Irak-kommission: Endnu et folketingsflertal presser regeringen

MINDRETAL: Regeringen har udsigt til at komme i mindretal, når Folketinget fredag skal behandle Liberal Alliances beslutningsforslag om at fremlægge dokumenterne fra Irak- og Afghanistankommissionen.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Fredag kan regeringen risikere at komme i mindretal i Folketinget.

Det sker, når Liberal Alliances beslutningsforslag om Irak- og Afghanistankommissionen skal førstebehandles. Partiet vil have, at regeringen skal fremlægge dokumenter fra den ellers nedlagte kommission om Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan.

Justitsminister Søren Pind (V) har indtil videre afvist at offentliggøre dokumenterne.

Hvis han ikke ændrer holdning, så går regeringen imod et folketingsflertal, da både Liberal Alliance og rød blok agter at stemme for beslutningsforslaget.

Det har ingen umiddelbare konsekvenser for regeringen at ignorere et beslutningsforslagsflertal. Men Liberal Alliance truede onsdag i Politiken med, at partiet vil komme med en modreaktion, hvis Søren Pind ikke følger flertallet.

Fredag morgen fortæller partiets udenrigsordfører, Mette Bock, til TV 2 News, at hun har tillid til Søren Pind og til, at man kan finde en løsning på sagen.

”Jeg er meget spændt på, hvad Søren Pind siger i Folketingssalen i dag, det vil vi selvfølgelig lytte nøje til, og afhængig af hvad der bliver sagt, og hvad der kommer ud af afstemningen, når forslaget skal behandles, vil vi så tage stilling til, hvad der skal ske,” siger hun til TV 2 News.

Beslutningsforslag kommer oven i regeringskrise
4. februar blev Søren Pind under et samråd i Forsvarsudvalget konfronteret med, hvorvidt regeringen ville gå imod et flertal i Folketinget. Men dengang afviste ministeren det som en hypotetisk situation, som han ikke ville forholde sig til.

”Det er det samme som at bede statsministeren svare på spørgsmål om, hvornår han vil udskrive valg til Folketinget,” sagde han.

Irak- og Afghanistankommissionen blev som en del af regeringsgrundlaget nedlagt efter valget i 2015. Den beslutning var støttet af Liberal Alliance, der så kommissionen som resultatet af politisk drilleri fra rød blok.

Men Liberal Alliance havde den ene betingelse, at regeringen efter nedlæggelsen skulle fremlægge alle dokumenter – med undtagelse af de klassificerede – for offentligheden. Da regeringen ikke gjorde det, fremsatte Liberal Alliance sit beslutningsforslag.

Behandlingen af beslutningsforslaget kommer oven i en regeringskrise, hvor Lars Løkke Rasmussen netop nu forhandler med alle de blå partiers partiledere i forsøget på at genskabe tilliden mellem regeringen og Konservative, efter Konservative sammen med rød blok har erklæret mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Derudover kan Altinget fredag fortælle, at regeringen også kan se frem til at modtage en næse for at ignorere et flertal i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00