Interview med Mette Gjerskov: Jeg fortsætter efter næste valg

INTERVIEW: Mette Gjerskov er blevet frataget posten som udviklingsordfører, fordi hun stemte imod et tildækningsforbud. Hun afviser, der har været uenighed om den politiske linje, og fastslår, at hun fortsætter efter næste valg.

Foto: Katja Holm/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Socialdemokraten Mette Gjerskov stiller op for Socialdemokratiet ved næste valg, selv om hun tirsdag blev fyret fra posten som udviklingsordfører.

Det skete, fordi hun gik mod partilinjen og stemte imod tildækningsforbuddet.

 

"Jeg har længe været fuldstændig klar i min holdning; jeg er simpelthen ikke parat til at lovgive om folks påklædning. Det mener jeg er at gå alt for tæt på borgerne og på borgernes frihed," siger Gjerskov, der har været udviklingsordfører siden 2013.

Jeg er simpelthen ikke parat til at lovgive om folks påklædning. Det mener jeg er at gå alt for tæt på borgerne og på borgernes frihed. 

Mette Gjerskov
Tidligere udviklingsordfører, Socialdemokratiet

Allerede i februar var der antydninger af, at noget var under opsejling. Her lancerede Socialdemokraterne under stor mediebevågenhed et asyludspil, som blandt andet rummede et omdiskuteret forslag om at placere et flygtningecenter i Nordafrika. 

Pressemødet gik ikke ligefrem ned på socialdemokrater.

Ledelsen havde både fundet plads til formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen, politisk ordfører Nicolai Wammen, integrationsordfører Mattias Tesfaye og udenrigsordfører Nick Hækkerup. 

Men der var ingen udviklingsordfører i form af Mette Gjerskov. Og hun var stort set usynlig i den efterfølgende diskussion om, at Socialdemokraterne ville tage penge fra den langsigtede ulandsbistand for blandt andet at øge støtten til FN. 

Bakker op om asyludspil
Mette Gjerskov afviser imidlertid, at det er et udtryk for, at hun allerede i februar var kørt ud på et sidespor.

"Nej, det er tilfældigt. Jeg er jo enig med ledelsen i, at der ikke skal den store tilstrømning til, og at vi skal bruge ulandsbistanden til, at folk kan få en fremtid i deres eget land, i stedet for at de flygter eller emigrerer til Europa," siger hun.

Du var som udviklingsordfører varm fortaler for den langsigtede bistand. Hvad tænker du om, at S har lagt op til at skære i den for øge støtten til humanitære indsatser.

"Nu er jeg jo ikke udviklingsordfører længere," siger hun og griner.

Det kom du lidt let omkring.

"Men idéen med udspillet var jo at få EU med på en større masterplan, som skal blive en samlet større pulje til udviklingsbistand. Og jeg synes, det er rigtigt, at de steder, som folk flygter fra, skal man have fokus på," siger hun.

Det kan være mig, men det lyder ikke, som om du svarer på spørgsmålet. Så jeg prøver lige igen. Er du enig i, at man skal spare på den langsigtede bistand for øge støtten til det humanitære arbejde?

"Det er jo kun en af delene. Men det samlede er jeg enig i."

Men hvad med den del, der handlede om, at man ønskede at tage penge fra den langsigtede bistand?

"Det er jo en forudsætning for, at tingene hænger sammen. Så som en samlet løsning synes jeg, det er rigtigt."

Så der ligger ikke nogen politisk uenighed til grund for, at du har mistet posten som udviklingsordfører?

"Nej, det gør der ikke," siger hun.

Stiller op til næste valg
På trods af, at Mette Gjerskov mister sin eneste ordførerpost, trækker hun imidlertid ikke stikket til dansk politik efter næste valg.

Mette Gjerskov overlevede for nylig et kupforsøg i Roskildekredsen, hvor Nils Jespersen udfordrede den tidligere minister ved en generalforsamling i den lokale partiforening i Roskilde.

Hun trak sig imidlertid ud med en overvældende sejr med 120 stemmer mod 33 til modkandidaten. Derfor føler Mette Gjerskov sig styrket frem mod næste valg.

"Jeg er socialdemokrat, og det bliver jeg ved med at være. Jeg er lige blevet opstillet af min generalforsamling, hvor jeg fik en fik opbakning. Det ændrer den her sag ikke på."

Så du stiller op til næste folketingsvalg?

"Ja da," svarer Mette Gjerskov.

Socialdemokratiet oplyser, at hendes ordførerpost bliver overtaget af udenrigsordfører Nick Hækkerup.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00