Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Turbulent forår for VLAK – tre store problemer forude

KOMMENTAR: De offentlige organisationer har stået overraskende stærkt i OK18 – og med et stejlt DF i medieforhandlingerne og et uløst prekært problem med udligningsreformen – går regeringen et turbulent forår i møde, skriver Jarl Cordua.

<b>VARME KARTOFLER:</b> DF's krav om en udflytning af Radio24syv til Jylland er en af flere udfordringer, regeringen står med i det politiske forår. På billedet ses Radio24syvs kanalchefer t.v. Mads Brügger og Mikael Bertelsen.
VARME KARTOFLER: DF's krav om en udflytning af Radio24syv til Jylland er en af flere udfordringer, regeringen står med i det politiske forår. På billedet ses Radio24syvs kanalchefer t.v. Mads Brügger og Mikael Bertelsen.Foto: Linda Kastrup/Scanpix Ritzau
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er et politisk varmt forår, regeringen går i møde, med masser af sager, der ser svære ud.

Allerøverst i bunken ligger naturligvis de igangværende overenskomstforhandlinger på det offentlige område, som indtil videre ligger i Forligsinstitutionen.

Få tror, at det hele ender med en storkonflikt, men indtil videre ligger der et stadigt voksende pres på især regeringen for at få landet en aftale på det statslige område, som kan få resten, det vil sige det kommunale og det regionale område, til at falde i hak.

Indtil videre må man tage hatten af for de offentlige lønmodtagerorganisationer, som tilsyneladende har formået at stå last og brast med hinanden. Det er i al fald ikke lykkedes for arbejdsgiversiden at få splittet lønmodtagerne.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Debatredaktør: Søren J. Damm

Generelt afventer man dog, at S finder ud af med sig selv, om man vil med i et medieforlig. Det gør S først op, når de ser regeringens udspil.

Jarl Cordua

Centralt er naturligvis den krævede aftale om lærernes arbejdstid, som ingen endnu har hørt noget om, og imens mundhugges Michael Ziegler fra KL og Dennis Kristensen fra FOA om, hvorvidt sidstnævnte har lækket fra forhandlingerne.

Det sidste kunne tyde på, at tilliden – trods langvarige forhandlinger hen over påske – ikke er den største mellem parterne. 

Det forlyder, at den nye LAU-formand vil kræve LA's afgang fra regeringen, fordi man mener, at LA har udviklet sig til et ”Venstre light”.

Jarl Cordua

Interessant er det imidlertid, at slaget om OK har udviklet sig på en måde, hvor det gør mere ondt på Socialdemokraternes vælgerbase, end denne iagttager havde regnet med. I al fald hvis vi kigger på opbakningen til Mette Frederiksen og Co. som en slags ”mellemtid”, hvor vi jo ikke aner, hvordan det ender.

Tilsyneladende har arbejdskampen fået vælgere til at forlade S i meningsmålingerne og mindske tilliden til Mette Frederiksen, så den kun er lidt større end Lars Løkke Rasmussens. Det er altså ikke – indtil videre – blevet den sikre vindersag, som jeg tidligere forudsagde. Tværtimod.

Spørgsmålet er dog, om denne negative effekt bare er forbigående, hvis det hele ender med et stort forlig i næste uge, hvor alle er glade, og kræfterne samles i den røde del af fagbevægelsen om at gøre Mette Frederiksen til ny statsminister ved et folketingsvalg til næste år.

En anden svær sag for regeringen handler om en ny udligningsreform, som også ligger og bliver vendt i disse dage. Der er dog et problem. Ingen har rigtig lyst til at røre ved udligningen, der flytter 17 milliarder kroner mellem kommunerne hvert eneste år.

Dog træder DF mere og mere i karakter som et rendyrket regionalistisk parti mere end et egentligt bredt nationalt parti, hvor man ønsker konsekvent større udligning fra rige til fattige kommuner.

Forleden blev der holdt et uformelt møde på Christiansborg blandt hovedstadens folkevalgte politikere om udligningen med repræsentanter fra blandt andet V, K, S og EL. Ikke én DF'er valgt i hovedstaden var til stede for at slutte op om hovedstadsområdets interesser i sagen.

Imidlertid er de store borgmesterpartier, S og V, ikke begejstrede for udsigten til at gøre nogen sure. Men selv hvis regeringen intet gør, så vil der reelt ske ændringer i udligningen, blandt andet fordi Danmarks Statistik har ændret ved visse definitioner og som følge af beskæftigelsesreformen.

På bordet ligger fem forskellige modeller fra rapporten fra det såkaldte Finansieringsudvalg. Kigger man uden for hovedstadsområdet, så er der store forventninger til at få mange flere penge. Kigger man til hovedstaden, så er der en klar forventning om at slippe billigere end frygtet.

Aktuelt samler interessen sig især om regeringens medieudspil, som kulturministeren forventes at præsentere i morgen torsdag. Forinden har det været behandlet denne onsdag i regeringens Koordinationsudvalg.

Interessen vil samle sig om, hvad der skal ske med DR, men DF har på det seneste også gjort krav gældende om, at Radio24syv og TV 2 skal flyttes væk fra hovedstaden. Det sidste vil dog ikke fremgå af regeringens udspil, og både V og K har gjort det klart, at de ønsker at bevare Radio24syv i hovedstaden.

Regeringen er mest optaget af en delvis privatisering af TV 2, og skal man gå ind på DF's krav, så må man regne med, at prisen, som man kan tillade sig at tage for TV 2, vil falde, når der politisk er indbygget krav om at flytte flere dele af TV 2's aktiviteter til Odense. Det er svært at se det som andet, end at Kristian Thulesen Dahl ser et medieforlig som en oplagt mulighed for at samle stemmer i Vestdanmark ved at insistere på en mediemæssig balance. Det ved man henset til udflytningsdiskussionen, at der er et stort publikum for i disse år.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, der oprindeligt gerne så Radio24syv lukket, var følgelig også hurtig til at melde, at S også gerne ser en udflytning af Radio24syv til for eksempel Aarhus. Enkelte jyske V-politikere bakkede også op om idéen. Nu skal en forhandling afgøre sagen.

Det interessante er dog, at Radio24syvs ejere, blandt andet Berlingske, har signaleret til regeringen, at man ikke byder på frekvensen, hvis hovedkontoret skal ligge andre steder end i hovedstaden.

Det betyder dog ikke, at Radio24syv er uvillig til at flytte flere aktiviteter til Aarhus. Faktisk har Radio24syv allerede planer om det. Her øjnes et muligt politisk kompromis.

Generelt afventer man dog, at S finder ud af med sig selv, om man vil med i et medieforlig. Det gør S først op, når de ser regeringens udspil. Hvis S går med, så er guleroden at fordele midler fra en såkaldt public service-pulje. Holder man sig væk, så er regeringen under pres for at give DF endnu mere politisk indflydelse end det, man allerede nu kan se, at partiet har fået med en 20 procents beskæring af DR.

En anden varm kartoffel bliver et kommende nyt energiforlig, hvor regeringen planlægger at omlægge politikken, så man får mest ren energi for pengene ud fra et princip om teknologineutralitet.

Det vil gå ud over en række tilskudsordninger, som allerede har skabt splittelse i erhvervslivet, hvor producenter af byggematerialer er gået sammen i en organisation uden for DI.

Det kan også gå ud over tilskud med mere til elproduktion ved hjælp af biomasse, som især landbruget er glade for. Det skal nok skabe ballade. Regeringen forventes at komme med et udspil her i april.

I weekenden afholder Liberal Alliance sit første landsmøde, efter at man led sit forsmædelige nederlag i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det har skabt en del murren i krogene i dele af partiet, hvor nogle fortsat er rystede over den amatørisme, som de så udfolde sig med Anders Samuelsens ageren undervejs, hvor LA's ”tomme truslers-strategi” én gang for alle blev udstillet for alverden.

Ved LAU's landsmøde tidligere på året bemærkede deltagerne, hvordan der var rungende stilhed både før og efter Anders Samuelsens tale. Normalt er der larmende bifald. Ved aftenfesten kunne partiets nr. 2, indenrigs-og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, trods alt høste pæne klapsalver.

Det forlyder, at den nye LAU-formand vil kræve LA's afgang fra regeringen, fordi man mener, at LA har udviklet sig til et ”Venstre light”, hvor man har ofret muligheden for at markere de store politiske linjer for til gengæld at sidde med på regeringsbænkene og i stedet være alt for optaget af Christiansborgs politiske trummerum med de ”ligegyldige” markeringsmuligheder, det frembyder.

Det er næppe troligt, at landsmødet udvikler sig til et opgør med Samuelsen og det totale nederlag, som hans strategi viste sig at være i december. Men det bliver spændende at følge, i hvilket omfang LAU-formandens krav høster klapsalver, og om LA-folket klapper hælene sammen og fortsat hylder Samuelsen som romersk triumfator, som man tidligere har haft for vane.

Spørgsmålet, man må stille sig, er: Lever Samuelsen kun som politisk leder, fordi der ingen alternativer er? For det er vel næppe Simon Emil Ammitzbøll-Bille, man forestiller sig, vil kunne være i stand til at løfte den opgave? For det er meget svært at komme i tanke om én eneste økonomisk dagsorden, som han har været i stand til at løfte som økonomiminister.

Der er meget langt til for eksempel den ekstremt dagsordensættende økonomiminister, Anders Fogh Rasmussen, i Schlüters KV-regering i starten af 90’erne, som LA'erne ellers plejer at fremhæve som selve idealet.

-----------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han politisk kommentar på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00