, så fortæller de om den politik, de har vedtaget sammen med os," strålede Johanne Schmidt-Nielsen og henviste til 1. maj-talerne, hvor de to partiformænd ifølge hende kun fremlagde resultater opnået med hjælp fra Enhedslisten.

Og samarbejdet mellem partierne til venstre for midten er vigtigere end nogensinde før, understregede ordføreren, der i skarpe vendinger beskrev, hvordan der i hele Europa gøres alvorlige indhak i "de solidariske velfærdssamfund".

"For første gang står vi i en situation, hvor næste generation risikerer at have dårligere forhold end deres forældre. Ikke fordi samfundene er blevet mindre rige, men fordi fordelingen af rigdommene er blevet mere skæv," sagde hun.

I kan ikke true os
Men opfordringen om samarbejde må under ingen omstændigheder opfattes som en blankocheck til regeringen, påpegede hun. Og skal der samarbejdes, må regeringen også ændre på sin opførsel, lød det opdragende fra ordføreren.

"I kommer ingen vegne med trusler. I kommer aldrig til at kunne true Enhedslisten til at stemme for nedskæringer på velfærden eller forringelser for mennesker uden for arbejdsmarkedet. Aldrig. Heller ikke hvis truslen er, at I udskriver folketingsvalg. Den slags bøllemetoder virker ikke på os," sagde hun.

I lighed med sidste års årsmøde, så havde Johanne Schmidt-Nielsen også en klar besked til Socialdemokraterne og SF om at skære igennem over for De Radikales Margrethe Vestager.

"Kære venner i regeringen: Jeg ved godt, at det kan være svært at få Vestager med på vognen, men kom nu. Regeringen består af tre partier. Ikke bare af De Radikale. Frem for at lave reformer, der gør arbejdsløshedskøen endnu længere, skal vi turde skabe nye arbejdspladser. Både i det private og i det offentlige. Lad os turde være ambitiøse. Lad os turde skabe et bedre samfund."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00