K vil have Lomborg-støtten undersøgt

FORSKNING: Per Ørum Jørgensen (K) kræver en undersøgelse af, hvor meget miljø man får ud af støtten til Lomborg. Støtten til Lomborgs center fortsætter frem til 2012.
Hvor meget miljø får vi for pengene, spørger Lomborg. Nu spørger De Konservative: Hvor meget miljø får vi for Lomborg?
Hvor meget miljø får vi for pengene, spørger Lomborg. Nu spørger De Konservative: Hvor meget miljø får vi for Lomborg?
Anders JerkingKristian Aaskov Nielsen

Støtten til den kontroversielle klimadebatør Bjørn Lomborg skal nu kulegraves. Det kræver den konservative miljø- og klimaordfører, Per Ørum Jørgensen.

"Jeg har nu bedt miljøministeren om at levere en undersøgelse af, hvad Lomborg bruger sine penge til, og hvor meget miljø vi får for de penge, som Lomborg bruger," siger Per Ørum Jørgensen.

I det finanslovsforslag, som regeringen fremlagde tirsdag, fremgår det, at Bjørn Lomborgs Copenhagen Consensus Center årligt skal have 2,5 millioner kroner frem til 2012. Det er en del af en tidligere aftale, understreger Per Ørum Jørgensen.

"Vi står selvfølgelig ved de aftaler, vi har indgået, men jeg er glad for, at der ikke er ekstra penge til Lomborg, som der var sidst, hvor han fik fem millioner kroner ekstra," siger han.

Principielt mener jeg, at Lomborg bør søge midler på lige fod med andre forskere, så pengene ikke gives på grund af et efternavn, som man ser lidt ofte i medierne.

Per Ørum Jørgensen (K)
Miljø- og klimaordfører

Per Ørum Jørgensen vil ikke tage stilling til, om Lomborg skal støttes efter 2012, før han har set miljøministerens undersøgelse. "Men principielt mener jeg, at Lomborg bør søge midler på lige fod med andre forskere, så pengene ikke gives på grund af et efternavn, som man ser lidt ofte i medierne," siger han.

SF: En skandale 
Socialdemokraternes miljø- og klimaordfører, Mette Gjerskov, undrer sig også over, at Lomborg fortsat skal have særbehandling. SF' miljøordfører, Ida Auken, mener, at støtten til Lomborg er en skandale, mens Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, kalder støtten for en underlig prioritering.

I de grønne organisationer er der også undren over den fortsatte pengestrøm til Lomborg.

"Det er besynderligt, at man har valgt ham som en statsfinansieret opposition til den klimapolitik, som regeringen fører," siger Michael Leth Jess, vicedirektør i Danmarks Naturfredningsforening.

Denne undren deles af Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd.
"I en situation, hvor alle samles om, at der skal gøres noget for at forbygge klimaforandringer, så er det grotesk, at man giver penge til Lomborg, som forsøger at undergrave og så tvivl om, hvorvidt man overhovedet skal gøre noget for at forbygge klimaforandringerne," siger han.

DF: Et slag i luften 
Dansk Folkepartis miljørordfører, Jørn Dohrmann, kalder Per Ørum Jørgensens melding for et slag i luften. "Jeg forstår ikke, at støtten til Lomborg er sat på finanslovsforslaget, hvis De Konservative ikke mener, at den skal være der. Per Ørum må tale i vildelse," siger han.

Jørn Dohrmann ønsker ikke at tage stilling til, om Lomborg skal have støtte efter 2012. "Lomborg har gjort det, han fik besked på. Han fik til opagve at starte en diskussion om klima, og den opgave har han løftet," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Bjørn Lomborg

Leder, Copenhagen Consensus Center
ph.d. (Københavns Uni. 1994), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1991)

0:000:00