Om  
Kirsten Stallknecht

Dødsfald: Fhv. DSR-formand Kirsten Stallknecht (83)

Kirsten Stallknecht, der var formand for Dansk Sygeplejeråd i knap tredive år, er død efter længere tids sygdom. Bisættelse 14. maj.

Kirsten Stallknecht blev blandt andet kaldt "Mor Danmark" og "en strid madamme" i sin kontante og direkte kamp for danske sygeplejersker. Tirsdag afgik hun ved døden.
Kirsten Stallknecht blev blandt andet kaldt "Mor Danmark" og "en strid madamme" i sin kontante og direkte kamp for danske sygeplejersker. Tirsdag afgik hun ved døden.Foto: Jakob Dall/Ritzau Scanpix

Kirsten Stallknecht stod i knap tre årtier forrest i kampen for bedre løn og arbejdsforhold for de danske sygeplejersker som formand for Dansk Sygeplejerråd. 

Tirsdag eftermiddag døde den tidligere formand efter længere tids sygdom. Hun blev 83 år. 

Det oplyser overlæge og nær ven af Kirsten Stallknecht, Jørgen Nystrup, til Ritzau.

Kirsten Stallknecht blev i 1968 valgt som formand i Dansk Sygeplejeråd, blot to år efter den dengang 28-årige sygeplejerske blev valgt ind i repræsentatskabet.

Det blev begyndelsen på knap tre årtier, hvor Kirsten Stallknecht kæmpede for bedre løn og arbejdsforhold både for sygeplejersker inden og udenfor de danske grænser. 

Fra 1989 til 1995 var hun formand for Sygeplejerskernes Samarbejde i Norden, og i årene fra 1997 til 2001 varetog hun formandsposten for den internationale sammenslutning af 118 sygepleje-organisationer, International Council og Nurses. 

Problemknuser
I Dansk Sygeplejeråd blev Kirsten Stallknecht kendt som en problemknuser, og hun er blevet udnævnt til kommandør af Dannebrog.

Siden 2001 bliver der hvert år udgivet en pris til en eller to danske sygeplejersker, der har brugt sin ytringsfrihed til at markere sig i den offentlige debat med formålet at forbedre forholdet for enten patienter eller sygeplejersker. Den har fået navnet Kirsten Stallknecht Prisen.

I 2013 modtog Kirsten Stallknect selv en pris, Christiane Reumann-prisen, for sin internationale indsats for verdens sygeplejersker. Denne anses som at være den største internationale hæder for sygeplejersker.

Kirstine Stallknecht blev selv uddannet som sygeplejerske i 1960 fra Rigshospitalet. 

Læs også

Som noget usædvanligt for en senere forbundsformand var hun som ung medlem af hovedbestyrelsen i Det Konservative Folkeparti, men meldte sig ud efter at være blevet faglig repræsentant.

Kirsten Stallknecht havde sine nærmeste omkring sig, da hun afgik ved døden.

Det er planen, at den mangeårige formand skal bisættes ved Lillerød Kirke i Nordsjælland, hvor hendes forældre ligeledes er begravet. 

Bisættelse: Fredag 14. maj kl. 13 fra Lillerød Kirke (kun for indbudte grundet Corona-restriktioner).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kirsten Stallknecht

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Rigshospitalet 1960)

0:000:00