K-profiler: Sådan samler vi blå blok igen

LANDSRÅD: Klima skal være det fælles projekt, der samler blå blok igen. Samtidig bør blå blok iscenesætte en ny velfærdsdagsorden, hvor velfærd ikke defineres ud fra antallet af milliarder, der bruges, lyder det fra en række K-profiler.

Hvad skal samle blå blok? Klimapolitik, lyder svaret samstemmende fra en række konservative profiler.
Hvad skal samle blå blok? Klimapolitik, lyder svaret samstemmende fra en række konservative profiler.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jeppe SahlholdtSimon Lessel

Et nyt velfærdssyn, sundhedspolitik og klima.

Det er de tre hovedsøjler, som blå blok skal bygges op om igen. Dertil kommer de klassiske fokusområder som en stram udlændingepolitik og retspolitik. 

Sådan lyder det fra flere Konservative profiler på partiets landsråd i Herning.  

Uanset om man spørger Michael Ziegler, Naser Khader, Bendt Bendtsen eller Helge Adam Møller, peger de alle på klimadagsordenen, som det projekt, der har potentialet til at samle blå blok i den kommende tid.

Jeg synes, man skal lave målsætningen om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent til et borgerligt projekt. Man skal gøre det klart, at vi vil gå efter målet, men at det må ikke ske gennem ekstra skatter, afgifter og aldrig at måtte spise en hakkebøf.

Helge Adam Møller
Fhv. MF'er og medlem af byrådet i Næstved for K

Der er dermed bred opbakning i det konservative bagland til hovedbudskabet fra partiformand, Søren Pape Poulsen, om at vælgerne skal anvises en borgerlig løsning på klimaudfordringerne.

Tidligere partiformand, Bendt Bendtsen, mener, at det er den rigtige vej at gå og kritiserer samtidig resten af blå blok for at have fået for sent øje på dagsordenen.

"Det er fodslæbende, at vi ikke har set alle partier i blå blok bakke op om 70-procents-reduktionen endnu," siger Bendt Bendtsen og fortsætter: 

"Jeg håber, at de andre partier vågner op omkring den grønne omstilling. Her har det borgerlige Danmark ikke gjort det godt nok," siger Bendt Bendtsen. 

Klima som borgerligt projekt
Borgmester i Høje Taastrup Kommune, Michael Ziegler, mener, at partierne i blå blok bør arbejde sammen om at udvikle en borgerlig løsning på klimaudfordringerne.

"Det kan være det projekt, der viser vejen og skaber fællesskab," mener Ziegler.

Han får opbakning fra det tidligere mangeårige folketingsmedlem og konservative koryfæ, Helge Adam Møller. Det nuværende medlem af byrådet i Næstved Kommune mener, at de andre partier i blå blok har været for langsomme til at indse potentialet i klimadagsordenen. Men han erklærer sig samtidig tilfreds med, at både Dansk Folkeparti og Liberal Alliance nu også bakker op regeringens målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent. 

"Jeg synes, man skal lave målsætningen om at reducere drivhusgasudledningen med 70 procent til et borgerligt projekt. Man skal gøre det klart, at vi vil gå efter målet, men at det må ikke ske gennem ekstra skatter, afgifter og aldrig at måtte spise en hakkebøf," siger Helge Adam Møller. 

Værdiordfører Naser Khader mener også, at klimadagsordenen skal være et fælles borgerligt projekt. Finansieringen skal være i orden, og det må ikke gå ud over vækst og arbejdspladser.

"Selvom vi har samme ambitioner som regeringen, er der stor forskel på, hvordan vi vil nå i mål," siger han.

KU-formand: Svært at se i praksis
I Konservativ Ungdom er der enighed om, at klimadagsordenen er vigtig.

Men KU-formand Anders Storgaard har svært ved at se klima som et borgerligt samlingspunkt og betegner udmeldingerne fra de ældre konservative profiler som et drømmescenarie, der bliver svært at realisere i virkeligheden.

"Jeg mangler at se, at Pernille Vermund, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti rent faktisk brænder for klimadagsordenen. Indtil nu har de i hvert fald været dem, der har stået stejlest på alle tiltag," siger Anders Storgaard og fortsætter:

"Det er fint nok, at Venstre har farvet sit logo grønt, men er de klar til at gøre noget ved landbruget? Det mangler jeg godt nok at se i praksis," siger Anders Storgaard. 

Velfærd skal opgøres i kvalitet
Ud over klima fremhæver flere konservative på landsrådet, at et nyt borgerligt projekt også bør være med til at definere og lancere et nyt syn på velfærd.

Velfærd 2.0 kalder kilder i partiet det endnu ikke navngivne projekt indtil videre.

Med det nye velfærdssyn vil partiet appellere til vælgerne om at forstå, at velfærd skal vurderes ud fra kvalitet og ikke ud fra, hvor mange milliarder der bruges på et område. Sådan lød det eksempelvis fra Søren Pape Poulsen på talerstolen lørdag formiddag. "Vi har behov for et paradigmeskift i velfærdsdebatten. Vi skal til at spørge, hvad der giver kvalitet. Hvad der er rimeligt, at vi får fra det offentlige – i stedet for, hvor meget vi kan få," sagde partiformanden.

Gruppeformand Mai Mercado mener samtidig, at det kan lade sig gøre at tiltrække vælgere fra rød blok, hvis man kan danne fælles front om et anderledes syn på velfærd, der ikke "kun" handler om, hvor mange milliarder man er villig til at investere i et givent område.

"Jeg har oplevet mange gange, at det ikke altid er et spørgsmål om penge, når man skal skabe god velfærd, fordi indsatserne også kan blive ekstremt dyre eller forkerte. Tankegangen handler om, at vi mener, der er behov for at gentænke et system, og det tror jeg, mange danskere er enige i," siger Mai Mercado.

Mercado vil samarbejde om sundhedspolitik
Fra scenekanten gentog partiformanden på landsrådet sidste års pointe om, at han gerne vil dele debatten om udlændingepolitik op, så den ikke blandes sammen med debatten om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

Her er der brug for mere fornuft i debatten, og det skal være nemmere for den amerikanske eller indiske it-arbejder at bidrage til væksten i det danske samfund, mener partiformanden med henvisning til, at partiet fortsat ønsker at sænke beløbsgrænsen.

Derfor håber gruppeformand Mai Mercado, at partierne i blå blok også kan findes fælles fodslag her. 

"Blå blok kan samles på mange områder. Retspolitisk. Udlændingepolitisk," siger den tidligere børne- og socialminister.

Mercado nærer samtidig håb om, at blå blok kan finde fælles fodslag på sundhedspolitikken. Hun håber, at de blå partier kan gå sammen om et alternativ til de røde partier på sundhedspolitikken, der rummer mere nærhed og mindre bøvl.

"En del af forslagene fra regeringens sundhedsreform kan stadig godt gennemføres uden at insistere på at lukke regionerne. Man kan godt arbejde sammen om at sikre, at vi ikke har fire forskellige elektroniske patientjournalsystemer. Man kan også godt koordinere akutberedskaberne og lægevagtsordningerne bedre. Så der er en række punkter, hvor det giver mening at arbejde sammen," siger Mai Mercado.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Storgaard

Kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2022)

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets Maritime Netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Helge Adam Møller

Regionsrådsmedlem (K), Region Sjælland, major, fhv. MF og statsrevisor
premierløjtnant (Gardehusarregimentet 1967)

0:000:00