KL og socialminister i vildrede om handicap-svindel

SVINDEL: Både Socialministeren, KL og Aarhus Kommune vil handle på tv-afsløringer af grov svindel med privat hjælp til handicappede. Men de er uenige om hvordan.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Tv-programmet Operation X's afsløringer af svindel med privat handicap-hjælp får både KL, socialministeren og en af de svindelramte kommuner til at erklære sig villige til at reagere.

Hos KL erklærer man sig villig til at samarbejde med socialministeren om at ændre reglerne. Men det kan blive svært at lovgive sig ud af svindlen siger Anny Winter (V), der er formand for KL's Socialudvalg.

"Hvis den handicappede og hjælperne gerne vil snyde, så bliver det svært at afsløre. Hvis vi skal undgå snyd, som det er vist i tv-progammet Operation X, så kræver det døgndækning med tv-hold for at konstatere, om der kommer hjælpere, som det er aftalt, om hjælperne er der hele tiden og laver det, der er aftalt - og ikke laver andre uvedkommende ting - samt om det er vikarer, der kommer", siger Anny Winther.

Ordning har været i skudlinjen før
En søgning på nettet viser, at BPA-ordningerne før programmet blev vist har været et stridspunkt mellem kommunerne og handicaporganisationerne. En strid der er gået på, hvordan reglerne skal administreres, hvor meget hjælp de handicappede kan få, samt til hvilken pris.

Fakta

Sagen kort 

Programmet Operation X viste torsdag den 13. januar et program på TV2, hvor et firma ifølge programmet begår lovbrud med den såkaldte BPA-ordning og aflastning til handicappede børn.

Formålet med ordningerne er at de handikappede selv kan ansætte handikap-hjælpere. I programmet afdækkes det, at et firma tilbyder handikappede at stå for ansættelsen af handikap-hjælperne. I den proces er der sket svindel, hvor kommunerne har fået for store regninger eller regninger for arbejde der ikke er udført.

Og det bør, der samtidig handles på mener man i KL.

"KL ser meget gerne, at reglerne på området forenkles. Der bruges i dag mange administrative ressourcer, når en kommune skal vurdere borgerens behov og beregne de penge, den handicappede borger skal have til at ansætte et privat firma eller sine egne hjælpere. Og ofte er der uenigheder om pengenes størrelse mellem den handicappede og kommunen eller firmaet og hjælpernes faglige organisation", slutter Anny Winther.

Kiær: Brådne kar må ikke ødelægge det for alle
Socialminister Benedikte Kiær (K) slår fast, at BPA-ordningen er god for de handicappede. Og en enkelt svindel-sag skal ikke stoppe ordningen, mener hun.

"Jeg vil ikke lade enkelte brådne kar ødelægge en god og vigtig ordning, som giver borgere med omfattende handicap mulighed for at leve et selvstændigt liv. Det er rigtig ærgerligt, hvis enkelte virksomheder eller personer udnytter en ordning, der har til formål at sikre borgeren mulighed for at leve et selvstændigt liv," siger Benedikte Kiær.

Hun peger på, at det er kommunernes ansvar at undersøge brugen af ordningen, hvis der er sager, hvor regningerne fra handicappede er større end normalt.

"Kommunerne kan med den gældende lovgivning meget mere, end de tror. Og det vil jeg gerne tale med kommunerne om," siger socialminister Benedikte Kiær.

Rådmand: Se på hjemmehjælpsområdet
Aarhus Kommune er en af de kommuner, hvor der ifølge Operation X-udsendelsen er blevet svindlet.

Social-rådmand i Aarhus Hans Halvorsen (R) deler ministerens holdning til, at BPA-ordningen er god for de handicappede.

Men de signaler han hører fra ministeren, synes han er alt for forsigtige i forhold til at forhindre fremtidig svindel.

"Vi har en forpligtelse til at passe på skatteydernes penge, og det gør vi ikke ved at lukke øjnene for, at der er huller i lovgivningen, der gør det nemt for brodne kar i branchen at stikke et sugerør ned i de offentlige kasser," siger Hans Halvorsen, der dog ligesom ministeren er enig i at et ekstra lag regler og kontrolforanstaltninger er den forkerte vej at gå.
 
"Det betyder et stort kontrolapparat i kommunen, som er dyrt, og som giver nøjagtig lige så meget administrativt bøvl for borgeren med handicap, som det var hensigten at slippe for. Det ville da været noget nemmere at gøre ordningen mindre bureaukratisk. For eksempel ved at lave samme godkendelsesprocedurer som ved frit valg af hjemmehjælp," siger Hans Halvorsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Halvorsen

Formand, Jydsk Væddeløbsbane, fhv. rådmand og byrådsmedlem (S), Aarhus
Maskinarbejder

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

Anny Margit Winther

Regionsrådsmedlem (V), Region Nordjylland
økonoma, statsutoriseret ejendomsmægler

0:000:00