Debat

Karsten Hønge: Trump ville æde Grønland i én stor mundfuld. Nu vil Biden skære portionen op i mindre bidder

USA forsøger at smigre sig ind på Danmark, Færøerne og Grønland bare for at splitte rigsfællesskabet ad senere, skriver Karsten Hønge (SF). 

Der er ingen grund til at være jubel-glade for tilnærmelserne fra USA, skriver Karsten Hønge (SF).
Der er ingen grund til at være jubel-glade for tilnærmelserne fra USA, skriver Karsten Hønge (SF).Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karsten Hønge
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

USA har fortsat stor appetit på Grønland og Færøerne, og den omklamrende nyfundne "kærlighed" risikerer at klemme luften ud af rigsfællesskabet. Amerikanerne tænker først og fremmest på sig selv, og konsekvenserne kan blive øget militarisering af Arktis. Det er en farlig udvikling.

Det er på alle måder godt, at Biden vandt præsidentvalget, og udenrigsminister Blinken virker jo som en pragmatisk politiker. Men Antony Blinkens personlige historie som militær- og udenrigspolitisk høg, afslører ham som jernnæven i en fløjlshandske.

Vi skal ikke lade os forblænde af den nye venlige indpakning og "sweet talk". Trump messede konstant: "America first, America first", men Biden og Blinken synger stadig den gamle sang.

I stedet for bøllen Trump, prøver Biden og Blinken at charmere sig til øget militarisering af Arktis. Danmark skal levere straight talk og klart og tydeligt afvise amerikanske ønsker om oprustning og forsøg på at hamre kiler ind i rigsfællesskabet mellem Danmark, Grønland og Færøerne.

Det er åbenlyst, at USA forsøger at sætte lus i skindpelsen på rigsfællesskabet

Karsten Hønge(SF)
MF, udenrigsordfører

Præsident Trump ville æde Grønland i en stor mundfuld. Nu vil USA skære portionen op i mindre bidder, for appetitten er ikke blevet mindre. En helt forkastelig optræden fra en allieret. Danmark og USA skal spille med åbne kort overfor hinanden og være tydelige i meldingerne.

"Naivitet må aldrig blandes med politik," siger statsminister Mette Frederiksen ofte i debatter om udenrigspolitik. Det er jo ret banalt, men hun har selvfølgelig helt ret. Derfor undrer det mig, at hun tager så let på USA’s tilnærmelser til Grønland. Det er, som om hendes næsegruse beundring for USA, grænsende til det underdanige, slører statsministerens klarsyn.

USA agerer nyforelsket

Det er åbenlyst, at USA forsøger at sætte lus i skindpelsen på rigsfællesskabet. Det vil jo gøre det lettere at håndtere de tre dele, hvis Grønland, Færøerne og Danmark spilles ud mod hinanden. Naivitet har ingen plads i politik, som statsministeren siger. Der er ingen grund til at være jubelglade for tilnærmelserne fra USA.

USA vil have mere indflydelse, og deres mål er mere militær tilstedeværelse. Men det er farligt for alle blot at dreje oprustningsspiralen endnu en omgang. Vi skal holde fast i erklæringerne fra Ilulissat og Igaliku. Vejen frem er forhandlinger og bindende traktater.

USA lader som om, de er nyforelskede Grønland, Færøerne og Danmark. Men det er en dårligt kamufleret afledningsmanøvre, for det er såmænd moderne imperialisme pakket ind i fint papir. Der er ingen plads til naive sweet dreams.

Hvis vi ikke passer på, går vi mod en ny kold krig om Arktis, og Danmark risikerer at ende som Bambi på isen

Karsten Hønge(SF)
MF, udenrigsordfører

Vi skal finde vores ben overfor stormagterne. Det betyder sammenhold overfor Ruslands oprustning, Kinas globale fangarme, nærgående interesser fra blandt andet Storbritannien og dominans fra USA.

Rigsfællesskabet skakmat

International politik er som et spil skak, hvor man ikke kan forstå hvert enkelt træk isoleret. Spillere uden overblik ender som snacks for de store. Rigsfællesskabet og lavspændingen i Arktis risikerer at ende som skakmat.

Arktis skal fortsat være et lavspændingsområde, for der er ikke brug for en ny koldfront mellem stormagterne. Den eneste oprustning, Arktis har brug for, er i kampen mod forandringerne i klimaet.

SF mener, at en arktisk strategi faktisk skal lægge nye slædespor ud til særlig øget oprustning, nemlig oprustning i kampen mod klimaforandringer og for et bæredygtigt miljø. Temperaturen i Arktis er steget dobbelt så hurtigt som det globale gennemsnit de seneste fem år. Det er her, man bærer de dramatiske konsekvenser af de industrialiserede landes uansvarlige forbrug.

Hvis vi ikke passer på, går vi mod en ny kold krig om Arktis, og Danmark risikerer at ende som Bambi på isen. Vi må finde vores ben og selv vælge retningen, og det skal være med de tre hovedpejlemærker: lavspænding, indsats for klima og miljø samt samarbejde i rigsfællesskabet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00