Kaare Dybvad: Nej, udflytninger er ikke 'en form for tortur'

DEBAT: Udflytning af statslige arbejdspladser er rigtig og med til at skabe en balance i de regionale arbejdsmarkeder, som blev ødelagt af kommunalreformen, skriver Kaare Dybvad.

Af Kaare Dybvad
MF for Socialdemokratiet

Det var med et tungt sind, at jeg så frem til regeringens nye udflytningsplan, som blev lanceret onsdag. Ikke så meget på grund af planen, for jeg er stor fortaler for flytning af statslige arbejdspladser til provinsen. Men egentlig mere på grund af den forventelige og hysteriske debat, som vi måtte igennem sidste gang, regeringen lancerede sin plan.

Dengang lærte vi, at det var ”en form for tortur”, når man fik flyttet sin arbejdsplads til provinsen, og man kunne læse, at hele statens administration ville kollapse under presset. Vi måtte også forstå på enkelte professorer, at udflytningen ville koste adskillige milliarder. Og selv de blinde måtte kunne forstå, at ingen ville være kvalificerede til at søge statens job i Jylland.

Siden har det vist sig, at meget lidt af det passede. Selvfølgelig er der problemer enkelte steder, men ikke i nærheden af de dommedagsscenarier, der blev forudsagt. Men det satte sig hos mange, og jeg husker tydeligt en kvindelig jurist, der stillede spørgsmål efter et af mine foredrag i Vejle. Hun havde altid været medlem af Djøf, læst sit medlemsblad, betalt sit kontingent og mødt op til generalforsamlingen. Men nu skulle hun høre, at Djøf mente, at juristerne i Jylland ikke var gode nok. Hun blev sat uden for det gode selskab i den fagforening, hun altid havde støttet loyalt.

Med tanke på juristen i Vejle blev jeg positivt overrasket, da den nye plan blev fremlagt. Der var godt nok en enkelt medarbejder på Nota, der mente, at der kun var landmandskoner at rekruttere på Lolland. Og der var en medarbejder i Uddannelsesministeriet, der mente, at ens hverdag blev ødelagt af at pendle mellem Holbæk og København. Men den langtrukne udmaling af katastrofen, som vi oplevede sidst, udeblev.

Personligt mener jeg, at planen for udflytning af statslige arbejdspladser er rigtig, og den er med til at skabe en balance i regionale arbejdsmarkeder, som blev ødelagt af kommunalreformen.

Særligt de steder, hvor man har lagt arbejdspladserne i forlængelse af et stærkt fagligt miljø, vil det give store gevinster til lokalsamfundet. Både i form af afledte arbejdspladser, men også i form af et bredere arbejdsmarked, der gør det nemmere for provinsens industrivirksomheder at tiltrække den rigtige arbejdskraft.

Til gengæld virker regeringens uddannelsesplan som lidt af en fuser. Hverken i volumen eller i typen af uddannelser er der gjort noget, der ikke ville kunne gøres selvstændigt af den enkelte professionshøjskole eller erhvervsakademi. Kombineret med regeringens årlige nedskæringer i uddannelsernes budgetter kan det ende med at blive en dyr fornøjelse for de regionale uddannelsesinstitutioner, hvis der ikke følger finansiering med.

I stedet burde man have set på den ingeniøruddannelse, der åbnede sidste sommer i Kalundborg. På trods af stor modstand blandt de øvrige ingeniøruddannelsessteder og i uddannelsesmiljøet, lykkedes det for professionshøjskolen Absalon at åbne to fyldte hold sidste sommer. De bliver med stor sikkerhed ansat på landets største industriarbejdsplads ved Novo Nordisks anlæg i Kalundborg og er med til at sikre, at arbejdspladser fastholdes i Danmark.

Hvis regeringen virkelig ville skabe vækst gennem uddannelse, som det eksempelvis lykkedes for svenskerne op gennem 00’erne, så kunne man kopiere modellen fra Kalundborg til resten af landets erhvervsklynger.

Med en smule malurt fra uddannelsesindsatsen, er der grund til at rose både regeringen for deres udspil, men også de mange interessenter, der denne gang har forholdt sig langt mere nuanceret til diskussionen. Det er i sandhed en forbedring.

Forrige artikel Filmdirektør: HBO's næste store satsning kan blive i Danmark Filmdirektør: HBO's næste store satsning kan blive i Danmark Næste artikel Magistre: Udflytning er det samme som en fyreseddel Magistre: Udflytning er det samme som en fyreseddel
 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Mærkværdigt....Kaare Dybvad....

  ...Et .indlæg fra en socialdemokrat, der i en ledende politisk position bl.a.har påtaget sig ansvaret for sine medarbejderes tryghed, trivsel og arbejdsmiljø.
  Det er ok, at du er enig i de overordnede intentioner, men jeg undrer mig dybt over, at du som socialdemokrat fuldstændigt tilsidesætter og negligerer medarbejdernes og deres familiers situation.
  Den hastighed og den retorisk nedladende holdning, der udsendes fra Christiansborg til os almindelige borgeren synes jeg, du burde interessere dig mere for,...end at nedgøre holdninger og synspunkter fra medarbejdergrupperne og kalde den (citat) "..en hysterisk debat".
  Jeg skal ikke tvangsforflyttes som Thules indbyggere blev det i 1953, da jeg er pensioneret. Men som vælger og borger mangler jeg absolut et hensyntagende lederskab og lederansvar fra Slotsholmen, når omfattende omstruktureringer iværksættes hen over hovedet på alt og alle og når eksistensgrundlaget for medarbejderne rystes voldsomt.
  Iøvrigt er 2. runde af udflytningen foretaget, uden man har afventet Rigsrevisionens vurdering af udgifterne ved 1. runde....og uden at man har foretaget en evaluering af 1. runde.
  En mærkværdig form for lederskab og lederansvar, man som vælger forventer, at en socialt bevidst socialdemokrat ville opponere imod.

 • Anmeld

  Steffen Rasmussen · Pensionist

  En god ide

  Udflytning er en rigtig god ide, når bare man selv kan blive siddende. Længere er den vist ikke.

 • Anmeld

  Jon Jacobsen

  Mere dybde Dybvad

  Kan da også godt undre mig lidt over Kaare Dybvads noget ukritiske holdning til regeringens ud-/indflytningsplan. At det for de enkelte berørte medarbejdere, og deres familier, kan være problematisk, kan vel ikke undre. Det behøves vel ikke latterliggøres eller nedvurderes. At DK er i ubalance på mange planer er helt korrekt. En af de store politisk afgjorte syndere i den sammenhæng er den seneste kommunalreform, hvor især LLL siges at være arkitekt. Og den var betinget af ønsket om at vise politisk macho-handlekraft, og ikke reel økonomisk eller politisk nødvendighed. For slet ikke at tale om at refornmen var forudgående af analyser eller diskussion.
  Her kunne man godt ønske sig socialdemokratiet og hr. Dybvads stillingtagen. Lukning af skoler, domstole, politistationer, gymnasier mm. har haft langt større ødelæggende effekt rundt i landet end nok så mange ud-/indflytningsplaner kan rette op på ved fjernelse af både direkte og afledte arbejdspladser.