KL-formand Bundsgaard har tre ønsker til regeringen

KOMMUNALØKONOMISK FORUM: Kommunernes formand Jacob Bundsgaard (S) efterlyser blandt andet en 2030-plan fra regeringen med flere penge til velfærd.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Efter et årti præget af lavvækst i de offentlige budgetter skal der nu investeres betydelige milliardbeløb i velfærden for at imødekomme borgernes forventninger.

Det er et af hovedbudskaberne fra KL's formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der torsdag åbnede landsforeningens årlige kommunaløkonomiske forum i Aalborg.

Her mødes over 1.000 lokale politikere, embedsmænd og en lang række offentlige aktører for at drøfte nogle af de centrale økonomiske dagsordener i det kommunale Danmark. Deres hverdag er ifølge KL-formanden præget af en stadig større forskel mellem den offentlige sektors økonomiske virkelighed og borgernes egen privatøkonomi.

"Spændet mellem borgernes forventninger til velfærden og det, vi kan indfri i kommunerne, er blevet alt for stort," siger Jacob Bundsgaard.

Han har derfor tre ønsker til regeringen, der skal gøre det lettere for kommunerne at levere den velfærd, borgerne forventer:

1. Flere penge til velfærd. Kommunernes økonomi skal stige i takt med den almindelige velstandsudvikling i samfund.

2. En økonomisk 2030-plan fra regeringen, som gør det muligt at finansiere et løft af den offentlige velfærd over en længere årrække.

3. En lempelse af budgetloven, som gør det muligt at føre finanspolitik med et større underskud i den offentlige økonomi.

Lavere vækst i det offentlige end det private
Jacob Bundsgaard henviser til en kortlægning, KL's analysemagasin Momentum har lavet af udviklingen af den offentlige sektors økonomi fra 2011 til 2018. Den viser, fremgår det, at det offentlige forbrug er vokset med 0,1 procent, mens det private forbrug er steget med 0,8 procent i årligt gennemsnit.

"Det er klart, at det skaber utilfredshed, hvis man som borger oplever, at der holder en Mercedes hjemme i garagen, men at man må nøjes med en udtjent Skoda, når det gælder den offentlige service," siger KL-formanden.

Skal man komme forskellen mellem udviklingen i den private velstand og den offentlige økonomi til livs uden at formøble hele det finanspolitiske råderum, er regeringen ifølge Jacob Bundsgaard nødt til at tage et lidt længere lys på i planlægningen af den økonomiske politik.

Derfor bør det aktuelle økonomiske fokus på tiden frem mod 2025 snarest muligt forskydes til i hvert fald 2030.

"Det bør man helt klart gøre. Så snart man løfter blikket og ser længere end 2025, så er der rum i dansk økonomi til at investere i velfærden," siger Jacob Bundsgaard.

Læs også

Krag: Regeringen er i store træk med på målet
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S) til KL's efterlysning af en 2030-plan og lempelser af budgetloven.

Men ifølge social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), som også holdt tale ved konferencen torsdag, er regeringen i store træk på bølgelængde med KL, når det handler om at investere i velfærden.

"Vi ønsker at sætte velfærden først. Og de ord har vi allerede sat handling bag med den økonomiaftale, der er indgået for 2020. Her har vi både dækket demografien og lagt penge oveni for at sikre, at man lokalt har bedre mulighed for at løse velfærdsopgaverne," siger Astrid Krag.

"Og den tilgang vil vi blive ved med at have i de aftaler, vi indgår."

Læs hele interviewet med Astrid Krag her: Regeringen bebuder nye 'nærhedsforsøg' og svære udligningsforhandlinger

Læs hele interviewet med Jacob Bundsgaard her: KL-formand efterlyser økonomisk 2030-plan med flere penge til velfærd 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024