Debat

K & R: Giv grønt lys til Kongernes Nordsjælland

DEBAT: Konkret handling fra Christiansborg er det eneste, der mangler, før den nye nationalpark Kongernes Nordsjælland kan blive til virkelighed, skriver Konservatives Mette Abildgaard og Martin Lidegaard fra Radikale Venstre i forening. Hvad venter vi på, spørger de.

Christiansborg kan ikke trække den længere. Nu må der gang i Kongernes Nordsjælland, skriver Konservatives Mette Abildgaard og Martin Lidegaard fra Radikale Venstre.
Christiansborg kan ikke trække den længere. Nu må der gang i Kongernes Nordsjælland, skriver Konservatives Mette Abildgaard og Martin Lidegaard fra Radikale Venstre.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mette Abildgaard
Medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti 
og Martin Lidegaard
Medlem af Folketinget for Radikale Venstre

Private lodsejere, kommuner og en lang række andre aktører i Nordsjælland venter på, at vi i Folketinget træffer beslutning om en ny nationalpark, Kongernes Nordsjælland. 

Af mange grunde har det trukket ud alt for længe. Nu bør der i vores øjne ske noget. Det skylder vi alle dem, der i årevis har engageret sig i og arbejdet for sagen.

En nationalpark på tværs af de nordsjællandske jorder vil kunne sikre og forbedre områdets righoldige natur og de enestående kulturhistoriske værdier, for eksempel det nordsjællandske parforcejagt-landskab, der for nylig er blevet udnævnt til verdensarv af Unesco. 

Fakta
Du kan blande dig i debatten.
Send dit indlæg til [email protected].

Samtidig vil man med nationalparken give de nordsjællandske jordejere og producenter en unik mulighed for at udnytte det vækstpotentiale, der er knyttet til lokale fødevarer, naturturisme med videre, som det kendes fra både danske og udenlandske nationalparker.

En historisk mulighed
Vi er opmærksomme på, at der er huller i den foreslåede park, fordi nogle lodsejere stadig ikke ønsker at deltage, og at flere grønne organisationer gerne havde set en endnu mere ambitiøs park. Det havde vi også. 

Man venter på Christiansborg, og for os at se er der ingen grund til at tøve længere.

Mette Abildgaard og Martin Lidegaard
Medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti og De Radikale

Men det bedste må ikke blive det godes fjende. 

Trods udgangspunktet i det tætbefolkede nordsjællandske kulturlandskab har projektet opnået tilsagn fra flere private lodsejere end noget andet nationalpark-projekt herhjemme. 

Potentialet er lovende
Omkring 200 private lodsejere har takket ja til at være part i projektet. Det er i sig selv ret imponerende. 

Resultatet er et forslag, der har store potentialer, og som både i praksis og plan vokser indefra og ud. Fra de statsejede kerneområder midt i Nordsjælland ud i landskabet og ud til kysterne. 

De politiske beslutningstagere i hele Nordsjælland har således sammen med de private lodsejere skabt grundlaget for en ny nationalpark, der kan blive en af Danmarks største med indtil videre 246 kvadratkilometer.

Ingen grund til at vente
Parterne i Nordsjælland står sammen og er klar til at gøre nationalparken til virkelighed. 

Man venter på Christiansborg, og for os at se, er der ingen grund til at tøve længere. 

Når vi har taget en beslutning, er vejen åben for, at endnu flere lodsejere kan tilslutte sig, når de ser, hvor attraktivt projektet udvikler sig, og at kommunerne samtidig kan starte en ny inddragende dialog med både dem og alle de grønne organisationer om at skabe en smuk nationalpark til glæde for alle borgere i Nordsjælland og deres gæster.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)









0:000:00