Intet grønt i trekløverets store plan

2025: Der er ikke fokus på det grønne område i VLAK-regeringens 2025-plan. Og det vækker undren i rød blok. Men ikke al regeringens politik er med i planen, lyder det fra erhvervsministeren.

Ifølge oppositionen skal man spejde lidt for lang efter regeringens grønne ambitioner.
Ifølge oppositionen skal man spejde lidt for lang efter regeringens grønne ambitioner.Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenDaniel Bue Lauritzen

Kan man lave en 2025-plan uden at have fokus på klima og miljø?

Ja, mener regeringen.

Der er nemlig ingen tiltag på det grønne område i den plan, som blev fremlagt af de tre regeringspartier tirsdag.

Og det faktum får kritik fra røde blok. Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at det ville være oplagt at fokusere på grønne arbejdspladser.

Vi adresserer jo ikke alle de ting, som vi vil tage fat på. Vi har en meget offensiv og ambitiøs klimamålsætning.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

”Det er påfaldende, at vi har en regering, der taler så meget om disruption, og om at erhvervslivet ændrer sig. Men samtidig har man ikke noget offensivt bud på, hvordan vi skal bruge den grønne omstilling til at skabe arbejdspladser i det her land,” siger han.

Socialdemokratiet ser flere områder, som regeringen godt kunne have øjnene rettet på.

”Man bør forholde sig til, hvor der bliver skabt markeder. Det er eksempelvis i forhold til vandrensning, vindkraft og på rensning af udstødningsgas fra skibe. Man bør satse på grøn teknologi,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Den største udfordring
Også i Enhedslisten har man forgæves spejdet efter grønne ambitioner i regeringens 2025-plan. Det er ifølge partiets miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, besynderligt, at der ikke er et større grønt fokus:

”Det er uden tvivl vores tids absolut største udfordring at bremse klimaforandringerne og undgå at biodiversiteten lider ubodelig skade. Noget af det absolut vigtigste i en 2025-plan bør være, hvordan vi som land kan bidrage til de grønne dagsordener i en international kontekst,” siger hun.

Hun mener, at det hører til en svunden tid at adskille miljø- og klimapolitik fra Finansministeriets beregninger:

”Den grønne omstilling bør være helt central, når vi taler økonomi. Det er mange års vækstøkonomi, der har ført os ud i den situation, vi står i nu. Hvis ikke vi gør klima, miljø og natur helt centralt i økonomien, kommer vi ingen vegne,” siger hun.

Minister: Ikke alt er med
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev under tirsdagens præsentation spurgt om, hvorfor der ikke er fokus på klimaet i planen.

”Vi adresserer jo ikke alle de ting, som vi vil tage fat på. Vi har en meget offensiv og ambitiøs klimamålsætning,” lød svaret fra Brian Mikkelsen.

”Og så kommer vi med et udkast til en energiaftale til efteråret, som vil adressere klimaforandringerne. Det tager vi meget seriøst i regeringen.”

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringen har et mål om 50 procent vedvarende energi i 2030. Og det fremgår også, at regeringen vil sætte sig nye målsætninger for naturen, og at man vil opdatere den nuværende naturkanon.

Regeringens 2025-plan har især fokus på at hæve beskæftigelsen, skabe mere vækst og sikre et større økonomisk råderum. Regeringen lægger op til, at de ekstra penge blandt andet skal gå til flere offentlige investeringer i fremtiden og til skattelettelser, der skal forhandles om til efteråret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00