Debat

Isabella Arendt: Selvfølgelig skal vi ikke udskyde valget på grund af en krise

Lad os sige, at vi kun vil have valg, når der ikke er kriser. At vælgerne kun skal lyttes til, når der er ro hele vejen rundt. Hvornår er det nogensinde sket, spørger Isabella Arendt. 

I krisetider, skal vi tale mere sammen, ikke mindre. Vi skal rundt i hele landet og lytte til hinanden, drøfte vigtige emner og sammen finde en vej gennem kriserne, skriver Isabella Arendt.
I krisetider, skal vi tale mere sammen, ikke mindre. Vi skal rundt i hele landet og lytte til hinanden, drøfte vigtige emner og sammen finde en vej gennem kriserne, skriver Isabella Arendt.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Isabella Arendt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er for tiden en del debat om, hvorvidt det er rimeligt at udskrive valg i en krisetid. Jeg har virkelig tænkt meget over dette, da jeg sådan set i første øjeblik godt kan forstå, at man ikke lige kan overskue valg, når der er kriser med gaslæk og meget andet.

Men så kom jeg til at tænke over, hvad der ville være konsekvensen af at føre den tanke ud i livet.

Jeg ser især tre problemer, som kan gøre tankegangen decideret farlig for vores samfund.

Har vi ødelagt debatten?

For det første er valg og demokrati ikke i vejen for politik. Det kan næsten komme til at lyde som om, at dét at få sit mandat prøvet hos vælgerne er noget, som står i vejen for politisk arbejde. At åbne, demokratiske valgdebatter rundt i hele landet er “spild af tid”.

Det er fattigt, hvis vi som land kun kan håndtere ét emne ad gangen

Isabella Arendt (K)

Tværtimod. Netop i en krisetid, skal vi da tale mere sammen, ikke mindre. Vi skal da netop rundt i hele landet og lytte til hinanden, drøfte vigtige emner og sammen finde en vej gennem kriserne. Vi skal da netop være demokratiske, når det bliver svært.

Det er klart, at hvis valgkamp i dag for nogle er synonym med mudderkast, dårlig nyhedsdækning og frustrationer, så har vi et problem. Men så er problemet ikke valgtidspunktet, men noget langt større.

Er vi blevet trætte af demokrati? Trætte af at skulle stemme og faktisk forholde os til vores samfund? Trætte af at deltage i demokratisk debat og dialog – og tage ansvar for, at dialogen er god? Har vi ødelagt debatten?

Jeg spørger åbent og ærligt, fordi det bekymrer mig. Jeg forsøger ikke at give nogen skylden, men jeg kan bare konstatere, at det er et rødt flag for demokratiet, hvis frie valg er noget, vi skal have overstået og ryddet af vejen.

Valg i krisetider

For det andet kan man spørge, hvornår krisetiden er slut, så vi kan få et valg?

Lad os sige, at vi virkelig kun vil have demokratiske valg, når der ikke er kriser. At vælgerne kun skal lyttes til, når der er ro hele vejen rundt. Hvornår sker det?

I 2001 var der terrorangreb, i 2003 krigen i Irak, i 2005 var Muhammedkrisen, i 2008 var der finanskrise og gældskrise, i 2011 begyndte krigen i Syrien, i 2015 var der flygtningestrømme på motorvejene, i 2020 var der corona og pandemi, i 2021 strejkede sygeplejerskerne, i 2022 begyndte Ruslands invasion af Ukraine, der er energikrise og nu også gaslæk.

Læs også

Samtidig har der i alle årene været klimakrise. Der er massiv mistrivsel blandt børn og unge, der er ensomhed blandt ældre og en psykiatri totalt i knæ. Hvornår er vi krisefri nok til at være et demokrati med valg igen? Næste år? Om to år?

Skal den nuværende regering så have lov at blive siddende, indtil der er ro hele vejen rundt? Jeg kan godt have mine tvivl om, hvorvidt det nogensinde sker. Og jeg mener ikke, at vælgerne skal vente med at blive hørt, til politikerne er enige om, at der er “krisefrit”.

Problemerne står i kø

For det tredje ser jeg også af og til argumentet om, at valgkampen “tager fokus” fra kriserne. Men hvem skal bestemme, hvad fokus skal være i et demokrati, hvis ikke borgerne?

Skal regeringen bare have lov til at sige, at gaslækket og energikrisen er det eneste, vi må bruge kræfter på netop nu? Hvad så med sundheden, værdigheden for de ældre, trivslen hos børn, klimakrise, boligpriserne eller alt det andet, som jo også er vigtige emner?

Demokrati er ikke kun en ret, det er også en pligt

Isabella Arendt (K)

Det er fattigt, hvis vi som land kun kan håndtere ét emne ad gangen. Vi kan ikke forlange af verden, at problemerne kommer ét af gangen, så vi kan følge med.

Vi må indstille os på, at enten forholder vi os til en myriade af forskellige, relevante samfundsemner på én gang – som for eksempel i en valgkamp – eller også lader vi en regering vælge det ene emne, som må fylde, og så må vi bare melde ud, at alle de andre områder, vil vi ikke hjælpe med, ikke forbedre og ikke forholde os til. Det holder jo ikke.

Demokratiets væsen

Jeg begyndte med at sige, at jeg godt kan forstå, at mange har lyst til ro frem for valg. Men jeg må ende med at sige, at den vej skal vi ikke gå. Vi får ikke ro. Vi bliver ikke krisefri. Og vi skal ikke udskyde demokratiske valg og borgernes frie debat i det uendelige, mens vi venter på, at kriserne stiller sig pænt i kø og regeringen kan håndtere dem én ad gangen ud fra, hvad de selv synes er vigtigst.

Nej, vi skal have valg, fordi borgerne netop i en krisetid skal lyttes til. Og vi skal have valg, så vi netop kan drøfte alle de mange andre områder i vores samfund, som fortjener politisk opmærksomhed, og som lige nu ikke når højt nok op i regeringens fokusområde.

Læs også

Det er klart, at det kræver en sober valgkamp af os alle. Det kræver, at vi alle som én tager ansvar for vores demokratiske debat i valgkampen og forlanger nuancerne.

Men det er netop demokratiets væsen. Demokrati er ikke kun en ret, det er også en pligt. Det er et ansvar, vi alle bærer. Demokrati består af frie valg og en oplyst befolkning. Det kræver noget af os alle – så spørgsmålet er om vi vil have ro og undgå valgkamp, fordi der er krise og gaslæk? Eller ønsker folk reelt ro, fordi demokratiet også er en pligt og et ansvar, som man reelt hellere er fri for?

Det sidste kan bekymre mig grusomt - især fordi, jeg ingen løsninger har.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Isabella Arendt

Senior public affairs-rådgiver, Landbrug og Fødevarer, familiepolitisk rådgiver, Tænketanken Prospekt, fhv. partiformand (KD)
BA i statskundskab (Københavns Uni. 2017)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024