Kommentar af 
Kenneth Thue Nielsen

Kenneth Thue: Er Socialdemokratiet ved at vinde udlændinge-dagsordenen?

KLUMME: Den politiske kamp om udlændingedagsordenen er intens i disse måneder. Regeringen er efterladt i skyggen, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kæmper om vælgere. Tallene viser, at der er spæde tegn på, at Socialdemokratiet trækker det længste stå, skriver Kenneth Thue Nielsen.

Foto: /ritzau/Mads Claus Rasmussen
Kenneth Thue Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Socialdemokratiet er i offensiven. Med ny politik. Med masser af kampagnekroner. Med reklamer i både æterbårne og digitale medier.

Missionen synes helt klar: Partiet ønsker aldrig igen at tabe et folketingsvalg fordi danskerne tvivler på Socialdemokratiets udlændingepolitik. Men flytter det vælgere? Får partiet trukket nogle af de vigtige vælgere hen over den politiske midte? Det ser vi på her.

Hvor går Dansk Folkepartis tabte vælgere hen?
Noget uvant har Dansk Folkeparti tabt en del stemmer siden sidste folketingsvalg. Og ved kommunalvalget sidste år led partiet sit første egentlige valgnederlag i Danmark. Men hvor går de tabte vælgere hen? Det viser figuren nedenfor.

Konklusionen er klar: Socialdemokratiet vinder stemmer fra Dansk Folkeparti. Og sådan har det været siden foråret 2016.

Kenneth Thue Nielsen
Klummeskribent

For tallene i alle tre figurer gælder, at hvert punkt er et gennemsnit over tre måneder. Eksempelvis er tallene fra oktober 2017 et gennemsnit af tallene fra september, oktober og november 2017. Denne tilgang er valgt for at dæmpe de tilfældige udsving, som meningsmålinger kan indeholde, samt mindske den statistiske usikkerhed. I figur 1 og 2 vises kun kurverne for de partier, som får de største andele af frafaldne vælgere.

Figur 1 viser, at langt størstedelen af de vælgere, som Dansk Folkeparti mistede i perioden efter sidste folketingsvalg, blev inden for blå blok. Og i sådanne tilfælde betyder vælgertab mindre, fordi blokken bevarer sin størrelse. Hovedparten af de frafaldne gik til Venstre, en god del gik til Liberal Alliance, mens Socialdemokratiet erobrede en sjat frafaldne DF’ere. Men over tid har dette billede ændret sig markant.

Ser vi på figuren over den samlede periode, viser den, at andelen af frafaldne DF-vælgere, der er gået til Socialdemokratiet, er mere end fordoblet siden begyndelsen af perioden. Andelen steg stødt indtil efteråret 2016 og blev afløst af et mindre fald frem til begyndelsen af 2017. Derefter har andelen af frafaldne DF-vælgere, der går til Socialdemokratiet, igen været stødt stigende.

Figuren viser desuden, Liberal Alliance ikke længere har fat i de frafaldne DF’ere, mens Venstre igen har fået tag i denne vælgergruppe efter bunden blev nået i slutningen af 2016. Figuren viser også, at Nye Borgerlige, efter partiet blev dannet, hurtigt blev det parti, der havde bedst fat i de frafaldne DF’ere. Men efter omkring et halvt år begyndte interessen af dale.

Hvor går de frafaldne socialdemokrater hen?
Socialdemokratiet står til en fremgang på omkring to-tre procentpoint i forhold til valget. Men trods den aktuelle fremgang er der stadig vælgere, der forlader partiet. Det viser figur 2 nedenfor.

Figuren ser bestemt rodet ud. Det skyldes, at de frafaldne socialdemokrater har sværere ved kollektivt at beslutte sig for, hvilket parti de skal skifte til, når vi sammenligner med de frafaldne DF-vælgere.

Overordnet viser figuren, at flertallet af de frafaldne S-vælgere bliver i den røde blok. Dette er en af årsagerne til, at den røde blok aktuelt står til 92 mandater ifølge Altingets nyeste Risbjerg-prognose. Både Alternativet, SF og Radikale har således alle været partier, der siden valget har toppet på listen over modtagere af frafaldne socialdemokrater.

Det mest iøjnefaldende ved figuren er, at Dansk Folkeparti i det seneste halve år har været det parti, som har modtaget flest frafaldne S-vælgere. Figuren viser også, at Venstre kun modtager en meget lille andel af vælgergruppen – omend andelen har været svagt stigende over hele perioden siden sidste folketingsvalg.

Hvem vinder på flest stemmer?
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er altså det foretrukne parti, når vælgere fra et af de to partier skifter parti. Men hvem trækker det længste strå? Det viser figur 3 nedenfor.

Figur 3 viser, hvor stor en andel af de frafaldne S-vælgere der er skiftet til Dansk Folkeparti (den sorte linje) samt hvor stor en andel af frafaldne DF-vælgere, der er skiftet til Socialdemokratiet (den røde linje). Og konklusionen er klar: Socialdemokratiet vinder stemmer fra Dansk Folkeparti. Og sådan har det været siden foråret 2016.

I perioden efter sidste folketingsvalg kunne Dansk Folkeparti glæde sig over, at partiet modtog flere vælgere fra Socialdemokratiet end de afleverede. Men siden omkring midten af 2016 har billedet været det modsatte.

Vælgerskreddet begyndte i slutningen af 2015 efter pressens afsløringer af Morten Messerschmidts (DF) håndtering af EU-midler. I næsten et år i træk steg andelen af frafaldne DF-vælgere, der skiftede til Socialdemokratiet. Herefter fulgte et mindre fald efterfulgt af en ny stigning. Denne stigning har muligvis fået et ekstra skub efter DR2-dokumentaren DF og de skjulte bilag, som blev vist i juni 2017.

De bagvedliggende tal viser i hvert fald, at juni 2017 var den selvstændige måned, hvor andelen af frafaldne DF-vælgere, der skiftede til Socialdemokratiet, var på det højeste punkt siden sidste folketingsvalg. Tallene for de enkelte måneder er imidlertid præget af en vis usikkerhed og skal derfor tolkes meget varsomt.

Altingets Norstat-måling fra januar 2018 viser, at niveauet for DF-vælgere, der skifter til Socialdemokratiet aktuelt er på det næsthøjest registrerede niveau siden folketingsvalget i 2015. Også disse tal skal tolkes varsomt. Målingen er gennemført efter måneder med intens snak om udlændingepolitikken i Danmark – men før Socialdemokratiet i begyndelsen af februar præsenterede sit bud på en udlændingereform.

De kommende måneders analyse af vælgervandringerne vil give os en mere sikker fornemmelse for, hvorvidt Socialdemokratiet for alvor er på vælgerhugst hos Dansk Folkeparti.

.....

Kenneth Thue Nielsen er ejer af analysevirksomheden methods.dk. Han er ekspert i statistik og tidligere valgforsker. Han har arbejdet for blandt andre LO, DR og Socialdemokratiet. Han skriver klummen 'Politik & statistik' på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00