KL presser Christiansborg: Bliv enige om folkeskoleloven, eller lav den om

NY KURS: KL vil have folkeskolereformen evalueret hurtigst muligt, så Folketinget kan blive enigt om skolens fremtid. Forslaget modtages pænt på Christiansborg.

KL vil fremskynde en evaluering af folkeskolereformen. Det er afgørende, hvis Folketinget skal samles om området. KL's formand, Jacob Bundsgaard (tv), og næstformand Martin Damm (th).
KL vil fremskynde en evaluering af folkeskolereformen. Det er afgørende, hvis Folketinget skal samles om området. KL's formand, Jacob Bundsgaard (tv), og næstformand Martin Damm (th).Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Folketinget må lave folkeskoleloven om, hvis der ikke længere er opbakning til den.

Sådan lyder meldingen fra KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), torsdag.

Aarhus-borgmesteren vil have, at evalueringen af folkeskolereformen rykkes frem fra 2020, som ellers var deadline.

”KL ønsker ro til at implementere en folkeskolereform. Det er der ikke kommet, og derfor må man bede Folketinget blive enigt om, hvad der skal ske med vores fælles folkeskole. Det kræver et bredt forlig, og at man står ved det efterfølgende,” siger han.

Når man fra regeringens side gør det til sin politik, må det betyde, at en stor del af Folketinget ikke længere reelt bakker op om lovgivningen bag folkeskolen. Så må man jo lave en ny

Jacob Bundsgaard (S)
Formand, KL

Den nuværende situation er uholdbar, mener KL, som vil have partierne på Christiansborg til at "finde ud af, hvad de vil med folkeskolen".

"Hvis man er enig om at ville noget andet, så må man sætte sig ned og omsætte det til lovgivning,” lyder opfordringen.

”Så må man jo lave en ny”
Udmeldingen kommer oven på forslaget om selvstyrende folkeskoler, som regeringen fremlagde i sidste uge.

Regeringen vil lade alle 98 kommuner få én skole, som over 10 år må frigøre sig fra krav om lektiecafe, bevægelse og understøttende undervisning.

Der er dog ikke blot et forsøg, men en underminering af den lovmæssige ramme for folkeskolen, mener Jacob Bundsgaard: "Når man fra regeringens side gør det til sin politik, må det betyde, at en stor del af Folketinget ikke længere reelt bakker op om lovgivningen bag folkeskolen. Så må man jo lave en ny.”

Positive vinde fra Borgen
På Christiansborg mødes udmeldingen fra KL primært positivt.

”Det er et politisk valg, hvornår vi vil evaluere. Jeg synes, det er rigtigt at fremrykke det – i stedet for at vi bevæger os længere væk fra hinanden,” siger SF's undervisningsordfører, Jacob Mark.

Også Socialdemokraterne og Venstre er åbne overfor KL's forslag.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skriver i en kort skriftlig kommentar, at ”selvstyrende skoler er et initiativ, der er uafhængigt af den seneste folkeskolereform.”

Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse. Her får du endnu mere baggrund og flere politiske kommentarer samt et stort interview med KL-formand Jakob Bundsgaard (S) om sagen. 

Dokumentation

Om evalueringen: 

Med aftalen om folkeskolereformen blev forligspartierne enige om at følge reformen med en række forskningsrapporter frem til foråret 2020. Herefter skal undervisningsministeren efter planen levere en redegørelse til Folketinget om "reformens virkning og eventuelle behov for ændringer". 

Læs aftaleteksten fra 2013 her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00