Fra talerstolen angreb Støjberg sit gamle parti: I svigter over 150 års partihistorie

SVM-regeringens ønske om en CO2-afgift på landbruget er et brud på Venstres 150-årige tradition og historie, lyder det fra Danmarksdemokraternes formand. Vi skal nå vores klimamål, svarer Venstre.

Inger Støjberg gik hårdt til Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da hun talte ved Folketingets åbning.
Inger Støjberg gik hårdt til Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, da hun talte ved Folketingets åbning.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Den tidligere Venstre-næstformand Inger Støjberg er dybt skuffet over sit gamle parti.

Det sagde Danmarksdemokraternes formand, da hun torsdag eftermiddag holdt sin ordførertale fra Folketingets talerstol.

Skuffen skyldes, at hendes gamle rival og Venstre-formand – Jakob Ellemann-Jensen – endegyldigt har slået fast, at partiet støtter en CO2-afgift på dansk landbrug som det også fremgår af SVM-regeringens politisk grundlag.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg er særlig skuffet over Venstre i den her sag," sagde Inger Støjberg og fortsatte:

"At Moderaternes udenrigsminister går mere op i at gnubbe skulder med kommissionsformand Von der Leyen, end hvad der sker i Vejen, det overrasker mig måske ikke så meget. Men at et parti med over 150 års historie, født ud af landbruget, vil gå enegang i Europa og påføre vores gode danske landbrug en afgift, der i massivt omfang vil forringe deres konkurrenceevne og dermed også i tusindvis af arbejdspladser i landdistrikterne, det synes jeg simpelthen er så trist."

Læs også

Slå koldt vand i blodet

Inger Støjberg understregede, at "Danmarksdemokraterne kommer til at sige blankt nej til en CO2-afgift".

Hun benyttede også lejligheden til at erklære sig enig med de Venstre-profiler, der i den seneste tid har advaret en CO2-afgift.

"Dansk landbrug er allerede blandt de mest klimavenlige i hele verden. Vi får ikke et bedre klima i verden ved at nedlægge dansk landbrug. Vi sikrer bare, at den polske landmand, der udelader markant mere CO2 per kilo oksekød for kronede dag."

Inger Støjberg opfordrer i stedet til, at regeringen "slår koldt vand i blodet" og lader landbruget omstille sig i en grønnere retning af frivillighedens vej.

Da Venstres Morten Dahlin tidligere på dagen var på talerstolen, forsvarede han den kurs, det gamle landbrugsparti er slået ind på.

"CO2-afgiften er ikke et mål, men et middel til at nå vores klimamål. Og det skal vi gøre på en måde, hvor landbruget får mulighed for at udvikle sig. Og hvor hver evig eneste krone går tilbage til erhvervet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Morten Dahlin

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde (V), MF
HA (kom.) (CBS 2012)

0:000:00