K: Vi havde gerne set energi og klima forhandlet samtidig

FOLKEMØDE: Det havde været optimalt at have klimaindsatsen med i forhandlingerne om det næste energiforlig, mener Mette Abildgaard (K). Forhandlingerne står stadig fast ved finansieringen.

ALLINGE: Efter sommerferien.

Sådan lyder det, når regeringens repræsentanter skal svare på, hvornår de kommer med et udspil for Danmarks fremtidige klimatiltag.

Partierne i rød blok så dog hellere, at man i de nuværende energiforhandlinger tog hånd om transportsektorens udledninger, landbrugets klimabelastning og lignende udfordringer.

På det punkt er Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, på linje med oppositionen.

”Jeg vil gerne indrømme, at i den perfekte verden var regeringen kommet med et klimaudspil. Og vi var også kommet med et energiudspil tidligere, end vi endte med. Det er der alle mulige forklaringer på,” siger Mette Abildgaard til en debat på Folkemødet og fortsætter:

”Det havde været mere optimalt at have klimadelen med nu. Jeg vil dog sige, at vi adresserer eksempelvis boliger i strategien for boligrenovering frem mod 2050. Partierne på venstrefløjen har ønsket, at der i erstatningen til energispareordningen skal være et særligt fokus på boliger. Det er noget af det, vi diskuterer.”

Deadline er skubbet
Debatten var arrangeret af Dansk Energi med det formål at tage temperaturen på energipolitikken og de igangværende forhandlinger.

Direktør Lars Aagaard har taget et kig i kalenderen og konstateret, at det er svært at forestille sig en aftale inden sommerferien. Det klarer branchen også nok, siger han. Men der er en grænse for tålmodigheden.

”Får vi ikke en aftale inden for fire-fem måneder, bliver det rigtig svært, om ikke umuligt, at bygge en havvindmøllepark inden 2025,” siger Aagaard.

Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, beretter dog om om bedre stemning i forhandlingslokalerne, end hvad man får indtryk af i medierne.

”Desværre er det længe siden, vi har talt teknik, fordi vi lige nu diskuterer den økonomiske ramme. Og de store ting som vindudbud og fjernvarmen kan vi jo ikke lave på en eftermiddag, selvom vi bliver enige om rammen,” siger han.

Kortsigtet råderumsdiskussion
Hvor Joel gerne ser forhandlingerne dreje sig om de konkrete detaljer, kommer man ikke udenom, hvor pengene skal komme fra, mener Mette Abildgaard.

”Vi har siddet til mange møder med tekniske gennemgange af de forskellige elementer. Derfor har vi en idé om, hvor de forskellige partier står. Men finansiering er så afgørende, at vi skal se, om vi kan nå hinanden, inden vi går videre,” siger hun.

Det bliver dog ikke på denne debat, at Socialdemokratiet kommer med et komplet svar på, hvor pengene skal komme fra, indtil der er frigjort penge fra PSO-aftalen i 2023.

”Den mængde penge, der kommer fra PSO-aftalen, bør vi også kunne lave energipolitik for fremadrettet. I de år, vi står over for nu, må vi finde en anden finansiering," siger Jens Joel.

Lars Aagaard gør et forsøg på at komme dem begge til hjælp:

”Det er åbenlyst, at vi i de kommende år kommer til at bruge en del af vores velstand på at blive grønne. Men vi ser ind i en fremtid, hvor behovet for investeringer bliver mindre og mindre. Så diskussionen, vi har lige nu om råderum, er kun en, vi har i de næste fem-seks år,” siger Lars Aagaard.

Forrige artikel Dronningen af SR-regeringen bakker op om Frederiksens farvel til R: De gjorde os stramme i betrækket Dronningen af SR-regeringen bakker op om Frederiksens farvel til R: De gjorde os stramme i betrækket Næste artikel Løkke på Folkemødet: ”Sommeren og efteråret vil komme til at stå i sundhedens tegn” Løkke på Folkemødet: ”Sommeren og efteråret vil komme til at stå i sundhedens tegn”
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.